Pentru că Fiscul a dorit ”simplificarea materiei impozabile”, plătim impozit pentru o maşină pe întregul an, chiar dacă nu o mai avem!
Plătim impozit pentru o maşină pe întregul an, chiar dacă nu o mai avem!
Cei care vând sau radiază maşinile pe timpul anului se află în situația de a plăti impozitele pentru întregul an, chiar dacă nu mai folosesc respectivele bunuri şi nici nu le mai deţin. Principiul taxării proprietăţii chiar şi atunci când aceasta nu mai există a fost introdus în Codul fiscal din anul 2016, după ce autorităţile locale au cerut simplificarea modului de stabilire a taxelor şi impozitelor datorate de contribuabili. Din acest an, odată cu modificările aduse de Codul fiscal în zona taxelor şi impozitelor locale, persoanele care cumpără pe parcursul anului o maşină datorează impozitul aferent către bugetul local începând cu anul următor. Prin urmare, cei care au vândut un automobil în luna ianuarie a acestui an au fost nevoiţi să plătească impozitul pentru întregul an, în termenele stabilite de autorităţi pentru 2016 (30 iunie şi 30 septembrie), chiar dacă au folosit respectiva maşină numai pentru câteva săptămâni din acest an.
Potrivit prevederilor legale, impozitul pe mijlocul de transport este datorat pentru întregul an fiscal de persoana care deţine dreptul de proprietate asupra unui mijloc de transport înmatriculat sau înregistrat în România la data de 31 decembrie a anului fiscal anterior. Aşadar, cumpărătorul este în avantaj (noul proprietar), va plăti impozitul începând cu anul următor celui în care a intrat în posesia bunului (2017 – dacă maşina a fost achiziţionată în anul 2016). Mai mult, impozit pe întregul an datorează şi cei care şi-au radiat din circulaţie maşinile pe parcursul anului în curs: ”În cazul radierii din circulaţie a unui mijloc de transport, proprietarul (…) încetează să datoreze impozitul începând cu data de 1 ianuarie a anului următor”, prevede Codul fiscal.
Până la finele anului trecut, proprietarul unui autovehicul înceta să mai datoreze taxa de la data de întâi a lunii următoare celei în care îl vânduse sau radiase din circulaţie. Totuşi, principiul taxării proprietăţii chiar şi atunci când acesta nu mai există a fost introdus în legislaţia românească la cererea autorităţilor locale, cele care doreau ”simplificarea modului de determinare a materiei impozabile și reducerea cheltuielilor de administrare”, potrivit expunerii de motive a actualului Cod fiscal la Parlament.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana