Pentru a nu cădea victime înșelăciunilor prin telefon, polițiștii vă recomandă…
Practica judiciară și cazuistica Poliției au demonstrat faptul că la nivel național atât internetul, prin intermediul platformelor de socializare online, cât și telefonia mobilă cu acces prin intermediul cartelelor preplătite, de tip PrePay, constituie unul dintre principalele instrumente de lucru folosite de membri ai unor grupări infracționale specializați în comiterea unor infracțiuni grave.
Pentru a-și duce la bun sfârșit planul infracțional, acest tip de infractori achiziționează cartele PrePay pe care le folosesc în pregătirea și comiterea de infracțiuni. Poziția anonimă pe care utilizarea unor astfel de cartele o presupune favorizează dezvoltarea unor fenomene infracționale: fraude, înșelăciuni, șantaj, amenințare etc. și îngreunează obținerea de date esențiale pentru identificarea infractorilor și luarea măsurilor legale care se impun.
Și în cazul înșelăciunilor comise prin metoda ”accidentul” infractorii preferă să lucreze cu telefonul mobil care utilizează cartelă SIM gen PrePay și cu o vorbă bună care îi face pe părinții îngrijorați să scoată instantaneu banii din conturi pentru a-și ajuta copiii aflați în necaz.
Păcăleala este simplă și nu necesită o documentare prea riguroasă din partea infractorilor. Sunt vizate persoanele mai în vârstă, ai căror copii sau rude apropiate sunt plecați în străinătate ori mutați în alte localități din țară, care nu mai locuiesc cu ei. Această metodă presupune, în principal, utilizarea sau apelul la un număr de telefon fix.
Metoda utilizată este simplă și implică de regulă două persoane. Astfel, o persoană telefonează părinților și susține că este avocatul fiului familiei respective sau procurorul care se ocupă de caz. Uneori, pentru credibilitate, o altă persoană se dă drept fiul, care vorbește, plângând sau neclar, apoi îl pasează la telefon pe avocat/procuror.
Înșelăciunea poate avea următorul scenariu: fiul/ fiică a fost implicat într-un accident rutier grav și trebuie să plătească o anumită sumă de bani pentru a scăpa de întocmirea unui dosar penal și de pedeapsa cu închisoarea.
*Pentru a nu cădea victime unor astfel de situații, polițiștii i vă recomandă:
– Nu dați curs solicitărilor venite din partea diferitelor persoane care fie vă apelează telefonic, fie se prezintă la domiciliul dumneavoastră și vă cer bani, descriind evenimente rutiere tragice în care sunt implicați membri ai familiei dumneavoastră;
– Nu răspundeți unor solicitări prin care vi se cere să depuneți diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat !
– Pentru a putea verifica ulterior dacă informația comunicată a fost adevărată sau nu, solicitați interlocutorului cât mai multe detalii cu privire la evenimentul invocat (localitatea de producere a evenimentului, spitalul unde este internată victima, date de contact etc);
– Nu vă lăsați impresionați de povești tragice cu accidente grave sau de apelurile aparent venite din partea unei rude implicate într-un accident, produs de regulă în străinătate, urmate de convorbiri cu un presupus avocat care solicită o sumă de bani pentru a ajuta ruda respectivă sau pentru a obține diverse facilități.
*REȚINEȚI !
Persoanele vizate sunt cele de vârsta a doua și a treia, care se presupune că au bani și rude care nu se află în proximitatea lor.
*Pe ce se mizează:
– Incapacitatea de a evalua veridicitatea situației în stare de anxietate și condiții presante;
– Incapacitatea de evalua rațional situația în stare de urgență;
– Empatia și compasiunea ridicate ale victimei, precum și predispoziția acesteia de a se încrede ușor în oameni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte
O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit. Citește și: O bancă din România oferă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Ştirea zilei2 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Când se taie pomii fructiferi. Perioada optimă pentru obținerea unei recolte bune