Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Ovidiu JIDVEIAN: Sănătatea societăţii în care trăim depinde de modul în care vom şti să reformăm un sistem de justiţie greoi şi încă suspectat de colaborarea cu factorul politic

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

– Domnule Ovidiu Jidveian, ultima perioadă de timp a readus în prim planul opiniei publice teme legate de starea sistemului de justiţie din România. Cum se vede această perioadă prin ochii unui om implicat prin profesia sa în acest sistem?
– Înainte de toate aş vrea să spun că discuţiile legate de sănătatea acestui sistem apar în România doar atunci când există o miză foarte importantă şi cu implicaţii majore asupra noastră. Există o foarte mare diferenţă între justiţia de la televizor şi actul de justiţie de zi cu zi. Dincolo de discuţiile iscate de independenţa justiţiei, de referendumul care a pus din nou sub semnul întrebării modul în care înţelegem să respectăm voinţa majorităţii, există un sistem care răspunde cu greu aşteptărilor unei societăţi care îşi pierde de la un an la altul încrederea că cineva mai poate face dreptate în vreun domeniu de activitate. Cu această percepţie se confruntă mai ales justiţia, cea care ar trebui să fie garantul respectării drepturilor cetăţenilor. Sistemul trebuie reformat, dar nu în sensul îmbunătăţirii ima­ginii în mass-media, ci pe fondul său, acolo unde ne aşezăm încă cu greu pe baza unor principii care să redea cetăţenilor încrederea că atunci când li se încalcă drepturile se face cu siguranţă dreptate. Perioada prin care trecem e evident pentru toată lumea una plină de controverse, însă dincolo de ea există un sistem greoi şi scump care nu se vede la televizor şi despre care ar trebui să discutăm mai des şi mai ales mai responsabil, fără partizanat politic.
– Domnule Jidveian, de ani buni se discută despre implicarea politicului în justiţie şi despre influenţa majoră a unor politicieni în această sferă. Cât adevăr şi câtă speculaţie e în acest tip de abordare?
– Mi-e foarte greu să vă răspund la această întrebare folosind procente sau exprimând tranşant un adevăr care să exprime cât e de mare implicarea factorului politic în actul de justiţie. În acelaşi context, nu pot însă nici să spun că aceste afirmaţii sunt doar nişte legende urbane. România ultimilor 22 de ani a consacrat politicieni de influenţă în toate sferele societăţii, a consacrat o rezistenţă mare la reformarea justiţiei şi ca urmare avem un sistem suspectat mereu de colaborarea cu interesul politic al unei formaţiuni sau al alteia. Ceea ce e însă important pentru mine, ca avocat, pentru mine ca tânăr politician, este asigurarea unui climat legal şi instituţional care să predispună la independenţă şi la respectarea liberului acces al cetăţeanului la un act de justiţie coerent. Până când aceste lucruri nu se realizează, o spun direct, situaţia nu se va schimba şi vom tot vorbi despre un sistem în care oamenii au din ce în ce mai puţină încredere. La acest moment, de fapt, factorul politic trebuie să redea societăţii încrederea că se ocupă de crearea unui cadru legislativ care să permită crearea unui sistem în care cel care plăteşte taxe şi impozite să aibă încredere. În ceea ce priveşte justiţia, mai e mult de muncă până la realizarea unui sistem care să răspundă rapid nevoilor concrete ale celor care i se adresează. Modul în care vom înţelege să reformăm acest sistem va genera sau nu pentru anii care vin o societate sănătoasă.
– Domnule avocat Ovidiu Jidveian, ce credeţi că îi deranjează pe cei care se adresează instanţelor din România?
– Răspunsul la această întrebare este unul care comportă o discuţie foarte largă şi depinde de experienţa aceluia care s-a confruntat mai mult sau mai puţin cu rigorile unui proces. Ceea ce aş spune, însă, şi aici cred că sunt în asentimentul multora dintre cei care se adresează unei instanţe, indiferent de aria de competenţă a acesteia, este legat de necesitatea impunerii unor perioade mai scurte de timp între introducerea acţiunii în instanţă şi ajungerea la o soluţie definitivă şi irevocabilă. Este inadmisibil să avem procese care durează 10-15 ani, este anormal ca pentru un drept pe care îl consideri al tău să te judeci o viaţă întreagă. Apoi, mai cred că actul de justiţie are nevoie de un soi de claritate pe care practica unitară cu privire la un anumit domeniu ar reuşi să o dea celor care se adresează instanţelor. Este inadmisibil, după părerea mea, ca decizii ale aceleiaşi instanţe în speţe similare să fie contradictorii şi să arunce astfel actul de justiţie într-o zonă a discuţiilor în care speculaţiile nu se mai termină. În rest, problemele cu care se confruntă cei care se adresează unei instanţe sunt multe şi exprimarea lor ar depăşi spaţiul editorial pe care-l aveţi la dispoziţie.
– Vă mulţumesc, domnule avocat.  (S.D.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024


Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie

Unirea Ziarul

Published

on

Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea