Rămâi conectat

Actualitate

Orgoliul la români

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Noi suntem creştini de la începuturi. Unii ar spune că suntem creştini înainte de Hristos. Sfintele Scripturi spun că orgoliul – mândria – este mama tuturor păcatelor. Priviţi talk-show-urile, tabloidele, comportamentul cetăţenilor, presa scrisă etc. Nimeni nu suportă să fie contrazis. Ar fi în stare să schimbe dicţionarele, ortografia (să se spună „aeropoarte”, să suprime „pe” din „pe care”…)
Prin anii 1983/1984, tot iarna, la Aiud în cartierul „Dallas” a avut loc un eveniment parcă tras la xerox cu cel recent de la Sighet. Explozie de gaz metan acumulat în „pungi” la subsol. Prima explozie, a doua, geamuri sparte, ferestre zburate. Numai că evenimentul de la Aiud s-a soldat cu morţi. După prima explozie, la fel, nu s-a dispus întreruperea curentului electric, a gazului. A doua explozie a ucis şase dintre oamenii care au venit în număr mare să vadă nenorocirea. Cauza? Lucru de mântuială. După vechea zicală românească: „Las’ că merge şi aşa!” Ţevi în subsol tasate, suduri neexecutate cum trebuie… Nimic nu se învaţă din trecut. Nu ştiu dacă a răspuns cineva penal.
La Sighet, mare desfăşurare de forţe. „Ministrul Apărării a aprobat deplasarea unui avion militar pentru transportul victimelor la Bucureşti”. Nu s-a spus „Ministerul Apărării” ci „ministrul” de parcă erau avioanele sale personale. De, orgoliul. Suntem în an electoral.
Televiziune, SMURD, medici. Unul din medicii-vedetă spune: „Unuia dintre arşi nu-i acord nicio şansă de supravieţuire! şiam că Dumnezeu îţi dă şanse de supravieţuire cu ajutorul medicilor. Apoi, experţii care îşi dau cu părerea. N-a fost adusă madam Tatoiu. Mare gafă. A fost adus în schimb un domn Cumpănaşu. Cel cu nişte ochelari de „SS”-ist. Ştie tot. N-ai întâlnit unul din ăştia care să spună o dată „nu ştiu”. Vorbesc de „analişti”. Dar viaţa merge înainte. Presa audiovizuală trece din şoc în şoc.
După ce fundul d-lui Boc s-a ilustrat în aproape toate televiziunile printre ştirile privitoare la tarifele curvelor manelisto-fotbalistice, iarna şi-a intrat în drepturi. De ce? Pentru că nicio curvetă nu s-a mai violat. Se ştie cum vine iarna românească. „Suntem pregătiţi pentru orice”. Apoi vin troienele, şosele închise, trenuri blocate, bătrâni îngheţaţi în case, reporteri apocaliptici şi bani, bani mulţi pentru deszăpeziri care nu deszăpezesc. Oare ce ar fi fost dacă Dumnezeu ne-ar fi plasat mai la nord şi ne-ar fi dat aceeaşi clasă politică orgolioasă?
Suntem în anul 2012. Iranul şi-a trimis vasele de război în Mediterana. Citiţi cu atenţie Apocalipsa Sf. Ioan Teologul. Noi, românii suntem mai orgolioşi şi mai ortodocşi decât Muntele Athos, mai catolici decât Papa, mai greco-catolici decât cardinalul Hossu, mai protestanţi decât Luther şi mai securişti decât KGB.

prof. Emil NICULA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi vremea până în 19 august 2024: Temperaturi caniculare și ploi puține. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea până în 19 august 2024: Temperaturi caniculare și ploi puține. Prognoza meteo de la ANM, pentru următoarele patru săptămâni ANM a publicat, vineri 19 iulie 2024, prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, perioada 22 iulie – 19 august. Potrivit ANM, sunt anunțate temperaturi caniculare și ploi puține, în cea mai mare […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea