Rămâi conectat

Cultură Educație

Paftaua săsească, exponatul lunii martie 2025 la muzeul din Sebeș: Das Heftel, bijuterie și amuletă

Lucian Daramus

Publicat

în

Paftaua săsească, exponatul lunii martie 2025 la muzeul din Sebeș: Das Heftel, bijuterie și amuletă

Exponatul lunii martie 2025 la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este una dintre cele mai frumoase bijuterii care fac parte din costumul popular femeiesc săsesc, paftaua (Heftel).

Confecţionată din alamă, de formă conică, cu raza bazei de 11 centimetri, este ornamentată cu o piatră roşie, de mari dimensiuni, dispusă central, încadrată de trei şiruri concentrice de „pietre preţioase” roşii şi verzi (imitaţii din sticlă a unor rubine şi smaralde), fixate pe pafta cu monturi în relief. Corpul paftalei este realizat din tablă de alamă ambutisată, aurită şi ornamentată cu motive vegetale.

Citește și: FOTO | Radu Stanca, reper cultural în viața Sebeșului natal: Tinerii l-au omagiat cu poezie și muzică

Alături de cordonul-cingătoare cu paftale (Spangengürtel) şi acele de vălitură (Bockelnadeln), paftaua (Heftel) este una dintre cele mai importante accesorii ale costumului popular femeiesc săsesc. Era probabil cea mai utilizată şi spectaculoasă bijuterie femeiască săsească şi se purta atârnată pe piept, legata în jurul gâtului, de obicei, cu o bentiţă de catifea.

Deşi termenul de pafta este considerat a fi de origine turcă, paftalele săseşti descind din fibulele merovingiene din secolul al V-lea. În Evul Mediu au devenit un accesoriu cu rol protector, unele îndeplineau şi funcţia de relicvare conţinând o mică casetă în care se păstrau moaştele unor sfinţi. În acea epocă erau confecţionate din metale nobile (aur, argint) şi decorate cu pietre preţioase şi perle şi erau purtate pe piept cu convingerea că deţinătorul este ferit de forţele malefice. Până în secolul al XVIII-lea, paftalele erau răspândite doar în mediul urban, mai prosper decât cel rural, şi au continuat să fie confecţionate din metale preţioase, la fel ca şi cele medievale. După pătrunderea lor în mediul rural, unde populaţia era mai săracă, paftalele au fost adaptate costumului tradiţional copiind modelele citadine, dar materialele folosite (alama, mărgelele, sticla colorată şi emailul) erau ieftine, păstrând însă forma rotundă şi atribuindu-li-se acelaşi rol protector, chiar dacă ele nu mai conțineau moaște.

Paftaua era transmisă din generaţie în generaţie pe filieră maternă, fiind primită la căsătorie, marcând astfel tranziţia la o nouă o nouă viaţă şi statut social, de-a lungul timpului însă podoaba şi-a pierdut rolul apotropaic şi a continuat să aibă rol exclusiv decorativ.

Paftaua desemnată exponat al lunii la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, a fost achiziționată de muzeu în anul 1960 din comuna Gârbova, judeţul Alba, şi a fost confecționată în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

sursa: Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025 Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Juriul, format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor

Lucian Daramus

Publicat

în

Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale

Lucian Daramus

Publicat

în

Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale Consiliul Județean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al comunei Gârbova și cu Școala Gimnazială Gârbova, au inaugurat, miercuri, 30 aprilie 2025, Raftul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea