Rămâi conectat

Politică Administrație

PNL Alba: Înainte de plecare, PSD pregătește politizarea masivă a învățământului

Ziarul Unirea

Publicat

în

În ultima vreme constatăm că, în loc de standarde de calitate şi integritate, PSD urmăreşte politizarea şi subordonarea sistemului de educaţie. În acest sens, domnul Sorin Câmpeanu, ministrul Educației, pregătește politizarea masivă a școlilor, prin organizarea în grabă a concursurilor pentru inspectori și directori de școli în lunile februarie-martie a.c.

PNLDupă ce PSD a amânat organizarea acestor concursuri în ultimii ani de guvernare, acum, domnul ministrul ar trebui să explice care este graba organizării acestor concursuri, exact înaintea probelor de evaluare, în mijlocul anului școlar.

Așadar, de ce atâta grabă? Deoarece PSD dorește să-și plaseze oamenii politici pe posturi de management școlar. Din nefericire, „campania electorală, pentru posturi cu dedicație” va bloca activitățile școlare. În plus, putem spune că, până în acest moment, măsurile luate de guvernul condus de Victor Ponta au modificat legislația după bunul plac al PSD. Iar acum, pot numi directori și inspectori pe criterii strict politice.

Lucrurile, însă, nu sunt așa cum ne fac sa credem cei de la PSD. Știe, de exemplu, domnul ministru Câmpeanu faptul că instituția numită „inspectorat școlar județean” (ISJ) este o instituție cu metehne comuniste, nereformată, anacronică și ineficientă? Știe domnul ministru că acestă instituție nu-și mai îndeplinește rolul de coordonare, îndrumare și sprijin pentru unitățile de învățământ?  Nu crede domnul ministru că înainte de organizarea concursului pentru ocuparea posturilor era necesară o reorganizare , o restructurare a acestei instituții în așa fel încât să fie într-adevăr o instituție funcțională și dinamică? Domnul ministru, probabil, nu știe că ISJ-ul, ca instituție care coordonează sistemul de educație la nivelul unui județ, are un plan managerial anual și un calendar al activităților validat în consiliul de administrație încă de la începutul anului școlar. Cum se gândește domnia sa că se vor derula activitățile planificate, sarcinile de etapă (de exemplu pregătirea evaluărilor naționale, mobilitatea personalului didactic etc.) de la nivelul acestei instituții în perioada în care dorește să se desfășoare aceste concursuri? S-a luat, oare, decizia organizării concursurilor după consultări publice, sau nu mai contează nimic atunci când este vorba de interesele politice ale PSD? Iată niște întrebări legitime la care cineva ar trebui să răspundă.

Până se vor da acele răspunsuri, însă, constatăm că PSD-ul a realizat un plan cu un traseu foarte bine stabilit al acțiunilor imorale prin care să se realizeze politizarea învățământului. Legea Educaţiei Naţionale (LEN) prevedea că şcoala era instituţia care organiza concursurile pe post, angaja şi concedia personalul didactic şi directorii de şcoli. OUG nr. 49/2014 a re-centralizat sistemul, inclusiv în şcolile private unde concursurile trebuie supervizate de către inspectoratele şcolare judeţene. Conform LEN, directorii de şcoli erau aleşi de Consiliul de Administraţie pe baza unui concurs, iar şcoala era cea care organiza concursul. Acum, Inspectoratul Şcolar Judeţean organizează concursul. Un inspector numit politic selectează un director, tot politic! În plus, primarul trebuie să semneze la 90 de zile evaluarea contractului de director. Acolo unde există suprapunere politică între Guvern şi primar va fi politizare 100%.

Avem, aşadar, un partid, PSD, interesat de îndepărtarea sistemului educaţional de criteriile cerute pe piaţa muncii şi competitivitatea pe plan internaţional.

În aceste condiții Partidul Național Liberal solicită ferm câteva chestiuni esențiale:

  1. depolitizarea managementului școlilor;
  2. transparentizarea deciziilor la vârful educaţiei;
  3. numirile inspectorilor să fie făcute pe criterii clare de competențe profesionale și de management, de integritate morală şi recunoaştere socială, şi nu pe criterii de clientelism politic;
  4. stoparea de urgenţă a concursurilor politizate şi revenirea la modalitatea corectă a angajării directorilor de către şcoli, nu de către inspectorate;
  5. introducerea camerelor video în sălile de examinare, atât pentru probele scrise, cât şi pentru interviu;
  6. posibilitatea contestării probelor practice/de interviu pe baza înregistrărilor video;
  7. accesul observatorilor din partea societăţii civile.

Partidul Național Liberal consideră că politicul nu are ce căuta în școli. Un director sau inspector școlar trebuie să fie un bun manager și să fie capabil să transmită o sumă de valori educaționale beneficiarilor, nu broșuri electorale cu sigla PSD.

Dan Simedru,

Deputat PNL de Alba


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba

Bera Larisa

Publicat

în

Blaj: Construirea unui parc fotovoltaic pe o suprafață de peste 117 hectare și centrală electrică fotovoltaică. Proiectul a primit acordul din partea APM Alba Ca urmare a cererii adresate de o companie din București înregistrată la Agenția pentru Protecţia Mediului Alba cu nr. 10489/22.09.2023, APM Alba a emis în data de 18 decembrie 2024, acordul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea