Rămâi conectat

Curier Județean

Ordinul Coroana de Fier, o piesă obținută în Primul Război Mondial de către generalul Dănilă Papp, exponatul lunii mai la Muzeul Național al Unirii

Dragoş Suciu

Publicat

în

Ordinul Coroana de Fier, o piesă valoroasă obținută în Primul Război Mondial de către generalul Dănilă Papp, este exponatul lunii mai la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Aceasta a fost prezentată miercuri.

exponatul lunii mai06

Creat în anul 1815 de împăratul Francisc I al Austriei, acest ordin militar şi civil de merit s-a menţinut până la sfârşitul monarhiei (1918) printre cele mai înalte distincţii oferite în cadrul Imperiului Habsburgic. Coroana de Fier din patrimoniul Muzeului Unirii fost primită de Dănilă Papp ca decoraţie de război, fiind o recunoaştere a calităţilor sale de genist dovedite în Primului Război Mondial. Purtând această decoraţie, Dănilă Papp apare în diferite instantanee surprinse în timpul campaniei militare din Bucovina. De asemenea, în aceeași ipostază apare și pe coperta unei reviste ilustrate  din 16 mai 1915, în care erau amintite faptele de vitejie ale celui numit și apărătorul Bucovinei, locotenent-colonelul Dănilă Papp, comandantul unei brigăzi de elită ce îi purta numele, Brigada Papp.

Muzeograful Ioana Rustoiu a declarat, prezentând piesa, că aceasta a fost obținută de generalul Dănilă Papp în timpul Primului Război Mondial.

”Decorația se dădea pentru merite deosebite și pentru curajul dovedit în fața inamicului. Acesta era textul de acordare al ei. Decorația este rară, este bine păstrată și are inscripționat pe ea numele bijutierului”, a spus Ioana Rustoiu.

exponatul lunii mai02

Ordinul Coroana de Fier – menținut printre distincțiile importante ale Imperiului Habsburgic de la instituirea sa în 1815 de Împăratul Francisc I, până la sfârșitul anului 1918 – se acorda doar în rang de cavaler. Cel mai înalt rang (în prima clasă) se purta prins de lentă, alături de o cruce așezată pe piept, în partea stângă. Clasa a doua se purta în jurul gâtului, iar clasa a 3-a, pe piept.

Decorația este formată dintr-o coroană de fier (lombardă) deasupra căreia era postat vulturul bicefal austriac cu spadă și glob cruciger. Pe pieptul vulturului apare un scut în formă de inimă, colorat în albastru închis, pe care e gravat un F (Francisc I); deasupra vulturului, coroana imperială de aur. Ca decorație de război a fost introdusă la toate clasele, completându-se decorul acesteia cu frunzele de laur, iar pe panglica galbenă cu tiv albastru, cu două spade încrucișate.

exponatul lunii mai03

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia prezintă în fiecare lună un exponat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia

Bera Larisa

Publicat

în

PROGRAMUL de circulație al autobuzelor STP de Crăciun 2024 și Revelion 2025 în zona metropolitană Alba Iulia Societatea de Transport Public SA Alba Iulia își adaptează programul de transport cu prilejul sărbătorilor de iarnă 2024. Citește și: Programul casieriilor pentru plata taxelor și impozitelor la Primăria Alba Iulia de Crăciun și Anul Nou Astfel, programul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea