Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Peste 2.800 de contestaţii la FISC în Alba, în 2 săptămâni. Unii dintre cei care au plătit nejustificat CASS din 2012 vor avea dreptul la rambursare

Alexandra Mates

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

contestatii la FISC pentru somatii de plata de la ANAF03“Haosul” provocat de ANAF continuă în Alba. Peste 2.800 de contestaţii au fost înregistrate până vineri, 16 ianuarie 2015, la sediul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice. Este vorba despre oamenii care au primit acasă, prin poştă, decizii “halucinante” de impunere privind plata contribuţiilor de sănătate din 2012.

Contestaţia pentru deciziile de la ANAF este, deocamdată, singura soluţie la care pot apela contribuabilii, aceasta putând fi depusă în 30 de zile de la primirea înştiinţării. Potrivit unui proiect de lege, copiii şi alte persoane care au plătit nejustificat CASS din 2012 vor avea dreptul la rambursare.

Citeşte şi: CONTESTAŢII cu DUIUMUL la FISC. Mii de oameni au primit de la ANAF decizii inexplicabile de impunere pentru plata CASS

Ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, a declarat că Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, o ordonanţă prin care se remediază situaţia plăţii CASS pentru alocaţiia copiilor şi că va discuta cu conducerea ANAF dacă se impune şi amnistie pentru cei cărora au primit decizii de plată.

„Trebuie să ne consultăm, să vedem dacă va trebui să apelăm la această formulă sau va fi suficientă ordonanţa. Este posibil să fie doar ordonanţa suficientă, dar partea juridică ne va spune dacă orodonanţa este suficientă”, a spus Vâlcov.

ANAF a sistat emiterea deciziilor de impunere pentru contribuţiile datorate din dobânzile încasate la alocaţiile pentru copii şi aşteaptă o iniţiativă legislativă care să permită amnistierea fiscală în cazul sumelor deja imputate, a declarant joi şeful instituţiei, Gelu Ştefan Diaconu.

În judeţul Alba au fost emise 48.176 de astfel de decizii de impunere: 15.784 în Alba Iulia,  8.228 în Aiud, 4.632 la Blaj, 7.670 la Câmpeni, 3.726 în Cugir, 6.324 la Sebeş şi 1.812 la Zlatna, iar cazurile cu dobânzile bancare pentru alocaţia copiilor, cele 2.040 de astfel de decizii, suspendate săptămâna trecută de ANAF,  au fost emise astfel: 839 în Alba Iulia, 259 – Aiud, 195 – Blaj, 262 – Câmpeni, 145 –  Cugir, 289 – Sebeş şi 51 în Zlatna.

În cazul de faţă, pentru că deocamdată nu există un temei legal ca aceste decizii să fie suspendate, excluzând cele pentru alocaţiile copiilor păstrate în bănci, contribuabilii au 30 de zile de primirea înştiinţărilor să depună contestaţii, rezultatul acestora urmând să fie comunicat în 45 de zile.

Termenul de plată este în maxim 60 de zile de la data comunicării deciziei, după care se vor calcula dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Persoanele fizice care au plătit nejustificat după 1 iulie 2012 contribuţii de asigurări de sănătate, precum pentru alocaţiile copiilor, vor avea dreptul la restituirea sumelor achitate, potrivit unui proiect de lege, scrie Mediafax.

Actul normativ include un singur articol, care anulează contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată după data de 1 iulie 2012, când colectarea a fost preluată de către ANAF, pentru mai multe categorii de persoane, printre care copiii până la împlinirea vârstei de 15 ani şi copiii de la vârsta de 15 ani şi tinerii până la vârsta de 26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi.

Pentru copiii care au împlit vârsta de 15 ani şi tinerii în vârstă de până la 26 ani, contribuţia aferentă nu va fi însă anulată dacă aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri.

Contribuţia va fi anulată şi pentru tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului. Dacă însă aceştia au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură sau au fost beneficiari de ajutor social acordat în temeiul Legii privind venitul minim garantat, strict pentru aceste venituri contribuţia nu va fi anulată.

Anularea contribuţiei va mai fi decisă pentru soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, anumiţi revoluţionari, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, pentru veniturile acordate în baza legilor care li se aplică, pentru persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au avut niciun venit sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Dacă însă persoanele cu handicap şi bolnavii au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură şi venituri din pensii, pentru aceste venituri nu se anulează contribuţia.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va transmite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) lista persoanelor fizice aflate în evidenţa casei care se încadrează în aceste prevederi.

„Toate aceste persoane fizice care au efectuat plata contribuţiilor au dreptul la restituirea sumelor achitate”, se arată în proiect.

Urmare a anulării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, după caz, vor fi anulate şi eventualele accesorii calculate de organele fiscale.

Procedura este explicată prin faptul că, începând cu 1 iulie 2012, din legislaţia specifică de asigurări sociale de sănătate au fost preluate în Codul Fiscal, pentru a fi administrare de către ANAF, contribuţiile de asigurări sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri impozabile din activităţi independente, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, din asocieri fără personalitate juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, premii şi câştiguri din jocuri de noroc, din alte surse, precum şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată de persoanele fizice care nu obţin venituri.

Nu au fost însă preluate şi prevederile din Legea reformei în sănătate care stabilesc că anumite categorii de persoane beneficiază de asigurare în sistemul de asigurări sociale de sănătate, fără plata contribuţiei, întrucât acestea vizează condiţiile de realizare a prestatiilor care au fost şi au rămas în atribuţiile Ministerului Sănătăţii.

Astfel, în prezent, Codul Fiscal nu conţine prevederi exprese cu privire la exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate a unor categorii de persoane.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că Ministrul Finanţelor şi şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) au luat măsuri ca înştiinţările de plată a taxelor pentru alocaţie, transmise copiilor, să fie oprite, precizând că aşteaptă să i se comunice însă şi cine trebuie sancţionat şi cum pot fi evitate noi astfel de cazuri.

Tot miercuri, ANAF a comunicat că reprezentanţii conducerii agenţiei au transmis cǎtre unitǎţile de administrare fiscalǎ o circularǎ prin care s-a suspendat regularizarea contribuţiilor de asigurǎri sociale de sǎnǎtate pentru veniturile obţinute din dobânda bonificatǎ de bǎnci, pentru alocaţiile de stat pentru copii, neridicate din conturile bancare.

 

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”

Cezar Lancrajan

Publicat

în

Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea