Pensii 2023: Data limită până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Documentele necesare
Pensii 2023: Data limită până la care românii îşi mai pot cumpăra vechime în muncă pentru pensie. Documentele necesare
Se apropie data-limită până la care pensionarii români îşi mai pot cumpăra vechime în muncă necesară pentru pensie.
Termenul privind cumpărarea anilor de vechime în muncă pentru pensie nu va fi prelungit, după ce o inițiativă legislativă a fost respinsă recent în Parlament. Astfel, cei care nu au vechimea în muncă necesară în acest moment mai pot cumpăra vechime doar până în vara acestui an, adică cei care nu au până la 15 ani vechime, cât prevede legea în prezent.
Data-limită pentru cumpărarea vechimii în muncă este 31 august 2023.
În prezent, legislația pentru ieșirea la pensie prevede o vechime minimă de 15 ani în câmpul muncii și 35 de ani pentru pensia de limita de vârstă.
Românii vor mai putea cumpăra vechime până pe 31 august
Românii care vor să-şi cumpere vechime în muncă mai pot face asta doar până la sfârşitul lunii august 2023.
Senatorii puterii au votat împotriva inițiativei USR de prelungire cu trei ani a termenului până la care românii pot să își cumpere ani de vechime pentru pensie.
Termenul inițial de 31 august 2021, stabilit prin OUG nr. 163/2020, a fost prelungit cu doi ani, până în 2023, în Comisia pentru muncă și protecție socială de la Camera Deputaților.
Cum se cumpără vechimea în muncă
La București încă se cere dosar de carton cu șină, pentru a putea cumpăra ani de vechime.
Potrivit Casei de Pensii a Municipiului București, pentru înregistrarea unui contract de asigurare socială, trebuie să vă prezentați personal sau prin mandatar, desemnat prin procura specială, la sediul Casei de Pensii a Municipiului București, cu cartea de identitate în original și copie, dar şi alte documente.
Documente necesare pentru a cumpăra vechime la pensie:
– Carte de identitate original + copie
– Dosar carton cu șină
– Formular deschidere contract în două exemplare
– Declarație protecție date
– Declarație pe propria răspundere.
– În cazul cetățenilor străini cu domiciliul în alt stat – pașaportul sau orice alt document emis de statul al cărui cetățean este, prin care se face dovada identității persoanei și a cetățeniei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Lista veniturilor permanente și nepermanente care se calculează la stabilirea pensiei
PENSII 2025: Lista veniturilor permanente și nepermanente care se calculează la stabilirea pensiei Începând cu anul 2025, după adoptarea noii legi a pensiilor, sunt valorificate în calculul pensiei veniturile contributive precum sporurile neperamente, primele sau orele suplimentare. Conform Ministerului Muncii, Legea nr 360/2023 privind sistemul public de pensii introduce, ca element de noutate, posibilitatea valorificării. […]