Rămâi conectat

Actualitate

Pensii 2020: În ce situații se suspendă plata pensiei și ce modificări apar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pensii 2020: În ce situații se suspendă plata pensiei și ce modificări apar

Potrivit Legii Pensiilor, prima majorare are loc chiar de la 1 septembrie. Este data de la care valoarea punctului de pensie crește cu 15% – adică de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. Pe parcursul anului 2020, mai sunt prevăzute și alte majorări. Astfel, în 2021 valoarea punctului de pensie va ajunge la 1.875 de lei.

De asemenea, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

Dar, odată cu noile modificări în ceea ce privesc creșterile vin și modificăril conform cărora s-au schimbat și criteriile pentru suspendarea plății pensiei. Așadar, conform noilor reglementări, de exemplu, se poate suspenda plata pensiei dacă pensia anticipată parțială/pensia anticipată se cumulează cu venituri obținute, iar asta se întâmplă în cazul în care pensionarul are venituri:

în baza unui contract individual de muncă;
în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Un alt motiv, conform legii, prin care se poate suspenda plata pensiei, este acela al pensiei de invaliditate gradul I sau II și al pensiei de urmaş gradul I sau II de invaliditate cumulate cu alte venituri obținute, după cum urmează:

în baza unui contract individual de muncă;
în baza unui raport de serviciu (funcționar public);
de persoane care desfășoară activități în funcţii elective, cu excepția consilierilor locali/județeni, sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi de membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti ale căror drepturi și obligații sunt asimilate în condițiile Legii nr. 263/2010 cu cele ale persoanelor prevăzute la art. I din lege.

Explicații importante pentru pensionari

Criteriul de apreciere asupra dreptului de cumul a pensiei cu alte venituri îl reprezintă venitul brut dobândit zi de zi pe parcursul unui an calendaristic care se sfârșește la data de 31 decembrie. Pentru depășirea limitei veniturilor brute, suspendarea pensiei trebuie dispusă începând cu luna următoare împlinirii anului calendaristic și nu cu data de la care pensionarul a început să dobândească veniturile.

Dar, noul/vechiul Guvern Orban, prin vocea fostului Ministru al Muncii, anunța în februarie că nu se va renunța la cumulul pensiilor cu alte venituri, deoarece își dorea „continuarea acestui proiect în altă formă juridică.”

sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Proprietarii de apartamente cu termopane, OBLIGAȚI să instaleze detectoare de gaz: Amenzi de până la 4.000 de lei pentru nerespectarea legii Românii care locuiesc în apartamente și utilizează aparatură casnică pe bază de gaze sunt obligați să instaleze detectoare de gaz, conform reglementărilor actuale. În caz contrar, cei care încalcă legea riscă amenzi uriașe, precum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea