Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

Parc fotovoltaic pe 127 de hectare, la Aiud: Municipalitatea va beneficia venituri de peste 200.000 de euro anual

Ziarul Unirea

Publicat

în

Parc fotovoltaic pe 127 de hectare, la Aiud: Municipalitatea va beneficia venituri de peste 200.000 de euro anual

Municipiul Aiud va beneficia de un parc fotovoltaic, care va fi construit pe una dintre pășunile din oraș, în suprafață de 127 de hectare

„Construirea unui parc fotovoltaic pe una dintre pășunile municipiului Aiud, în suprafață de 127 de hectare, este o oportunitate pe care Consiliul Local Aiud a aprobat-o în unanimitate. Investiția cu o valoare de zeci de milioane de euro reprezintă o inițiativă strategică menită să aducă beneficii semnificative pentru comunitatea noastră și să promoveze dezvoltarea durabilă a municipiului Aiud. Ieri s-a încheiat termenul pentru depunerea ofertelor în cadrul licitației publice și vom comunica public câștigătorul/câștigătorii de îndată ce avem rezultatul.

Investiția într-un parc fotovoltaic pe un teren deținut de Primăria Aiud va genera multiple beneficii economice, sociale și de mediu pentru comunitatea noastră. Prin implementarea acestui proiect, municipalitatea Aiud va beneficia de un flux constant de venituri, estimat a depăși 200.000 EURO anual, care va contribui la consolidarea bugetului local și la dezvoltarea ulterioară a serviciilor publice și a infrastructurii rutiere. Pentru a avea un termen de comparație, în prezent pentru pășunea respectivă obținem venituri de aproximativ 4.300 EURO pe an.

Legea obligă investitorii în parcuri fotovoltaice amplasate pe pășuni să asigure o dublă funcționalitate: producere de energie regenerabilă și asigurarea pășunatului. Primăria Aiud înțelege importanța menținerii activității agricole pe terenurile municipale, respectând astfel nevoile și interesele fermierilor noștri. Creșterea animalelor joacă un rol important în economia locală și, prin urmare, s-au luat toate măsurile necesare pentru a asigura continuarea activității agricole pe terenurile în cauză. Oile vor putea pășuna în continuare, în armonie cu operațiunile parcului fotovoltaic.

În plus, municipiul Aiud este localitatea cu cea mai mare suprafață dintre toate municipiile din județul Alba. Avem 142,2 km², iar spre comparație Alba Iulia (reședința județului) are 103,65 km². Asta înseamnă că avem spațiu suficient atât pentru asigurarea bunelor condiții de creștere a animalelor, cât și pentru investiții majore precum cea în producerea de energie regenerabilă.

Vă prezentăm pe scurt contextul acestei investiții:

Primăria municipiului Aiud a primit o scrisoare de intenție din partea unui investitor cu privire la intenția acestuia de a dezvolta un parc fotovoltaic. După ce a fost identificat terenul potrivit, proiectul privind concesionarea prin licitație publică a fost adoptat în unanimitate de către toți cei 18 consilieri locali prezenți în cadrul ședinței de Consiliu Local din mai 2023. Terenul poate fi concesionat doar prin licitație publică, ceea ce înseamnă că orice investitor interesat poate participa la licitație.

Documentația de atribuire a pășunii prevede o perioadă de până la 2 ani de la momentul semnării contractului de concesiune, timp în care investitorul/investitorii trebuie să realizeze proiectul tehnic și să obțină toate avizele necesare demarării lucrărilor.

În concluzie, evidențiem faptul că investiția într-un parc fotovoltaic pe o pășune din municipiul Aiud reprezintă o oportunitate excepțională de dezvoltare economică și durabilă. Acest proiect va asigura un flux constant de venituri pentru municipiu, va permite continuarea activității agricole și va contribui la protecția mediului înconjurător prin utilizarea energiei regenerabile. Veniturile suplimentare pe care le va încasa municipalitatea vor fi direcționate cu precădere în proiectele de asfaltare în zona Ciumbrud-Sâncrai”, au transmis reprezentanții primăriei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun

Alexandra Mates

Publicat

în

Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului)  Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea