Rămâi conectat

Ştirea zilei

VIDEO| Părintele Doru Gheaja, despre cântecul „Așa-i românul”: „Meritul eu l-aș acorda celor care îl ascultă și le intră în suflet”

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO| Părintele Doru Gheaja, despre melodia „Așa-i românul”: „Meritul eu l-aș acorda celor care îl ascultă și le intră în suflet”

Părintele Doru Gheaja, din Alba Iulia, a abordat subiectul originii cântecului „Așa-i românul”, dar și despre atribuirea meritelor unor persoane privind acest cântec, în cadrul unei emisiuni la Radio Unirea FM.

Citește și: Grigore Leșe, acuzat de Furdui Iancu și Veta Biriș. Cei trei artiști au împărțit scena de Ziua Națională la Alba Iulia

„Originea melodiei… eu nu sunt muzician, eu sunt preot. Eu am auzit-o.

Eu cânt asta, am învățat-o în ’54. În ’54 am dat admitere la Seminarul Teologic din Cluj. Pe timpul acela se făceau doar șapte clase. După șapte clase am dat admitere la seminarul din Cluj și aveam un coleg mai mare decât mine cu doi ani, care era din Chirpăr de loc, de lângă Agnita, de pe Valea Hârtibaciului și pe el îl auzeam fredonând melodii, mai multe, probabil de la bătrânii satului le-a auzit el și le-a învățat. Era un cântăreț bun și mi-a rămas în memorie, imprimată, melodia „Așa-i românul”, dar așa cum o cântau atunci, cum am învățat-o eu, originală.

YouTube video

Linia melodică e aceeași, asupra textului s-a intervenit după ’90, când s-a înregistrat de unul și de alții, la alții a rămas același text, dar trebuie să reținem că „Așa-i românul” este un cântec patriotic.

Citește și: SURSE | „Lălăiala” de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie, a lui Grigore Leșe, a costat circa 6.000 de euro

Nu este un cântec legat de familie, de mamă, este legat de țară. Orice cântec care este legat de țară este un cântec patriotic și eu așa l-am cântat, cum l-am auzit, așa l-am înregistrat, cum l-am auzit”, a declarat părintele Doru Gheaja.

Referitor la atribuirea meritului pentru acest cântec, părintele Doru Gheaja a explicat faptul că „meritul eu l-aș acorda celor care îl ascultă și le intră în suflet. Cântecul, chiar dacă cineva îl compune, îl înregistrează, nu e al lui personal. Are meritul că l-a cules, că l-a făcut public, poate să îl cânte oricine, dar aici intervine deja lauda.

Eu știu de la cutare, de la mama, de la tata, de la bunicu, de la bunica, astea ar trebui să dispară”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Proiect pentru amplasarea unor cișmele în Municipiul Sebeș. Locațiile unde ar putea fi așezate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Proiect pentru amplasarea unor cișmele în Municipiul Sebeș. Locațiile unde ar putea fi așezate Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din Șebeș din data de 29 februarie, se află un proiect de hotărâre care prevede amplasarea a unui număr de 7 cișmele pe raza Municipiului Sebeș. Potrivit proiectului, cele 7 cișmele urmează să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea