Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Actualitate

PENSII 2024 | Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie. Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Prezidențiale 2024

PENSII 2024 | Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie. Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare

Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie 2024. Astfel, impozitul de 10% va fi perceput doar pentru sumele din pensii care depășesc acest prag.

Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.

Citește și: Care sunt pensiile SCUTITE de IMPOZIT de la 1 octombrie 2024

Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare

După ce guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor, o parte din pensionari vor primi bani în plus din luna octombrie. Este vorba despre vârstnicii care au pensii mai mici de 3000 de lei și pentru care a fost adoptată o măsură prin care aceste venituri nu vor mai fi impozitate cu 10%.

De exemplu, unui pensionar care în acest moment are o pensie de 2900 de lei, i se oprește un impozit de 90 de lei pentru cei 900 de lei care depășesc pragul până la care se aplică scutirea de impozit. Începând de mâine însă, același pensionar va rămâne cu suma întreagă.

Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei

Începând cu 1 octombrie 2024, pensiile militare cu valoare sub 3.000 de lei nu vor mai fi supuse impozitării, conform unei măsuri care a fost adoptată de Guvern printr-o ordonanță de urgență.

Pensiile militare sunt reglementate prin Legea nr. 223/2015 și nu fac parte din sistemul public de pensii din ianuarie 2016. Acestea sunt gestionate de trei case sectoriale de pensii ale Ministerului Apărării Naționale (MAPN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului Român de Informații (SRI), fiind plătite din bugetele respective ale acestor instituții.

Spre deosebire de pensiile din sistemul public, pensiile militare nu sunt calculate pe baza principiului contributivității, ci pe alte criterii stabilite de lege.

La începutul lunii septembrie 2024, numărul pensionarilor cu pensiile mai mici sau egale cu 2000 de lei era mai mic de 2,4 milioane, anunța la momentul respectiv Casa Națională de Pensii .


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții

Bera Larisa

Publicat

în

Prețurile apartamentelor vor crește în România: INS anunță scumpiri în construcții Potrivit datelor publicate de Institutul național de statistică, prețul apartamentelor va crește în România, în contextul scumpirii materialelor de construcții. Managerii estimează o relativă stabilitate a activităţii şi a numărului de salariaţi în industria prelucrătoare, construcţii şi servicii şi o creştere a preţurilor în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea