Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Pensii nerușinate!!! 60 de foști magistrați încasează fiecare pensii de peste 22.000 euro lunar

Mădălina Opriș

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Misterul pensiilor de peste un miliar de lei vechi. Cum au ajuns foștii magistrați să încaseze pensii enorme.

Mecanismul prin care cei 60 de magistrați despre care Ministerul Justiției a anunțat că încasează pensii de 1 miliard de lei vechi fiecare (22.000 euro) este destul de simplu și s-a întâmplat înainte de 2011, în mandatul fostului CSM, au declarat pentru HotNews.ro surse din sistemul judiciar.

tribunalMagistrații s-au pensionat în luna în care au încasat o serie de sporuri câștigate prin hotărâri judecătorești. În această situație, legea specială prin care se pensionează magistrații prevede că pensia reprezintă 80% din indemnizația de încadrare și sporurile avute în ultima luna de activitate înainte de data pensionării.

Numeroși magistrați au început diverse acțiuni încă de acum zece ani pentru a beneficia de diverse sporuri: 30% din salariu de care beneficiau la acea vreme doar procurorii DNA și DIICOT, sporul de confidențialitate de 15% etc. Surse din Ministerul Justiției au explicat că aceste pensii au fost posibile „printr-o lacună a legii” care între timp a fost remediată.

Toate aceste sporuri recuperate se puteau ridica la sume destul de mari, de ordinul a câteva zeci de mii de euro. În momentul în care magistrații câștigau procesul și aceste sume le intrau în cont, tot atunci aveau grijă să se și pensioneze pentru a li se aplica articolul 82 din legea 303 care prevede următoarele:

  • Art. 82: (1) Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi foştii judecători şi procurori financiari şi consilierii de conturi de la secţia jurisdicţională care au exercitat aceste funcţii la Curtea de Conturi, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţia de judecător ori procuror, magistrat-asistent sau personal de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, precum şi în funcţia de judecător ori procuror financiar sau consilier de conturi de la secţia jurisdicţională a Curţii de Conturi se pot pensiona la cerere şi pot beneficia, la împlinirea vârstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară sau de salariul de bază brut lunar, după caz, şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Potrivit surselor HotNews.ro, cazurile în care magistrații au procedat în modul descris mai sus „este imoral, dar nu și ilegal”. În aceste cazuri, au explicat pentru HotNews.ro sursele citate, nu se mai poate face nimic. Cei 60 de magistrați care au încasat în ultimii ani pensii de 22.000 de euro pe lună (100.000 de RON) vor rămâne mai departe cu aceste pensii, care nu pot fi tăiate.

HotNews.ro a scris în premieră în urmă cu câteva zile că, în România, există 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe lună. Informația a fost transmisă de Ministerul Justitiei într-un set de răspunsuri pentru HotNews.ro la câteva întrebări pe marginea unei postari publicate de ministrul Raluca Prună în data de 21 septembrie pe Facebook. Raluca Prună scria atunci, în contextul grevei magistraților: „Aș fi dorit să se fi vorbit transparent în Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura și grefieri chirii sine die (600 euro lunar în București, de exemplu). Chiar și pentru magistrați pensionari acum trecuți în avocatură – never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toți cei detașați din altă localitate (inclusiv membrii CSM)”.

Întrebată de Hotnews.ro cum s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună și câte astfel de pensii există în sistem, Raluca Prună a răspuns prin intermediul biroului de presă al ministerului: „Nu deținem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obținute de la Casa Națională de Pensii. Din informațiile noastre există 60 de persoane care au astfel de pensii.”

Potrivit informațiilor HotNews.ro, Ministerul Muncii analizează în acest moment cum a fost posibilă acordarea pensiilor de peste 22.000 de euro. Menționăm că indemnizațiile magistratilor sunt între 38.000 și 12.000 de RON în funcție de vechime și treaptă profesională.

Sursa: HotNews.ro

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure

Bera Larisa

Publicat

în

În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea