Opt case tradiționale din Rimetea vor fi restaurate: Investiție de peste 2 milioane de lei în scopul includerii în Ruta satelor cu arhitectură tradițională
Opt case tradiționale din Rimetea vor fi restaurate: Investiție de peste 2 milioane de lei în scopul includerii în Ruta satelor cu arhitectură tradițională
Primăria Comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Public de Achiziții Publice o licitație pentru execuția lucrărilor de renovare a 8 case, obiective individuale, situate în satul Colțești. Valoarea totală a investiției este de 2.035.678,56 de lei, fără TVA.
Realizarea lucrărilor de renovare ale clădirilor, în scopul includerii în Ruta satelor cu arhitectură tradițională a satului Colțești comuna Rimetea va asigura promovarea Rutei satelor cu arhitectură tradițională și atingerea indicatorilor din cadrul proiectului finanțat prin PNRR.
Prin lucrările ce vor fi propune a se executa, nu se vor aduce modificări de structură sau formă, vor fi păstrate dimensiunile obiectivelor exact așa cum se găsesc la predarea amplasamentelor, păstrându-se materialele locale folosite la realizarea caselor și tehnicile tradiționale specific zonei.
În comuna Rimetea tipologia de parcelare și de amplasare a construcțiilor pe lot în cadrul gospodăriilor este foarte asemănătoare cu cea întâlnită în zona satelor săsești. Casele sunt aliniate la stradă, împrejmuirile sunt realizate din lemn, în unele situații porțile sunt sculptate ornamental. Cu excepția zonei centrale, casele din Colțești erau în general netencuite și cu dimensiuni mai reduse, în comparație cu localitatea Rimetea. Această particularitate a fost păstrată în mai multe situații și în cazul imobilelor realizate recent, respectiv în sec. XX.
Din punct de vedere constructiv întâlnim case cu cuptor cu urechi în tindă (sec.XVIII- XIX); case cu pereți din bârne de lemn (sec. XVIIl-XIX); case cu bucătărie (sec. XX).
în general, după 1870 sunt edificate case cu pereți de piatră având fațadele tencuite și ornamentate cu stucaturi în stil eclectic, cu acoperiș în două ape, cu fronton teșit și învelitoare din șindrilă și țiglă.
Prin această investiție de valorificare și ocrotire a patrimoniului local se dorește tocmai păstrarea acestor elemente de arhitectură vernaculară, iar în cazul imobilelor unde acestea existau și sunt semne în acest sens, evident se dorește reconstrucția lor cu materiale locale tradiționale.
Aceste materiale locale sunt preponderent: piatră, lemn, var, nisip, cărămidă tradițională.
În majoritatea cazurilor, la cele 8 imobile vor fi lucrări de reparații, lucrări de reabilitare, respectând aceeași formă și structură a arhitecturii inițiale, respective tencuiri, reparații învelitoare fără modificarea structurii șarpantei, respectând dimensiunele actuale, esențele de lemn existente și rețetarul materialelor cu care au fost tencuite casele, modelul de gard și poartă specific zonei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun