Pensii 2021: Ce schimbări sunt preconizate pentru pensionarii care sunt încă în câmpul muncii
Pensii 2021: Ce schimbări sunt preconizate pentru pensionarii care sunt încă în câmpul muncii
Opt din zece români intenționează să muncească și după ce au ieșit la pensie, arată un studiu recent, un lucru bun în condițiile în care piața muncii se confruntă cu o penurie de forță de muncă.
Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice stabilește că cei care se pensionează la limita de vârstă pot primi în același timp cu pensia și venituri din salarii sau activități independente, cum ar fi bani din activități ca persoane fizice autorizate, drepturi de autor, chirii, dividende, jocuri de noroc și altele.
Persoanele pensionate anticipat sau anticipat parțial pot cumula veniturile din pensie doar cu cele din activitățile independente. Însă în cazul celor pensionați anticipat care primesc salarii sau venituri din funcții elective, indiferent de valoarea lor sau de numărul de ore lucrate, rămân fără pensie.
Beneficiarii pensiei de invaliditate pot cumula veniturile în funcție de gradul de invaliditate. Mai exact, cei cu gradele I și II de invaliditate nu pot cumula pensia cu venituri din salarii, ci doar cu venituri din activități independente.
Spre deosebire de aceștia, cei încadrați în gradul al III-lea pot obține, pe lângă pensia de invaliditate, atât venituri din activități independente, cât și din salarii, în limita a jumătate din programul normal de lucru al locului de muncă.
Indiferent de tipul pensiei primite, cei care sunt pensionați și primesc și salariu vor plăti (din drepturile salariale) impozitul pe venit de 10%, precum și contribuția pentru sănătate de 10% și contribuția pentru pensie, de 25%. Legislația în vigoare nu prevede niciun fel de derogare de la plata contribuției de asigurări sociale pentru pensionarii care primesc și salarii.
Ce schimbări sunt preconizate
Regulile privind cumulul pensiei cu salariul, pentru cei pensionați pentru limita de vârstă și cei pensionați anticipat, ar putea să se schimbe în curând.
În prezent, legea pensiilor nu face nicio diferență între pensionarii care sunt și salariați în sectorul bugetar și cel privat. Însă la Parlament se află un proiect de lege inițiat și adoptat deja de către Guvern prin care se urmărește interzicerea cumulului pensiei cu salariul la bugetari.
Proiectul de lege, care trebuie să treacă de Parlament pentru a se aplica, le va da dreptul bugetarilor să rămână în activitate până la vârsta de 70 de ani astfel că nu vor avea nevoie de acordul angajatorului. Chiar dacă optează pentru continuarea activității, bugetarii vor putea să renunțe oricând la salariu și să ceară pensie.
Același proiect de lege mai prevede că în termen 30 de zile calendaristice de la intrarea sa în vigoare, pensionați care lucrează la stat vor trebui să opteze, în scris, pentru continuarea activității sau pentru primirea pensiei. Cu alte cuvinte nu vor mai putea cumula pensia și salariul.
Pentru cei pensionați anticipat va dispărea o interdiciție și anume cumularea pensiei cu alte venituri. Acest lucru se va întâmpla după intrarea în vigoare a unei ordonanțe de urgență care reglementează acest lucru dar cu condiția ca ultimul venit încasat este plătit de un angajator din sectorul privat.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii