Pensia de serviciu pentru parlamentari, reintrodusă. Valoarea acesteia – 80% din veniturile obținute în ultimul an de activitate
Legea privind statutul functionarului public parlamentar, prin care este reintrodusa pensia de serviciu pentru functionarii din structurile de specialitate ale Parlamentului, a fost promulgată, marți, de presedintele Klaus Iohannis. Actul normativ va intra în vigoare la 30 de zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, Partea I.
Potrivit unui comunicat recent al institutiei prezidentiale, Legea privind modificarea si completarea Legii nr. 7/2006 privind statutul functionarului public parlamentar a fost promulgata marti, 21 iulie 2015, de Presedintele Romaniei Klaus Iohannis. Actul normativ fusese adoptat de Parlament cu o zi inainte de startul vacantei parlamentare, pe 29 iunie 2015, atunci cand documentul a primit 198 de voturi „pentru”, unul „impotriva” si 94 de abtineri. Pentru a-si incheia parcursul legislativ, mai trebuie doar ca legea sa fie publicata in Monitorul Oficial, urmand sa intre in vigoare la 30 de zile de la publicare.
Pensie de serviciu in cuantum de 80% din veniturile obtinute in ultimul an de activitate pentru parlamentari
Legea stabileste ca functionarii publici parlamentari cu un stagiu de cotizare de 30 de ani, din care cel putin 14 in structurile Parlamentului, vor beneficia de pensie de serviciu in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni inainte de data pensionarii.
„Pensia acordata nu poate depasi nivelul salariului de baza brut, inclusiv sporurile, precum si indemnizatia de conducere si salariul de merit din ultimele 12 luni anterioare datei pensionarii, al functiei detinute sau al functiei asimilate, dupa caz”, se mai arata in textul de lege.
Totodata, actul normativ stabileste ca pentru fiecare an ce depaseste vechimea de 14 ani in Parlament se adauga la cuantumul pensiei cate 1% din baza de calcul, fara a se putea depasi insa venitul brut avut la data pensionarii.
Functionarii parlamentari pot solicita pensionarea si inaintea varstei de pensionare
Legea promulgata marti de Presedintele Romaniei stabileste ca functionarii publici parlamentari pot solicita pensionarea si inainte de implinirea varstei, dar nu mai devreme de 60 de ani, cu conditia unui stagiu de cotizare de 30 de ani, dintre care cel putin 14 ani in structurile Parlamentului.
De aceleasi drepturi vor beneficia si parlamentarii cu un stagiu de cotizare de 30 de ani si o vechime in Parlament intre 4 si 14 ani. Totusi, in acest caz, cuantumul pensiei va fi micsorat cu 1% pentru fiecare an care lipseste din vechimea celor 14 ani prevazuti.
Si parlamentarii pensionati pana la 31 august 2010, carora le-au fost diminuate pensiile, beneficiaza de aceleasi drepturi
O alta prevedere importanta a actului normativ stabileste ca functionarii publici parlamentari si asimilati acestora, pensionati pana la data de 31 august 2010, ale caror pensii au fost diminuate, precum si cei pensionati dupa aceasta data, beneficiaza de drepturile stabilite prin aceasta noua lege.
Pensia acordata se calculeaza, in aceasta situatie, prin asimilare cu functiile corespunzatoare ale persoanelor aflate in activitate cu acelasi nivel de salarizare.
Legea nu se aplica momentan si va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
sursa: avocatnet.ro
(C.M.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți
Broccoli – în topul celor mai bune alimente din lume. Beneficii ale consumului și proprietăți Mâncaţi broccoli din belşug! Este sfatul oricărui nutriţionist şi ar trebui să-l respectaţi dacă vreţi dintr-o dată ca în farfurie să îşi găsească locul un aliment extrem de sănătos. Nu este o modă, nu este o recomandare generală de care […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată