Rămâi conectat

Cultură Educație

Pagini inedite: cum s-a făcut Marea Unire?

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

125 de ani de la naşterea lui Tiron Albani – erou al Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 Alba Iulia

În urmă cu 125 de ani, pe 2 martie 1887 se năştea în Gârbova de Sus, jud. Alba, ziaristul şi scriitorul Tiron Albani, fiul lui Amos şi Istina Albani, cel care avea să devină erou al Marii Uniri de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.
Tatăl lui, Albani Amos, a fost fiul preotului Albani Sebastian care a slujit la biserica greco – catolică din Gârboviţa între anii 1853 – 1875, iar mama lui Istina, a fost fata moaşei Mădălina din Gârbova de Sus. Istina Albani, mama scriitorului, a murit foarte tânără la doar 23 de ani lăsând orfani trei copii: Praschiva, Maria şi Chirion (Tiron). După moartea soţiei Istina, tatăl scriitorului, Amos Albani, s-a recăsătorit cu Florica Chiorean cu care a mai avut încă patru fete: Istina, Anica, Lucreţia şi Susana, iar la vârsta de 38 de ani a murit, lăsând al doilea rând de copii orfani. Deşi rămâne orfan la o vârstă fragedă Tiron Albani, având o personalitate puternică, îşi ia soarta în propriile-i mâini muncind şi învăţând în acelaşi timp. Integrat mişcării muncitoreşti de la Budapesta unde a plecat în căutare de lucru, îşi completează pregătirea, urmând, după propria-i mărturie, „o clasă de liceu particular, două clase de gimnaziu muncitoresc şi Academia ziaristică, plus cursurile seminariale ale Universităţii libere”. Numele de Tiron provine din Chirion care era un nume frecvent întâlnit în Gârbova de Sus, iar transformarea numelui din Chirion în Tiron, o găsim explicată în scrierea veche din alfabetul chirilic unde nu exista grupul de litere „Chi” iar scrierea se făcea cu „T” . Astfel găsim numele de Chirion scris Tirion sau Tiron. Scriitor popular, cum singur se considera, Tiron Albani a servit, prin toate manifestările sale, un crez. Activitatea literară a lui Albani este o prelungire a celei de ziarist militant. Opera lui formează următoarele volume: „Craiul munţilor”, Oradea, 1934; „Leul de la Şişeşti”, Oradea, 1936; „Douăzeci de ani de la Unire”, voi. I, Oradea, 1938; „Un petec de Asie în Europa”, Arad, 1941; „Atlantida”, Arad, 1945; „Memorii”, Bucureşti, 1969. A tradus din literatura maghiară un roman de Fekete Francisc şi proză de Jokai Mor, Moricz Zsigmond etc. Tiron Albani a murit la 12 septembrie 1976 la Oradea, la vârsta de 89 de ani.
Ca politician, Tiron Albani era un fruntaş socialist care împreună cu Ioan Flueraş şi Iosif Jumanca au fost principalii lideri care în ianuarie 1906 formau la Lugoj secţia românească a Partidului Social-democrat din Ungaria, iar în ceea ce priveşte evenimentele din 1918, ei erau convinşi că lupta de eliberare socială şi lupta de eliberare naţională sunt indisolubil legate astfel că pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918, conducătorii socialişti au luat hotărârea de a conlucra cu Partidul Naţional Român pentru organizarea luptei naţionale a românilor din Transilvania şi Banat. Conlucrarea dintre cele două partide s-a înfăptuit, ca o dorinţă firească şi comună de eliberare socială şi naţională. „Şi dacă poporul român manifesta pentru eliberare naţională şi dezrobire socială o făcea pentru că în mintea lui aceste idealuri se contopeau, formând o singură credinţă. Pentru el faptul că socialişti conlucrează cu naţionali este o chezăşie” -spunea socialistul Tiron Albani. Tiron Albani făcea parte din Consiliul Naţional Român Central, format la data de 30 octombrie / 12 noiembrie 1918 şi constituit din reprezentanţi ai Partidului Naţional Român şi ai Partidului Social Democrat, care a preluat controlul Transilvaniei în acele zile. Cei şase reprezentanţi ai Partidului Naţional Român erau: Theodor Mihaly, Vasile Goldiş, Aurel Vlad, Alexandru Vaida-Voevod, Ştefan Cicio-Pop, Aurel Lazăr iar cei şase ai Partidului Social Democrat erau: Ioan Flueraş, Basil Surdu, Iosif Renoiu, Tiron Albani, Enea Grapini, Iosif Jumanca cei care au coordonat lupta pentru Marea Unire.
