Palmă pentru Coaliție : Demiterea Avocatului Poporului neconstituţională, conform CCR. Prima reacție a Renatei Weber
Palmă pentru Coaliție : Demiterea Avocatului Poporului neconstituţională, conform CCR. Prima reacție a Renatei Weber
Încă o palmă pentru Coaliţie. Demiterea Avocatului Poporului, neconstituţională. Renate Weber revine pe funcţia după ce decizia e publicată în Monitorul Oficial
Curtea Constituţională a României a decis marţi, în unanimitate că demiterea Avocatului Poporului este neconstituţională. Renate Weber a fost demisă din funcţie în urmă cu două săptămâni.
Judecătorii CCR s-au pronunţat în unanimitate împotriva revocării Renatei Weber, o decizie aşteptată inclusiv de mulţi jurişti ai Coaliţiei.
Redăm poziţia CCR privind speţa renatei Weber:
În şedinţa din data de 29 iunie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de Grupurile parlamentare ale Partidului Social Democrat din Senat şi din Camera Deputaţilor şi a constatat că este neconstituţională Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului.
Curtea a reţinut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancţiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare şi după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea şi să prevadă dreptul la recurs în faţa unei instanţe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condiţiile art.21 din Constituţie referitor la liberul acces la justiţie.
Or, întemeindu-se pe dispoziţii legale care nu asigură garanţiile de independenţă ale Avocatului Poporului în raport cu alte autorităţi publice, dispoziţii cărora Parlamentul le-a atribuit o altă interpretare decât cea care rezultă din conţinutul lor normativ, Hotărârea Parlamentului României nr.36/2021 pentru revocarea doamnei Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului încalcă dispoziţiile constituţionale cuprinse în art.1 alin.(3) şi (5) care consacră principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Legii fundamentale, precum şi dispoziţiile art.9 alin.(2) din Legea nr.35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului.
Decizia este definitivă şi general obligatorie.
Sesizarea CCR a fost depusă de Partidul Social Democrat. PSD a susţinut că Hotărârea Parlamentului 36/2021 pentru revocarea Avocatului Poporului este neconstituţională, fiind încălcate prevederile referitoare la principiul legalităţii şi durata de 5 ani a mandatului acestuia. Potrivit documentului, hotărârea Parlamentului a încălcat prevederile art. 1 alin. (5) referitoare la principiul legalităţii şi art. 58 alin. (1) din Constituţie privind durata de 5 ani a mandatului Avocatului Poporului.
„Respect decizia CCR. Aşteptăm motivarea ca să ştim ce este de făcut”, a declarat Dan Barna, copreşedintele USR PLUS, întrebat la scurt timp după ce pe surse a fost transmis faptul că revocarea e neconstituţionalitate
Prima reacție a Renatei Weber cu privire la decizia CCR :
Renate Weber a declarat, marţi, după decizia CCR privind neconstituţionalitatea revocării sale din funcţia de Avocat al Poporului, că judecătorii au întărit, practic, ceea ce ea a spus, că nu a existat motiv de revocare şi tot ce s-a întâmplat în Parlament a fost „un mare abuz”, scrie Mediafax.
„Mă bucură că această decizie a fost luată cu unanimitate pentru că asta întăreşte ceea ce am spus şi eu în permanenţă, că nu a existat niciun motiv pentru revocare şi că tot ce s-a întâmplat în parlament a fost un mare abuz. Evident trebuie să văd şi eu minuta”, a spus Renate Weber la Aleph News, după decizia CCR privind neconstituţionalitatea revocării sale din funcţia de Avocat al Poporului.
Ea a mai spus că aşteaptă comunicatul CCR şi după ce va vedea minuta care va fi cuprinsă în comunicat va şti care sunt paşii care urmează: „dacă se va dispune reinstalarea mea în funcţie, constatându-se neconstituţionalitatea”.
Rebate Weber a mai declarat că este „foarte curioasă” să vadă motivarea CCR. „Eu continui să spun că nu a fost vorba doar de revocarea mea, a fost vorba de un atac fără precedent la instituţia Avocatul Poporului şi cred că acest lucru este inadmisibil şi nu trebuie să se mai repete niciodată”, a completat Renate Weber.
Întrebată dacă va renunţa la sesizarea depusă la Curtea de Apel Bucureşti, împotriva Parlamentului, Renate Weber a spus că mai întâi vrea să vadă minuta CCR şi apoi va evalua ce are de făcut în continuare.
Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a afirmat marţi cu privire la demersul Renatei Weber de a acţiona în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul privind revocarea sa din funcţie că un răspuns va fi formulat de comisiile juridice reunite.
Fostul Avocat a Poporului Renate Weber a acţionat în instanţă Camera Deputaţilor şi Senatul, după decizia de revocare din funcţie, dosarul fiind înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti.
Următorul termen în proces este stabilit pentru data de 2 iulie, de la ora 12.00, informează news.ro. Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului va fi discutat, marţi, şi de către Curtea Constituţională, la solicitarea PSD.
PSD a sesizat Curtea cu privire la hotărârea Parlamentului nr. 36/2021 pentru revocarea Renatei Weber din funcţia de Avocat al Poporului, urmând ca judecătorii constituţionali să dea un verdict marţi.
Totodată, Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor Camerelor, Anca Dragu şi Ludovic Orban, în legătură cu revocarea lui Renate Weber din postul de Avocat al Poporului, într-o scrisoare transmisă la o zi de la votul din Parlament pe această temă. Ludovic Orban a declarat atunci că nu a primit scrisoarea nici el, nici preşedinta Senatului, Anca Dragu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024
Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun