Rămâi conectat

Ştirea zilei

Plângere penală pentru poluarea de la iazul din Daia Română. Se solicită intervenția autorităților și o anchetă reală

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Se solicită intervenția autorităților și o anchetă reală. Plângere penală pentru poluarea de la iazul din Daia Română

Administratorul amenajării piscicole de la Daia Română a depus o plângere penală prin care solicită autorităților competente să cerceteze poluarea persistentă cu care se confruntă, având ca sursă stația de epurare a comunei. Cel mai mare dintre iazurile societății Delta Plus SRL Daia Română este poluat periodic cu dejecții ce provin de la această stație. La sfârșitul lunii mai, în urma unui veritabil accident ecologic, societatea a suferit pagube de sute de mii de lei după ce o cantitate de 36 de tone de pește mort a trebuit scoasă din iaz, în urma deversării de nămol având parametrii mult depășiți în ceea ce privește concentrația de amoniac.

Citește și:  Dezastru piscicol la Daia Română: Aproape 40 de tone de pești morți și pagube de 300.000 de lei

Administratorul stației de epurare, societatea Apa CTTA SA Alba, a fost amendat în luna iunie cu suma de 60.000 de lei de către Garda de Mediu. ”Ne confruntăm din nou cu mortalitate piscicolă. Este o joacă de-a v-ați ascunselea. Situația persistă și s-a agravat. Nimeni nu a făcut nimic și nu ne-a băgat în seamă. Nimeni nu ne-a anunțat oficial despre existența unui poluator în amonte. Am sesizat SGA Alba de fiecare dată când am observat poluare evidentă de la stația de epurare. Până la un moment dat am făcut doar sesizări verbale, dar acum am început să depun și plângeri scrise, peste tot, de la SGA, Prefectură, Apa CTTA și până la Agenția de Pescuit și Acvacultură de la care am concesionat amenajarea piscicolă”, a spus Gheorghe Bedreagă, administratorul societății Delta Plus SRL.

Citește și: Dezastrul piscicol de la Daia Română: APA CTTA Alba, amendată cu 60.000 de lei pentru poluarea iazului în care au murit aproape 40 de tone de pești

Acesta a precizat că, zilnic, sunt sute de pești morți și susține că mortalitatea are aceeași cauză ca la evenimentul din urmă cu două luni. ”Este clar o încărcătură mare de amoniac în deversările de la stația de epurare, care produce dereglări iar bazinul rămâne fără oxigen.

Cerem o anchetă reală și nu o joacă de-a baba oarba cum s-a întâmplat până în prezent”, susține reprezentantul societății. În urma anchetei desfășurate după incidentul din luna mai, s-a constatat că peştii au murit după ce concentraţia oxigenului din apă a scăzut la 0,7 miligrame per litru, în vreme ce limita admisibilă în astfel de lacuri este 7 mg/l. Garda de Mediu a constatat atunci că stația de epurare nu era exploatată corespunzător, nefiind curățată treapta mecanică de nămol.

Iazul a fost amenajat în anii 1980 şi este pentru prima dată când s-a înregistrat o mortalitate piscicolă de o asemenea amploare. În urma demersurilor realizate de administratorul amenajării piscicole, Instituția Prefectului Alba va organiza în această săptămână o întâlnire în scopul analizării situației și identificării de soluții pentru stoparea poluării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 21 IANUARIE 2025: 357 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 21 IANUARIE 2025: 357 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea