Rămâi conectat

Ştirea zilei

Parcul Dendrologic şi zona Mamut vor deveni un spaţiu de agrement pentru albaiulieni, în suprafaţă de 21 hectare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ieri, la sediul Direcţiei Programe din cadrul Primăriei, primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava şi directorul general al ADR Centru – Simion Creţu au semnat contractul de finanţare a unui important proiect de interes local – „Valorificarea resurselor turistice naturale, în zona Mamut – Parcul Dendrologic Dr. Ioan Vlad – Valea Popii din municipiul Alba Iulia”. În valoare de 2,66 milioane de euro, acesta este proiectul cu numărul 10 contractat de municipalitate în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Alba Iulia fiind recunoscută ca autoritatea publică locală cu cele mai multe proiecte de finanţare din fonduri europene din judeţ şi printre puţinele cu acest număr de proiecte din România. Peste aproximativ 2 ani, zona Mamut în care este inclus şi un Parc Dendrologic în suprafaţă de 21 hectare, va deveni o zonă de agrement unică în România, dedicată petrecerii timpului liber şi practicării ciclismului. Parcul Dendrologic dr. Ioan Vlad – Valea Popii din zona Mamut va primi destinaţia de zonă recreativă, în acest sens urmând ca aici să fie construite alei, să fie amplasate bănci de odihnă, unele dotate cu copertină, să fie amenajate puncte de belvedere. Însă cea mai urgentă lucrare este cea de împrejmuire a Parcului pentru a-l proteja de atacul mistreţilor. Va fi construită şi o parcare în suprafaţă de 600 mp şi vor fi executate lucrări de introducere a utilităţilor – apă, canalizare, energie electrică.
Cel de-al doilea obiectiv al proiectului este crearea spaţiului de recreere din zona Mamut, în suprafaţă de 0,9 hectare, care este amplasată în partea laterală a Parcului Dendrologic. Accesul la această zonă se va putea realiza cu maşina pe drumul ce va fi construit, drum care porneşte din faţa intrării în Parc şi se continuă prin fondul forestier până la spaţiul de recreere, făcând legătura cu alt drum care se va amenaja în viitor. Accesul la spaţiul de recreere va fi realizat din toate punctele din cartierul Cetate şi cartierele Miceşti şi Pâclişa. Aici va exista un punct de închiriere a bicicletelor, un mic restaurant, un spaţiu de joacă pentru copii, pergole.
Nu în ultimul rând proiectul îşi propune contruirea unei piste de biciclete, pentru promovarea cicloturismului de agrement. Concret, în zonă va fi contruită o alee pietonală, cu o lungime de 5.441 metri şi o lăţime de 2 metri, cu amplasarea unor zone de odihnă în număr de 131, din care 65 acoperite cu copertine. Se va amenaja şi o pistă pentru cicloturism de 5.441 metri lungime şi 3 metri lăţime, formată din două benzi pe care se pot deplasa biciclete în ambele sensuri. De asemenea vor fi amenajate spaţii verzi, 4 puncte de belvedere, 4 spaţii de joacă pentru copii cu mobilier din lemn, iar parcările auto existente vor fi modernizate.
Practic, proiectul semnat ieri îşi propune să valorifice o serie de avantaje turistice ale municipiului Alba Iulia, crescând varietatea de atracţii existente, oferind astfel mai multe oportunităţi de vizitare dar şi de petrecere a timpului liber. Prin prezentul proiect, administraţia doreşte să creeze un ansamblu de condiţii de practicare a turismului, prin combinarea a două forme de turism – cel memorial/cultural cu ecoturismul. „Realizarea acestui proiect reprezină pentru mine un vis devenit realitate. Mă ocup de acest parc dendrologic, o veritabilă grădină botanică forestieră, de mai bine de 10 ani şi l-am adus până în punctul în care ar putea fi deschis publicului, însă fără amenajările necesare acest lucru nu era posibil. A fost o şansă ca parcul să fie trecut din administrarea Direcţiei Silvice în cea a Primăriei care s-a preocupat să obţină fonduri pentru ca această oază de verdeaţă să nu se piardă”, a spus „tatăl” Parcului Dendrologic din Alba Iulia, inginerul silvic Nicolae Pătrânjan, cel care de altfel a avut ideea acestui proiect. La rândul său Simion Creţu, directorul ADR Centru, a remarcat recordul înregistrat de Primăria Alba Iulia la numărul de proiecte depuse şi câştigate, prin care a atras o finanţare de circa 55 de milioane de euro. „Doresc să felicit echipa tehnică din jurul domnului primar pentru felul cum a dus la capăt şi acest proiect”, a spus Creţu. Primarul Mircea Hava şi-a exprimat satisfacţia pentru că „am reuşit să ducem la capăt munca de 10 ani a unui om”. Edilul a ţinut să sublinieze că intrarea în Parcul Dendrologic, pentru cei care vor dori să se plimbe, va fi gratuită. Se vor plăti doar serviciile oferite, precum închirierea bicicletelor sau a altor spaţii din zona amenajată. (I.P.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !

Cezar Lancrajan

Publicat

în

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea