Platanul falnic din Câmpeni a fost desemnat câștigător al competiției naționale ”Arborele anului 2019”
Platanul din orașul Câmpeni, județul Alba a cîștigat competiția Arborele Anului 2019 în Romania, în urma voturilor exprimate online și va intra în competiția europeană Tree of the Year 2019 organizată de asociația Environmental Partnership Association Copacul a fost contemporan cu mari evenimente istorice, a stat alături de clădirea unde a fost cartierul general al lui Avram Iancu (actualul muzeu), beciul lui Horea și statuia ecvestră a lui Avram Iancu.
Arborele din Câmpeni a fost nominalizat în finală alături de alți 5 copaci înscriși în competiție: Stejarul din Țichindeal; Platanul din Florești; Stejarul lui Avram Iancu din Blaj; Frasinul secular din Grădina Botanică „Dimitrie Brândză”din București; Stejarii seculari din pădurea Topana-Olt.
”Situat în inima Munților Apuseni, Câmpeni, “capitala Țării Moților” este un mic oraș cunoscut din cărțile de istorie și rubricile meteo ale știrilor radio-tv. Aici în munți a crescut un platan falnic și enigmatic, poate nu întâmplător chiar în centrul unui cerc în care se află beciul de unde a început răscoala lui Horea, Cartierul general al lui Avram Iancu și podul de fier inaugurat în anul 1919 de către Regele Ferdinand și Regina Maria.
În epoca comunistă, lângă platan a fost construit un cinematograf. Proiectanții și constructorii au avut mare grijă să fie ocrotit. Astfel, la umbra platanului, au continuat să fie spuse poveștile mai multor generații. Acum însă, falnicul platan din capitața Țării Moților este poate la ultima lui înfrunzire. Majoritatea aleșilor locali fac demersuri să fie tăiat. Și o să fie tăiat dacă nu o să-i oprim.
Nu am aflat cine l-a plantat. Poate a fost un moț prieten cu Horea, poate a fost un tribun de-al lui Avram Iancu. Sigur a fost un om cu inimă bună, larg la minte, umblat prin lume și iubitor de natură și de frumos.
Povestea acestui platan este si povestea generatiei noastre. Stramosii l-au sadit si l-au ocrotit. Noi ce facem cu el? Pe lângă acest platan a trecut și Octavian Goga, poetul transilvănean care avea să scrie versurile ce pot fi puse ca moto campaniei noastre de a salva acest platan (și nu numai): “Noi suntem piticii măruntelor vremi, pitici în putință și vrere”, a fost descrierea copacului înscris în competiție de av. Stana Drăgoiu.
Fotografiile au fost făcute de Claudiu Druga, cîștigător al unui premiu National Geographic.
Dimensiunile platanului din Câmpeni: circumferința trunchiului: 4,60 m; diametrul trunchiului: 1,40 m; diametrul coroanei: 24 m; înălțimea copacului: 21 m.
Concursul „Arborele European al Anului (EuropeanTree of the Year)” a debutat în anul 2011. Runda europeană este finala care va desemna câștigătorul european, ales dintre câștigătorii competițiilor naționale, respectiv arborele european care va însuma cel mai mare număr de voturi din partea europenilor (inclusiv din partea celor care nu au participat la competiția națională).
Scopul concursului este de a evidenția semnificația arborilor seculari sau monumentali în patrimoniul natural și cultural, care merită grija și protecția noastră. Spre deosebire de alte concursuri, European Tree of the Year (Arborele European al Anului) nu se concentrează pe frumusețe, mărime sau vârstă, ci mai degrabă pe povestea acestuia și legătura sa cu oamenii.
FOTO: Claudiu Druga
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Pensionare la Judecătoria Câmpeni: Danciu Cornel-Ștefan, eliberat din funcție de Klaus Iohannis. Pandelea Bianca -Iustina, demisie din funcția de judecător la Judecătoria Aiud
Pensionare la Judecătoria Câmpeni: Danciu Cornel-Ștefan, eliberat din funcție de Klaus Iohannis. Pandelea Bianca -Iustina, demisie din funcția de judecător la Judecătoria Aiud Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretele de eliberare din funcție în rândul judecătorilor din România. Printre acestea se numără și decretul privind eliberarea din funcția de judecător a domnului Danciu Cornel-Ștefan […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 2 minute
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun