PENSII 2024 | Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie. Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare
PENSII 2024 | Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie. Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare
Pensiile sub 3.000 de lei nu vor mai fi impozitate de la 1 octombrie 2024. Astfel, impozitul de 10% va fi perceput doar pentru sumele din pensii care depășesc acest prag.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 3.000 lei. Aceste prevederi intră în vigoare la data de 1 octombrie 2024 şi se aplică începând cu veniturile aferente lunii octombrie 2024.
Citește și: Care sunt pensiile SCUTITE de IMPOZIT de la 1 octombrie 2024
Câți bani primesc pensionarii după mărirea pragului de impozitare
După ce guvernul a hotărât să ridice plafonul pentru impozitarea pensiilor, o parte din pensionari vor primi bani în plus din luna octombrie. Este vorba despre vârstnicii care au pensii mai mici de 3000 de lei și pentru care a fost adoptată o măsură prin care aceste venituri nu vor mai fi impozitate cu 10%.
De exemplu, unui pensionar care în acest moment are o pensie de 2900 de lei, i se oprește un impozit de 90 de lei pentru cei 900 de lei care depășesc pragul până la care se aplică scutirea de impozit. Începând de mâine însă, același pensionar va rămâne cu suma întreagă.
Pensiile militare nu vor mai fi impozitate sub 3.000 de lei
Începând cu 1 octombrie 2024, pensiile militare cu valoare sub 3.000 de lei nu vor mai fi supuse impozitării, conform unei măsuri care a fost adoptată de Guvern printr-o ordonanță de urgență.
Pensiile militare sunt reglementate prin Legea nr. 223/2015 și nu fac parte din sistemul public de pensii din ianuarie 2016. Acestea sunt gestionate de trei case sectoriale de pensii ale Ministerului Apărării Naționale (MAPN), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Serviciului Român de Informații (SRI), fiind plătite din bugetele respective ale acestor instituții.
Spre deosebire de pensiile din sistemul public, pensiile militare nu sunt calculate pe baza principiului contributivității, ci pe alte criterii stabilite de lege.
La începutul lunii septembrie 2024, numărul pensionarilor cu pensiile mai mici sau egale cu 2000 de lei era mai mic de 2,4 milioane, anunța la momentul respectiv Casa Națională de Pensii .
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea
Repartitoarele pentru căldură, obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii: Cât costă instalarea Repartitoarelor pentru căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025 pentru toți românii, conform legii. Instalarea unui dispozitiv costă aproximativ 200 de lei. Liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Gabriel Andronache, arată faptul că liberalii vor depune un proiect […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată