Rămâi conectat

Actualitate

Pensiile militare vor fi majorate: Sunt vizați pensionarii din MApN, MAI, Servicii Secrete şi Penitenciare. Senatul a adoptat legea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensiile militare vor fi majorate: Sunt vizați pensionarii din MApN, MAI, Servicii Secrete şi Penitenciare. Senatul a adoptat legea

Senatul a adoptat în plen luni, 4 noiembrie 2024, proiectul de modificare a Legii pensiilor militare prin care se prevede că aceste pensii aflate în plată se indexează în raport cu solda sau salariul de grad sau de funcţie. Impact bugetar este de 4,4 miliarde lei pe an, adică 900 milioane euro.

Propunerea legislativă, iniţiată de un grup de parlamentari de la PNL, a fost adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor şi a primit, luni, în Senat, ca for decizional, 91 de voturi „pentru” şi 8 abţineri. Legea privind pensiile militare de stat vizează pensionarii din MApN, MAI, Servicii Secrete şi Penitenciare.

Recalcularea se va face în 30 zile de la intrarea în vigoare a legii. A rămas în lege articolul care prevede că pensionarii militari care ocupă funcţii în Guvern sau Parlament NU beneficiază de actualizarea pensiei.

Citește și: Pensii militare 2024 | Plata pensiilor militare în străinătate pensionarilor nerezidenți. Cum se evită suspendarea dreptului la pensie militară

Senatul a adoptat proiectul de lege privind pensiile militare de stat

Nicoleta Pauliuc, preşedinta comisiei de Apărare din Senat, a declarat în cadrul dezbaterii că în comisia de Apărare au dovedit că le pasă de rezervişti, precizând că este important, mai ales în acest context de securitate, ca aceste inechităţi să fie eliminate.

„Mai avem un singur pas de făcut, şi anume Guvernul să treacă să facă normele şi să pună în aplicare acest text de lege, pentru că nu mi-aş dori să avem aceeaşi situaţie ca la Planul naţional de luptă împotriva cancerului, ca acest text de lege să fie uitat într-un sertar” a mai spus Pauliuc.

Senatorul PSD Felix Stroe a declarat în plen că parlamentarii grupului PSD au votat în comisia de apărare în unanimitate proiectul de lege. „Astăzi intrăm în normalitate, nu facem nicio favoare nimănui, de fapt reparăm parţial lucruri anormale pentru că în acest domeniu al pensiilor militare mai sunt multe lucruri de făcut” a spus Stroe.

Senatorul PNL Virgil Guran a declarat că o armată se pregăteşte pentru a preveni un război. „Întotdeauna un stat nu atacă un stat care are armată puternică. Rolul Armatei este de a apăra. Facem parte din NATO şi avem cele mai mici salarii şi pensii dintre ţările care fac parte din NATO. Cei 31 de militari care au murit în teatrele de operaţiuni (..) au murit cu mai puţină demnitate decât cei din SUA, din Anglia? Atunci de ce spunem că nu merită aceste pensii?” a completat Guran.

„Cuantumul pensiilor militare de stat, aflate în plată, se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, în procentajele stabilite la art. 29, 30 şi 108 şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de stabilire a pensiei militare, inclusiv prin excepţie de la prevederile art. 60, potrivit gradului militar/profesional avut la data trecerii în rezervă/încetării raporturilor de serviciu şi a mediei soldelor de funcţie/salariilor de funcţie şi a drepturilor băneşti, care fac parte din baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat, conform legii, şi valorificate în ultima decizie de pensie”, prevede actul normativ amendat de Comisia de apărare a Senatului. A fost eliminata conditia de final care limita la pensiile in plata pana in anul 2015 inclusiv.

Aceste prevederi nu vor fi aplicate pensionarilor militari care exercită funcţia de membru al Guvernului, secretar de stat, subsecretar de stat sau funcţii asimilate acestora, cât şi celor care au calitatea de parlamentar, pe perioada exercitării acestor funcţii. În cazul în care, în urma actualizării, rezultă o pensie mai mică decât cea aflată în plată, atunci se va menţine suma în plată.

Comisia de apărare a eliminat articol 60 alin. (1) din forma Camerei Deputaţilor care prevedea că „dispoziţiile art 60 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi în cadrul procedurii de actualizare a pensiilor militare de stat”. Senatorii din Comisia de apărare au mai stabilit că, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Casele de pensii sectoriale actualizează din oficiu toate pensiile militare de stat aflate în plată, cu majorările soldei de grad, salariul gradului profesional şi al soldei de funcţie/ salariul de funcţie care au avut loc în perioada 2015 – 2024”.

Fondurile necesare pentru plata în anul 2024 a acestor drepturi vor fi suportate din bugetele instituţiilor din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională. In continuare, tot astazi, urmeaza votul legii in plenul camerei decizionale. SNPP a fost reprezentat la intalnirea prealabila si la lucrarile Comisiei de aparare de Secretarul General al organizatiei Florin Stoica.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Ciclon puternic peste România: Crăciun ”ca pe vremuri” cu ninsori abundente, vânt puternic și vreme geroasă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ciclon puternic peste România: Crăciun ”ca pe vremuri” cu ninsori abundente, vânt puternic și vreme geroasă Un ciclon mediteranean afectează România și începând de duminică noapte vremea se răcește considerabil. În mai multe zone din țară va fi un Crăciun ”ca pe vremuri” cu ninsori abundente, în special în zonele montane, a explicat meteorologul ANM, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea