Rămâi conectat

Actualitate

Persoanele cu dizabilități vor putea să se pensioneze mai repede

Gabriel IOANICIU

Publicat

în

Persoanele cu dizabilități vor putea să se pensioneze mai repede

Un proiect de OUG ce vizează modificarea actualei Legi a pensiilor stabilește eliminarea din legislație a unei discriminări care permitea pensionarea mai rapidă a celor care au căpătat un handicap înainte de asigurarea în sistemul public de pensii și care a fost tratată, în 2018, de o decizie a CCR. Documentul trebuie, pentru a se putea aplica, să fie adoptat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.

Decizia dată anul trecut de CCR a eliminat discriminările ce existau la acel moment, respectiv cele cu privire la pensionarea persoanelor cu handicap, dar acum, prin acest proiect, se dorește modificarea legislației privind pensiile în concordanță cu decizia CCR.

Concret, proiectul de act normativ prevede, printre altele, că vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare și a stagiilor de cotizare toate persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiții de handicap, nu doar cei care au căpătat handicapul înainte de asigurarea la pensii.

Asta înseamnă că toți lucrătorii vor beneficia, în funcție de gradul de handicap, de reducerea vârstei de pensionare cu:

15 ani, în situația asiguraților cu handicap grav, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare;
zece ani, în situația asiguraților cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condițiile handicapului, cel puțin două treimi din stagiul complet de cotizare;
zece ani, în situația asiguraților cu handicap mediu, dacă au realizat, în condițiile handicapului, stagiul complet de cotizare.

În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și de 63 de ani pentru femei, iar stagiul complet de cotizare, adică perioada în care o persoană a lucrat legal, este, indiferent de sex, de 35 de ani.

Atenție! Modificările propuse prin OUG în privința pensiilor se aplică momentan. Acestea trebuie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Foto: arhivă, Sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor ar putea duce deficitul bugetar la 8 la sută din PIB: Avertisment de la Consiliul Fiscal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorarea salariilor bugetarilor și Legea pensiilor ar putea duce deficitul bugetar la 8 la sută din PIB: Avertisment de la Consiliul Fiscal În lipsa unor măsuri de consolidare fiscal-bugetară, deficitul va depăși probabil 7% din PIB, existând riscul să se îndrepte către 8% din PIB, spune Consiliul Fiscal în raportul anual. Instituția reamintește că proiectul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea