Rămâi conectat

Actualitate

PESCUIT 2025 | Când nu ai voie să pescuieşti, în România: Perioadele și zonele de prohibiție

Ioana Oprean

Publicat

în

PESCUIT 2025 | Când nu ai voie să pescuieşti, în România: Perioadele și zonele de prohibiție

În anul 2025, reglementările privind prohibiția pescuitului în România sunt esențiale pentru protejarea și conservarea resurselor acvatice vii. Aceste măsuri vizează atât perioade specifice, cât și zone unde pescuitul este interzis, pentru a asigura sustenabilitatea ecosistemelor acvatice.

Perioada în care nu ai voie să pescuieşti, în România

În conformitate cu un ordin recent emis de Ministerul Agriculturii și Ministerul Mediului, România va implementa, în anul 2025, măsuri detaliate pentru protejarea resurselor acvatice vii. Acest ordin reglementează atât perioadele, cât și zonele în care pescuitul va fi interzis, fiind o inițiativă importantă pentru conservarea biodiversității și gestionarea sustenabilă a ecosistemelor acvatice.

Pescuitul va fi interzis în anumite perioade ale anului, iar aceste măsuri vor afecta atât pescuitul comercial, cât și cel recreativ sau familial. De exemplu, în perioada 9 aprilie – 7 iunie 2025, va exista o prohibiție generală, interzicând capturarea oricărei specii de pești și alte viețuitoare acvatice.

Zone destinate protejării habitatelor acvatice

În cadrul măsurilor de protecție a ecosistemelor acvatice, vor fi stabilite zone speciale de refacere biologică, unde pescuitul va fi complet interzis pe perioade determinate. Aceste zone sunt destinate protejării habitatelor acvatice sensibile, unde resursele acvatice trebuie să se regenereze natural. Zonele de protecție pot include râuri, lacuri și delta Dunării, unde pescuitul va fi restricționat sau reglementat sever.

Conform documentului „se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv”.

Mai mult de atât, măsura se aplică „în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 7 iunie inclusiv”, iar în zona Complexului Razim – Sinoe și a lacurilor litorale „pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie – 7 iunie inclusiv”.

Zone și perioade specifice de prohibiție

Delta Dunării: În afara perioadelor de prohibiție, pescuitul recreativ sau sportiv al speciilor precum știuca, șalăul, somnul și crapul este permis doar cu eliberarea imediată a capturilor (catch & release). Este permisă reținerea unui singur exemplar pe zi, dintr-o singură specie.

Fluviul Dunărea: Pescuitul scrumbiei este interzis în fața gurilor de vărsare ale Dunării în Marea Neagră pe o adâncime de 5 km în larg și pe un coridor lat de 2 km, câte 1 km de o parte și de alta a axului brațelor Sfântu Gheorghe și Sulina. În fața brațului Chilia, lățimea coridorului interzis este de 1 km spre sud de axul brațului, iar spre nord până la limita apelor teritoriale române.

Complexul Razim-Sinoe și lacurile litorale: Pescuitul este interzis între 9 aprilie și 7 iunie 2025.

Restricții și la tipurile de unelte folosite la pescuit

Se vor impune restricții și asupra tipurilor de unelte de pescuit permise, pentru a preveni metodele de capturare dăunătoare, cum ar fi pescuitul cu plase ilegale sau alte echipamente care pot duce la capturarea peștilor înainte de atingerea dimensiunii minime permise. Dimensiunile minime ale peștilor vor fi clar stabilite, iar nerespectarea acestor reglementări poate atrage sancțiuni legale.

Scopul principal al acestui ordin este de a asigura un pescuit sustenabil, protejând în același timp biodiversitatea acvatică și resursele naturale ale țării. Pescuitul va fi reglementat cu strictețe, iar respectarea acestor măsuri va fi esențială pentru viitorul ecosistemelor acvatice din România.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]

Citește mai mult

Actualitate

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați” Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, întreprinderea de stat cu peste 14.000 de angajați și 99 de directori, va fi restructurată din temelii. Vor fi tăiate privilegiile directorilor și numărul de direcții silvice va fi redus, anunță […]

Citește mai mult

Actualitate

Avize motivate pentru România, din partea UE. Posibile sancțiuni pentru nealinierea legislaţiilor naţionale privind cotele de TVA

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Avize motivate pentru România, din partea UE. Posibile sancțiuni pentru nealinierea legislaţiilor naţionale privind cotele de TVA Comisia Europeană a decis joi, 17 iulie 2025, să avertizeze România pentru netranspunerea integrală a Directivei privind cotele de TVA. Au fost emise avize motivate către România, Belgia, Bulgaria, Grecia şi Spania pentru că nu şi-au aliniat legislaţiile […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea