PENSII 2025 | Peste 440.000 de români au accesat, în primele șase luni ale anului, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“
PENSII 2025 | Peste 440.000 de români au accesat, în primele șase luni ale anului, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“
În primul semestru al anului 2025, peste 347.000 de români au accesat, aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“, disponibilă pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), și au identificat fondul de pensii Pilon II la care sunt participanți, număr în creștere cu aproape 37% față de cel consemnat în perioada similară a anului precedent.
Luând în calcul și persoanele care au accesat aplicația, dar nu au fost identificate în registrul participanților cu conturi de pensii administrate privat (circa 93.000), rezultă că numărul total al celor care au utilizat anul trecut aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“ depășește 440.000 de persoane.
Citește și: Fondurile de pensii private din România, active în creştere
În cei nouă ani de utilizare (2016 – 2025), aproape 2,1 milioane de persoane au accesat această aplicație, care a oferit consumatorilor din sistemul de pensii administrate privat – Pilonul II o soluție digitalizată, transparentă, sigură din punct de vedere al prelucrării datelor cu caracter personal, rapidă și extrem de simplu de utilizat chiar și de către cei care au cunoștințe minime în utilizarea internetului.
Numărul utilizatorilor aplicației a crescut exponențial din 2016
Numărul utilizatorilor care au accesat „Află la ce fond de pensii ești!“ a crescut exponențial în ultimii ani, mai ales de când a fost introdusă posibilitatea de a afla instantaneu fondul de pensii la care ești participant, prin simpla introducere a numelui, a prenumelui și a Codului Numeric Personal. Astfel, dacă în 2020, aproape 60.000 de români au utilizat aplicația, numărul acestora a crescut la peste 200.000 de consumatori unici în 2022, la aproximativ 491.000 în 2023, respectiv peste 572.000 în 2024.
În funcție de regiunile de dezvoltare ale României, s-a constatat faptul că Regiunea Sud a consemnat cel mai mare număr al solicitărilor unice înregistrate în aplicația „Află la ce fond de pensii ești!“ (17,25% din totalul solicitărilor unice înregistrate în primul semestru din 2025), în timp ce Regiunea Vest se află la polul opus, cu aproape 8,4%.
ASF derulează un amplu și continuu proces de digitalizare a activității sale, cu scopul de a oferi soluții tot mai eficiente atât pentru consumatorii de servicii financiare non-bancare, cât și pentru entitățile pe care le supraveghează.
Pensia privată obligatorie (Pilonul II), care completează pensia de stat, presupune direcționarea unei părți din contribuțiile individuale către un fond administrat privat. Aceste fonduri sunt investite în diverse instrumente financiare, cu scopul de a genera randamente, iar suma acumulată este disponibilă la momentul pensionării. Începând cu 1 ianuarie 2024, contribuția aferentă Pilonului II a fost majorată la 4,75%.
Sistemul fondurilor de pensii administrate privat a înregistrat o evoluție foarte bună în primele trei luni din 2025, marcând noi maxime istorice atât în ceea ce privește valoarea activelor, cât și numărul de participanți. Astfel, valoarea totală a activelor cumulate de fondurile de pensii Pilonul II a fost de 159,34 miliarde de lei, la 31 martie 2025, în creștere cu peste 18% comparativ cu aceeași perioadă din 2024. Totodată, numărul de participanți ai Pilonului II a fost de 8,33 milioane de persoane la finalul primului trimestru din acest an, nivel-record de la lansarea sistemului în 2008. Rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat a fost 8,11% în martie 2025, în creștere față de finalul anului 2024, când a fost 6,19%.
Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. A.S.F. contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi. Mai multe informaţii puteţi găsi pe www.asfromania.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]