Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Patru greșeli care scurtează durata de viață a cauciucurilor agricole

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Conform ultimelor date statistice publicate de INS, în județul Alba există peste 22.000 de utilaje agricole. Asta înseamnă cel puțin 100.000 de anvelope agricole ce rulează pe ogoarele de la noi. Cu siguranță, însă, nu toți agricultorii din Alba țin cont de sfaturile producătorilor de cauciucuri, legate de întreținerea și păstrarea lor. Iată cele mai frecvente 5 greșeli care scurtează durata de viață a cauciucurilor agricole!

  1. Montarea anvelopelor pe jante de mărime/tip incorecte, deteriorate sau ruginite

Știm că românii, în general, se pricep la toate, chiar și la repararea utilajelor agricole în propria curte. Dar pentru a vă bucura cât mai mult de anvelopele cumpărate, specialiștii recomandă ca montarea acestora să se facă doar în service-uri autorizate, care dispun de echipamentele specifice necesare. De asemenea, este interzisă montarea acestora pe jante defecte, ruginite, murdare sau de mărime incorectă, pentru că aceasta scurtează durata de viață a anvelopelor și le deteriorează talonul. La fel de importantă este și utilizarea acelorași mărimi și profiluri pe axă, precum și asigurarea că pe aceeași axă gradul de uzură a anvelopelor este egal (de exemplu, în cazul rotirii anvelopelor de pe axa spate pe axa față sau invers). În caz contrar, riscați deteriorarea angrenajelor de pe utilaj.

 Festival de Romania 2024
  1. Folosirea unor mărimi incorecte de camere sau manșoane

Multe dintre utilajele agricole din Alba folosesc anvelope tubeless, dar fermierii care folosesc cauciucuri de celălalt tip e bine să știe că și camerele de mărimi incorecte pot duce la reducerea duratei de viață a anvelopelor agricole. Pentru a vă putea folosi de acestea cât mai mult, trebuie să respectați mărimea de cameră și anvelopă indicată de producătorul utilajului. La înlocuirea anvelopelor „tubeless” (fără cameră) se recomandă și înlocuirea valvelor de umflare. De cealaltă parte, odată cu înlocuirea anvelopelor „tube type” (cu cameră) se vor monta camere și manșoane noi. De reținut că manșoanele de dimensiuni incorecte pot duce la deteriorarea rapidă a camerei și a anvelopei.

(foto: Anvelope CAR Group (2).jpg)

  1. Supra sau subumflarea pneurilor, supraîncărcarea vehiculului sau anvelopei

O cerință foarte importantă în exploatarea anvelopelor este respectarea presiunii de umflare indicată de producător. O presiune incorectă în pneuri conduce la uzura lor rapidă și anormală, la deteriorarea performanțelor lor și încălzirea excesivă în timpul rulării. Toate acestea determină distrugerea graduală sau chiar bruscă a anvelopelor. Prin urmare, nu se recomandă rularea cu presiune scăzută în pneuri nici măcar pe distanțe scurte. În cazul în care anvelopa pierde presiune, e recomandat să folosiți roata de rezervă până la primul service.

Verificarea periodică a presiunii pneurilor este crucială. O primă verificare trebuie făcută la rece (cu anvelopa nerulată), iar reparațiile trebuie operate de către un specialist calificat. Apoi, verificarea anvelopelor și a camerelor de aer se va face:

  • în cazul rulării la o presiune scăzută
  • în cazul unei posibile depășiri a încărcării vehiculului
  • după impactul cu un corp dur, groapă, obiect ascuțit
  • în cazul în care simțiți vibrații puternice ale volanului.
  1. Depozitarea incorectă a anvelopelor

O parte importantă în prelungirea duratei de viață a cauciucurilor agricole ține de modul de depozitare a acestora. Sfatul producătorilor este să le depozitați în încăperi răcoroase și ventilate moderat. Condensul și expunerea îndelungată la lumina lămpilor cu neon sunt dăunătoare, avertizează specialiștii. Temperatura optimă pentru păstrarea calității pneurilor este de 25°C. De asemenea, e recomandat a se evita contactul cu corpuri fierbinți (radiatoare, conducte de încălzire). Pe de altă parte, temperaturile forte joase nu afectează calitatea anvelopelor, dar pot cauza fragilitatea temporară a acestora. În cazul depozitării la aceste temperaturi, anvelopele se vor lăsa la încălzit la o temperatură de circa 20°C, înainte de utilizare. Este interzis contactul cu ozonul, oxigenul, solvenți, uleiuri, carburanți, grăsimi, acizi sau dezinfectanți.

Camerele și manșoanele se vor depozita în ambalaj sau în poziție orizontală. Atârnarea acestora este interzisă! Pentru camere și manșoane se vor aplica precauții similare cu acelea pentru anvelope, cu privire la temperatură, condens, contactul cu obiecte fierbinți, contactul cu substanțe dăunătoare cauciucului.

Producătorii de cauciucuri avertizează: deteriorarea anvelopei nu este vizibilă imediat, dar, în urma unei astfel de situații, în anvelopă se pot produce defecte care se accentuează în timp, chiar dacă ulterior anvelopa este exploatată corect. De aceea, în cazul în care, în timp, vor apărea umflături vizibile, uzura bruscă a benzii de rulare, crăpături etc., consultați un specialist. Ignorarea unor astfel de situații poate avea consecințe dintre cele mai grave.

>>> Sfatul specialiștilor CAR Group — cereți garanție pentru orice anvelopă achiziționată!

Legea obligă comercianții să ofere garanție pentru toate produsele de folosință îndelungată pe care le pun la dispoziția consumatorilor. Știm însă cu toții că legea nu este respectată peste tot și cu atât mai puțin în domeniul vânzării de anvelope agricole. La CAR Group, care este cel mai mare depozit de cauciucuri noi și second din România, respectul față de agricultori este lege, tocmai de aceea, toate anvelopele vândute primesc garanție. „Pentru anvelopele second, suntem primii din țară care am oferit garanție de 30 de zile, iar pentru cele noi, în funcție de marcă, oferim garanție de până la 3 ani, așa cum este cazul pentru anvelopele Tatko. În caz de deteriorare a anvelopei în timpul garanției, indiferent de motiv, oferim alternative rapide agricultorilor, cum ar fi repararea sau înlocuirea anvelopei în 48 de ore. Dacă acest lucru nu este posibil, clienții noștri pot opta pentru restituirea contravalorii produsului reclamat”, arată Călin Achim, manager CAR Group.

Așadar, nu doar păstrarea și folosirea în condiții potrivite ajută agricultorii să prelungească durata de viață a anvelopelor agricole din gospodărie, ci și garanția primită este foarte importantă în această ecuație. Cunoașteți și alte greșeli frecvente care scurtează durata de viață a cauciucurilor agricole? Împărtășiți-le cu noi și cu ceilalți peste 22.000 de deținători de utilaje agricole din Alba!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii

Bera Larisa

Publicat

în

Când începe vacanţa de iarnă 2024-2025. Câte zile libere au elevii şi angajaţii Perioada sărbătorilor de iarnă se aproprie cu pași repezi, iar cei mai mulți dintre româi au început să își facă planuri pentru vacanță. Urmează zile liberi pentru elevii din țară, dar și pentru angajați, deoarece structura sfârșitului de an permite apariția unor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea