Rămâi conectat

Actualitate

PENSII 2025 | Ce PENSIE primești dacă te pensionezi anul acesta și ai lucrat 15 ani cu carte de muncă. Calcul complet

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | Ce PENSIE primești dacă te pensionezi anul acesta și ai lucrat 15 ani cu carte de muncă. Calcul complet

Persoanele din România care au muncit doar 15 ani, stagiul minim legal, vor primi în 2025 o pensie de stat care va fi completată de Guvern până la nivelul indemnizației sociale minime. Chiar dacă pensia calculată este sub 600 de lei, statul va suplimenta această sumă pentru toți pensionarii.

Legea pensiilor din România s-a modificat radical, iar toate cele 4,9 milioane de pensii au fost recalculate în septembrie 2024.

Noile reguli avantajează în special persoanele care au lucrat mai mult de 25 de ani, cărora li se acordă puncte bonus de stabilitate pentru vechime, armată, șomaj, facultate sau master.

Dar ce se întâmplă cu cei care ies la pensie în 2025 după exact 15 ani de muncă, adică stagiul minim cerut de lege? Am făcut calculul și iată care va fi cuantumul pensiei pentru acest nivel de cotizare.

Citește și: PENSII 2025 | Pe ce dată poți ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii. Tabel pentru bărbați și femei

Potrivit noii formule de calcul, pensia se determină astfel:

Numărul total de puncte acumulate se împarte la 12 (lunile anului). Rezultatul se înmulțește cu valoarea punctului de referință (VPR).

În 2025, VPR este 81 de lei, după ce Guvernul a anulat majorarea prevăzută inițial la 91 de lei.

Un exemplu concret: o persoană cu un total de 85 de puncte de pensie (probabil prin salarii mici sau medii și fără vechime suplimentară) va avea:

85 : 12 = 7,083 puncte
7,083 x 81 lei = 574 lei pensie

Pensie prea mică? Statul intervine cu completarea la pensia minimă

Pentru că suma calculată, în acest caz 574 de lei, este mai mică decât pensia minimă garantată, statul va interveni cu o completare. Astfel, persoana respectivă va primi în total 1.281 de lei, suma acordată tuturor pensionarilor care nu ating acest prag, potrivit Newsweek.ro.

Diferența de 707 lei va fi acoperită de la bugetul de stat. În prezent, aproximativ 1.000.000 de români primesc pensie minimă completată de stat.

Ce puncte bonus se acordă în plus?

Pentru persoanele cu mai mult de 25 de ani de muncă, sistemul acordă puncte de stabilitate, astfel:

-0,5 puncte/an între 26 și 30 de ani vechime
-0,75 puncte/an între 31 și 35 de ani
-1 punct/an pentru anii care depășesc 35
-Se adaugă și 0,25 puncte/an pentru perioade de armată, șomaj, studii superioare sau masterat.

De asemenea, perioadele de concediu medical dinainte de 1 aprilie 2001 sunt considerate stagii contributive și se calculează integral la pensie.

Ce poți face dacă nu ai 15 ani de muncă?

Între 1.04.2001 și 1.01.2006, acestea sunt stagii necontributive, valorificate doar la pensia pentru limită de vârstă.

După 1 ianuarie 2006, zilele de concediu medical sunt din nou considerate stagii contributive și pot genera puncte de stabilitate.

În lipsa celor 15 ani ceruți de lege, poți cumpăra vechime, până la 6 ani, la un preț de 11.100 lei/an, sau poți beneficia de pensie de invaliditate, dacă ești eligibil din punct de vedere medical


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Centrele de plasament din România, obligate să aibă sisteme de supraveghere video: Imaginile, stocate timp de 30 de zile. Lege pentru stoparea abuzurilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Centrele de plasament din România, obligate să aibă sisteme de supraveghere video: Imaginile, stocate timp de 30 de zile. Lege pentru stoparea abuzurilor Plenul Senatului a adoptat, luni, 14 aprilie 2025, un proiect legislativ prin care centrele de plasament vor avea obligația de a instala sisteme de supraveghere video și de menținere a acestora în […]

Citește mai mult

Actualitate

Creștere alarmantă a îmbolnăvirilor cu rujeolă: Alba, printre județele cu cele mai scăzute rate de vaccinare. România înregistrează 85% din totalul cazurilor din Europa

Ziarul Unirea

Publicat

în

Creștere alarmantă a îmbolnăvirilor cu rujeolă: Alba, printre județele cu cele mai scăzute rate de vaccinare. România înregistrează 85% din totalul cazurilor din Europa Cazurile de rujeolă au înregistrat, în ultimul an, o creștere semnificativă, iar România se află în centrul acestei tendințe, raportând 85% din totalul cazurilor înregistrate la nivel european, arată Monitorul Social. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea