Pădurile României amanetate pe termen lung
Stimate Domnule Director General,
Secole de-a rândul Munţii Apuseni au fost deposedaţi de toate bogăţiile (aur, argint, minerale şi alte resurse naturale), locuitorii din această zonă trăind în continuare în sărăcie.
După ce în anii ’90 statul român a concesionat terenuri auro-argentifere unor companii străine, mai nou şi aurul verde al Apusenilor, respectiv pădurile moţilor, sunt oferite en-gros unor firme cu capital străin, nerespectându-se cele mai elementare reguli ale economiei de piaţă, respectiv Cererea şi Oferta.
Aş vrea să vă aduc la cunoştinţă domnule director general, faptul că în anul 2003, Regia Naţională a Pădurilor cu sprijinul tacit al Guvernului Năstase a încheiat pe termen lung, respectiv pentru 10 ani, un contract de furnizare masă lemnoasă, la nivel de ţară, prin direcţiile silvice judeţene.
În baza acestui contract în judeţul Alba peste 30.000 metri cubi masă lemnoasă merg anual spre firma SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL din Sebeş, fără a se organiza licitaţii publice aşa cum este firesc într-o economie de piaţă liberă. Ca urmare, atât în judeţul Alba cât şi în zonele limitrofe rezultă clar o politică de MONOPOL, a capitalului austriac în defavoarea celui românesc. Ca urmare a acestei politici de monopol în oraşul Câmpeni, fostul Combinat de Prelucrare a Lemnului (CPL), cu peste 1.000 de angajaţi din zonă, a falimentat în urmă cu 2-3 ani (în timpul derulării acestui contract). În aceaşi situaţie sunt şi alte fabrici de prelucrare a lemnului (de mobilă) cu capital românesc, lăsând pe drumuri numeroase familii din aceste zone.
Tot în oraşul Câmpeni până în prezent au mai supravieţuit două societăţi comerciale de mobilă, respectiv Transilvania Câmpeni şi Montana SA, unde lucrează circa 500 de muncitori care actualmente întâmpină mari dificultăţi în aprovizionarea cu materie primă. Cele două firme din Câmpeni care produc mobilă adaugă plus-valoare pe metru cub de lemn până la 500 euro, comparativ cu SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL care valorifică doar cherestea, nu mobilă şi care are o valoare adăugată de doar 150-200 euro metru cub. Această politică de monopol dezavantajează şi alţi numeroşi agenţi economici şi persoane fizice autorizate, inclusiv proprietarii de păduri din zonă.
Faţă de cele prezentate vă solicit, domnule director, o analiză urgentă a acestui mod de contractare a masei lemnoase pe termen lung, respectiv rezilierea contractului dintre Regia Naţională a Pădurilor şi SC HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL.
Solicit răspuns scris.
Corneliu OLAR, deputat ales în colegiul uninominal nr. 5 Munţii Apuseni – Teiuş
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”
Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 6 ore
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 19 ore
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători