FOTO:Peste 70 de voluntari ai SVSU Alba Iulia au ieşit la deszăpezire
Şaizecişicinci de lopeţi puse la dispoziţie de SVSU Alba Iulia nu au fost suficiente pentru numărul mare de voluntari mobilizaţi ieri la curăţarea trotuarelor, parcărilor şi carosabilului din faţa stadionului Cetate. Cea mai mare parte a voluntarilor permanenţi ai acestui serviciu care funcţionează la nivelul Primăriei Municipiului Alba Iulia sunt chiar angajaţi ai primăriei, poliţişti locali, angajaţi ISU sau elevi ai Liceului „Dionisie Pop Marţian”. La dat cu lopata au participat şi mai mulţi beneficiari de ajutor social, care prin lege sunt obligaţi, ca atâta timp cât primesc această indemnizaţie să presteze muncă în folosul comunităţii.
Organizatorul acţiunii, Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Alba Iulia a oferit voluntarilor ceai cald pe toată perioada desfăşurării intervenţiei. Potrivit, coordonatorului SVSU, Ion Sasu, a fost ales perimetrul stadionului întrucât este o zonă intens circulată, atât de pietoni cât şi de autovehicule, în special de autocarele care efectuează curse regulate de transport sau a maşinilor şcolilor de şoferi. Mai multe persoane au sesizat primăria în ultimele zile, despre cât de dificil şi periculos este să te deplasezi prin acea zonă, din cauza zăpezii şi gheţii lăsate acolo în voia sorţii. Intervenţia a durat în jur de o oră jumătate şi au fost adunate mormane de zăpadă şi gheaţă pe care angajaţii firmei de salubrizare Salprest au transportat-o cu utilaje pe câmp.
Cine doreşte să participe alături de pompieri la stingerea de incendii, inundaţii de subsoluri, alunecări de teren etc., atunci poţi îngroşa rândurile celor 1717 de voluntari din cele 78 de servicii voluntare care îşi desfăşoară activitatea, la nivelul localităţilor, în subordinea consiliilor locale din judeţul Alba. Prin lege acestea acţionează pentru restabilirea stării de normalitate atunci când sunt puse în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, mediul înconjurător, valorile materiale şi culturale. Câteva din cele mai vechi servicii voluntare de pe teritoriul judeţului Alba au fost constituite în secolul 19 în oraşele Cugir, Sebeş, Abrud şi Blaj şi se numeau Formaţii Civile de Pompieri. La nivelul serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă din judeţul Alba există 16 autospeciale, dintre care 15 sunt operative, iar una este temporar scoasă din uz, urmând să fie repusă în funcţiune. În dotarea serviciilor voluntare din judeţul Alba există un număr de 113 motopompe dintre care 94 sunt operative, 24 de buldoexcavatoare, 4 bărci de salvare, 2 ATV – uri. (B.P)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]