PENSII 2025 | Cum se pot trimite actele pentru pensia anticipată, de invaliditate ori pensia de urmaș, în câteva minute la Casa de Pensii. Pensionarii pot obține recalcularea fără drumuri la ghișeu
PENSII 2025 | Cum se pot trimite actele pentru pensia anticipată, de invaliditate ori pensia de urmaș, în câteva minute la Casa de Pensii. Pensionarii pot obține recalcularea fără drumuri la ghișeu
Românii care vor să evite cozile de la ghișee pot depune, din fața calculatorului, cereri pentru toate tipurile de prestații oferite de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) și de unitățile teritoriale.
Prin intermediul portalului CNPP, utilizatorii pot solicita atât pensia pentru limită de vârstă sau pensia anticipată, cât și pensia de invaliditate ori pensia de urmaș. Tot online pot fi vizualizate informații esențiale despre contribuțiile de-a lungul anilor: istoricul carierei de asigurat, stagiile de cotizare sau viramentele către Pilonul II de pensii.
Pe lângă aceste informații personale, platforma oferă și o serie de servicii utile pentru angajatori, persoane fizice și alți profesioniști.
Citește și: PENSII 2025: Ce trebuie să facă pensionarii pentru a primi 533 de lei în plus lunar
Angajatorii sau persoanele fizice pot verifica online dacă declarațiile privind contribuțiile sociale – cele prin care se raportează veniturile și contribuțiile pentru fiecare angajat – au fost depuse corect și înregistrate în sistem. Totodată, platforma permite și transmiterea cererilor pentru obținerea formularelor internaționale A1, necesare celor care lucrează temporar în altă țară din Uniunea Europeană, precum și a altor certificate privind legislația de securitate socială aplicabilă.
În plus, executorii judecătorești pot solicita online informații despre debitorii persoane fizice, iar angajatorii pot cere rambursarea unor cheltuieli în caz de accidente de muncă sau boli profesionale. Este vorba despre sume legate de transportul de urgență sau repatrierea în caz de deces, precum și de indemnizații pentru incapacitate temporară de muncă, reducerea timpului de lucru sau mutarea temporară a unui angajat în alt post.
Dacă aveți cont online pe site-ul CNPP, procedura este simplă
Pensionarii sau persoanele care cotizează la sistemul public pot intra pe site-ul CNPP, la secțiunea „Completare formulare”. Acolo, trebuie doar selectat tipul de cerere dorit.
Dacă nu aveți cont, puteți trimite cererea fără să vă înregistrați. Intrați pe site-ul CNPP, secțiunea „Comunicare cu publicul” – „Depunere cereri și documente”. Trebuie descărcat formularul necesar, completat și semnat. Apoi, încărcați-l în format PDF, JPG sau PNG, împreună cu celelalte documente solicitate. Este important ca aceste fișiere să fie clare, lizibile și să conțină toate informațiile necesare, precizează CNPP. Cei care vor să-și facă un cont pe portal trebuie să completeze o cerere specială, cu datele personale. Aceasta trebuie semnată de mână și apoi transmisă CNPP. După ce contul este activat, veți putea consulta oricând istoricul carierei de asigurat, stagiile de cotizare și alte informații utile.
După ce trimiteți online cererea de pensie sau alte solicitări, primiți o confirmare pe e-mail. Dacă totul este complet și corect, nu trebuie să mai mergeți la sediul instituției teritoriale decât dacă vi se cere acest lucru în mod expres. În unele situații, vi se poate cere să mergeți cu documentele originale, la o dată și oră stabilite printr-o programare. Comunicarea se face prin e-mail, utilizând adresa de la care a fost trimisă solicitarea, sau telefonic, dacă a fost furnizat un număr de contact.
Dacă aveți semnătură electronică, nu mai trebuie să mergeți la casa teritorială de pensii
Cei care au semnătură electronică calificată (cum au de obicei avocații, notarii, firmele sau cei care depun declarații la ANAF) pot semna cererile direct pe calculator. În acest caz, prezența la ghișeul casei teritoriale de pensii nu mai este necesară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Analistul economic Adrian Negrescu: „Urmează un nou val de creșteri de taxe. Dacă România nu face corecții fiscale se duce în Junk”
Analistul economic Adrian Negrescu: „Urmează un nou val de creșteri de taxe. Dacă România nu face corecții fiscale se duce în Junk” În România este inevitabil un nou val de creșteri de taxe, avertizează analistul economic Adrian Negrescu. Citește și: Analistul economic Adrian Negrescu, despre cele mai sigure investiții din România: ”Chiar și ideea de […]
19 aprilie 2025 | Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim și va fi oferită tuturor delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române
19 aprilie 2025 | Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim și va fi oferită tuturor delegaţiilor eparhiilor Patriarhiei Române Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, în seara zilei de sâmbătă, 19 aprilie 2025, a anunţat Patriarhia Română. Tradiţia aducerii […]