Pensiile și salariile românilor, prioritizate la plată: Plătim cele mai mari dobânzi din UE, iar România nu se mai poate împrumuta
Pensiile și salariile românilor, prioritizate la plată: Plătim cele mai mari dobânzi din UE, iar România nu se mai poate împrumuta
Salariile și pensiile românilor vor fi plătite cu prioritate, iar restul cheltuielilor ar putea fi amânate. Este directiva dată recent de ministrul interimar al Finanțelor tuturor instituțiilor pentru a ține sub control bugetul.
Oficialul dă asigurări că statul are bani pentru a plăti salariile, pensiile, dar și investițiile importante. Măsura este un nou semnal de alarmă că turbulențele politice pun presiune și mai mult pe finanțele țării în vreme ce ne împrumutăm din ce în ce mai scump.
Printr-o circulară trimisă către toate instituțiile statului, ministrul interimar al Finanțelor Tanczos Barna a cerut ca plata salariilor și pensiilor să fie prioritate absolută.
Tanczos Barna, Ministrul Interimar al Finanțelor: ”Avem suficientă rezervă, suficient buffer ca să asigurăm pensiilor, plata salariilor şi a investiţiilor, cu siguranță, zi de zi, asigurarea cash-flow-ului trebuie să se facă prioritizând aceste plăți. Este o chestiune de normalitate, o chestiune care se face lună de lună.”
În circulară trimisă de Finanțe, se precizează că e nevoie de o programare înțeleaptă a cheltuielilor, iar solicitările de credite, adică bani pentru pensii și salarii, vor fi depuse până la data de 20 a fiecărei luni. Abia după această dată, vor putea fi depuse solicitări pentru alte cheltuieli.
Tanczos Barna: ”Obligatia noastră în această perioadă este să finanţăm cheltuielile publice, să plătim salariile, pensiile, să finanţăm în continuare cele mai importante investiţiile pentru a asigura şi o stabilitate economică”.
O astfel de solicitare a ministrului vine într-un moment tensionat politic și financiar, în care avem un guvernul interimar.
Vorbim despre un executiv care se va ocupa strict de administrarea statului și are puteri limitate – de exemplu, nu poate să dea ordonanțe de urgență, nici să inițieze legi și nici nu poate să schimbe politici publice. Totodată, nu poate angaja statul la cheltuieli majore.
Pentru că anul trecut golul bugetar a ajuns la un record negativ – peste 150 de miliarde de lei sau 9% din Produsul Intern Brut, statul trebuie să se împrumute de la bănci.
Numai că, în prima zi după scrutinul din 4 mai, dobânzile au urcat vertiginos, iar statul a eșuat să se împrumute din cauza costurilor prea mari. Același lucru s-a întâmplat și după alegerile din noiembrie anul trecut.
Adrian Codirlașu, Analist Financiar: ”Statul se împrumută la peste 8 la sută la titlurile de stat emise în lei, de pe piețe. A crescut dobânda, adică România este văzută ca mai riscantă, România plătește cele mai mari dobânzi la împrumuturile statului din Uniunea Europeană”.
Între timp, cu conducere interimară, România riscă să piardă fonduri europene de miliarde, pe care bugetul țării se bazează mai mult ca oricând.
Delegația română care ar fi trebuit să fie săptămâna aceasta la discuții cu oficialii europeni pentru a renegocia Planului Național de Redresare și Reziliență și-a amânat plecarea.
Oficialii spun că avem de recuperat un miliard de euro din tranșa a treia și mizează şi pe câteva miliarde din tranșa a patra, dacă reușesc să renegocieze condițiile PNRR.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative
ANAF 2025: Măsuri mult mai stricte pentru românii ce obțin venituri din închirierea spațiilor locative Potrivit noilor măsuri anunțate de ANAF, românii care obțin venituri din închirierea locuințelor sau altor bunuri, vor avea obligația să respecte reguli fiscale mult mai stricte, începând cu anul 2025. Pe fondul presiunilor bugetare accentuate de criza economică, Agenția Națională […]
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă
Cum va fi VREMEA în iunie și iulie 2025: Meteorologii Accuweather anunță o vară fără caniculă Meteorologii Accuweather au emis recent prognoza meteo pentru lunile iunie și iulie 2025. În premieră de când se fac măsurători, se pare că nu vom avea zile caniculare în iunie și iulie. Potrivit prognozei Accuweather, în luna iunie cea […]
Economistul Adrian Negrescu:,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune
Economistul Adrian Negrescu: ,,Tsunami de creșteri de prețuri în România, ne asteaptă patru valuri de scumpiri”. Economia, în recesiune Economistul Adrian Negrescu susține că, în contextul avertismentului transmis miercuri de Comisia Europeană privind plafonările de preț la energie și gaze, românii se vor confrunta cu ,,patru valuri de scumpiri” care vor duce economia în recesiune. […]