În prefaţă la volumul „Douăzeci de ani de la Unire”, Oradea 1938, Tiron Albani spunea: „Gândul de la care a purces această carte este pornit din observaţia, că deşi nu a trecut decât două decenii dela marile evenimente cari ne-au adus România întregită, multe fapte de o capitală importanţă, au trecut în domeniul uitării odată cu oamenii cari au fost părtaşi la ele şi cari rând pe rând se duc… nelăsând în urma lor decât regretul nostru al tuturor şi nici un document care să fie mărturie vremurilor viitoare”. Această mărturie de care vorbeşte Tiron Albani aici, o găsim în continuarea acestui volum prin manuscrisele. „Cum s-a făcut Unirea”, pe care autorul le intitulează „Articole suprimate de cenzură din monografia Douăzeci de ani de la Unire de T. Albani”, manuscrise păstrate de inginer-profesor Teodor Sima (1921 -2010) care era un apropiat şi bun prieten cu Tiron Albani. În anul 2010 cu ocazia scrierii Monografiei satului Gârbova de Sus, am primit aceste manuscrise de la unchiul meu, Teodor Sima. Pentru evocarea a 125 de ani de la naşterea lui Tiron Albani, aceste manuscrise le-am editat în cartea intitulată „Tiron Albani, Cum s-a făcut Unirea”, Pagini de istorie trăită de autor ca erou al Marii Uniri de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918. Cartea mai conţine şi fotografii originale, păstrate de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, în unicul album care a supravieţuit printr-un miracol al istoriei, la fel ca şi manuscrisele lui Tiron Albani. Acest album a fost realizat de fotograful Unirii, Emanuil Samoilă Mîrza, originar din Galtiu şi a fost dăruit de el lui Iuliu Hossu episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Un instantaneu îi surprinde alături, într-un moment istoric crucial, pe cel care avea să devină primul patriarh ortodox al României din istorie – Miron Cristea, şi pe cel care avea să devină primul cardinal român din istorie – Iuliu Hossu.
Aceste miracole ale istoriei noastre ne sunt descoperite, iată, după aproape un secol iar în aceste manuscrise în care evenimentele sunt redate cu o exactitate uimitoare, remarcăm că într-un mod foarte inteligent făcut de ziaristul Tiron Albani la sfârşitul manuscrisului, prin discuţia dintre Emil Isac şi ziaristul francez, autorul precizează graniţele României formate prin actul de la 1 Decembrie 1918, întărind precizarea graniţelor cu numele delegaţilor veniţi din acele localităţi. Acesta este pe de o parte adevărul despre „cum s-a făcut unirea”, iar pe de altă parte, sunt mărturii de necontestat venite atât de la oameni importanţi din ţară, cât şi de la martori importanţi din afara ţării prezenţi la eveniment, iată un ziarist francez.
De aceea evenimentele pe care Tiron Albani le descrie în volumul „Cum s-a făcut Unirea” sunt pagini de istorie trăită de autor, de o mare importanţă atât pentru istoria ţării, cât şi pentru istoria satului Gârbova de Sus, remarcat încă o dată prin omul de seamă al satului Tiron Albani.
Cartea Tiron Albani – Cum s-a făcut Unirea Articole suprimate de cenzură din monografia Douăzeci de ani de la Unire de T. Albani, Ediţie îngrijită şi prefaţă de Istina Sima şi Postfaţă de Prof. univ.dr. Ioan Bedelean va fi lansată în cursul lunii martie la o dată pe care o vom anunţa în prealabil.
Istina SIMA,
preşedintele Asociaţiei „Pro Gârbova de Sus”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Daniel Cârnaț, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, premiul I la un concurs de literatură și arte vizuale dedicat poetului Lucian Blaga Elevul fruntaș Daniel Cârnaț s-a remarcat din nou în cadrul activităților culturale datorită Premiului I obținut la etapa județeană și apoi la cea națională a Concursului de literatură și arte […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea