Rămâi conectat

Ştirea zilei

Omul de afaceri Dorel Tamaş, decanul Baroului Alba Doina Scutea şi alte patru persoane au fost trimise în judecată

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Alba Iulia au finalizat rechizitoriul şi au dispus ieri trimiterea în judecată a omului de afaceri Dorel Tamaş, a decanului Baroului de Avocaţi Alba Doina Scutea şi a altor patru persoane printre care şi un notar public. Cei şase sunt acuzaţi de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, spălare de bani, delapidare şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Alba Iulia.
lŢeapă de 2 milioane euro în dauna cumpărătorilor hotelului Continental din Cluj
Pe de o parte, procurorii îl acuză pe Tamaş că în anul 2008, ajutat de avocata Doina Scutea, i-a indus în eroare pe potenţialii cumpătători ai hotelului Continental din Cluj-Napoca, aflat în proprietatea firmei sale S.C. Ardeleana S.A., cărora le-a luat 2 milioane de euro fără să le spună că imobilul face obiectul unor solicitări de retrocedare. „În acest context, inculpata Doina Scutea a participat la negocierea contractului alături de Dorel Tamaş şi, susţinând în mod nereal că reprezintă interesele S.C. Ardeleana S.A. în calitate de avocat, le-a creat reprezentanţilor firmei ce intenţiona să cumpere hotelul convingerea că imobilul nu are probleme juridice şi că aspectele consemnate în Cartea Funciară corespund situaţiei reale”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA. După încasarea avansului de 2 milioane de euro, pentru a ascunde provenienţa ilicită a acestei sume, inculpatul Dorel Tamaş şi-a însuşit 702.750 lei sub pretextul că plăteşte salariile a doi angajaţi şi a achitat un credit în sumă de 1,48 milioane euro.
lMecanism financiar pentru ţepuirea BCR
Independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2008, Dorel Tamaş, împreună cu inculpaţii Angela-Delia Soare, Radu Soare, Anca Gherman (notar public) şi Crinela Pop-Cătălina, persoane apropiate inculpatului Dorel Tamaş, au pus în practică un mecanism financiar prin care au indus în eroare reprezentanţii BCR Alba, mai spun procurorii. „În concret, societăţile comerciale reprezentate de inculpaţii Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina încheiau în mod fictiv antecontracte de vânzare – cumpărare a unor imobile aflate în proprietatea lui Tamaş Dorel Cristian şi pentru care obţineau credite ipotecare de la B.C.R. – Sucursala Alba. Întrucât respectivele imobile erau deja ipotecate, respectivele credite erau garantate cu sumele de bani obţinute din închirierea lor sau din comercializarea unor mărfuri. În acest scop, Tamaş Dorel Cristian le-a pus la dispoziţie inculpaţilor Soare Angela-Delia, Soare Radu şi Pop Crinela-Cătălina două antecontracte de vânzare cumpărare fictive şi un contract de închiriere. Contractul de închiriere a fost întocmit în fals de inculpata Gherman Anca şi avea ca obiect închirierea unuia dintre imobile de către biroul său notarial”, se arată în rechizitoriul DNA Alba Iulia. După ce creditele în valoare totală de 1,08 milioane lei erau acordate şi banii erau încasaţi de Tamaş, Angela Soare, Radu Soare şi Crinela Pop nu mai finalizau vânzările iar firmele pe care le reprezentau intrau în insolvenţă. În perioada mai – decembrie 2008 procurorii spun că Dorel Tamaş şi-a însuşit nejustificat suma de 4,2 milioane lei din patrimoniul S.C. Ardeleana S.A.
lBCR Alba solicită despăgubiri de peste 27 de milioane de euro
BCR s-a constituit parte civilă cu suma de 116,9 milioane lei (circa 27 milioane euro), reprezentând prejudiciul efectiv produs şi beneficiul nerealizat. La rândul său, Expert Insolvenţă SPRL Hunedoara, în calitate de administrator judiciar al S.C. Ardeleana S.A. Alba Iulia, a comunicat că se constituie parte civilă cu suma de 2,04 milioane lei reprezentând prejudiciul efectiv produs de către Dorel Tamaş prin însuşirea sumelor de bani din patrimoniul societăţii. În vederea recuperării pagubei create, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor clădiri şi terenuri aparţinând inculpatului Dorel Tamaş şi S.C. Ardeleana S.A.
Pe numele lui Dorel Tamaş a fost emis la 1 aprilie 2011 un mandat de arestare în lipsă, pe o perioadă de 30 de zile, care va intra în vigoare la momentul prinderii sale. Doina Scutea, decanul Baroului Alba, a fost reţinută de procurorii DNA în acest dosar pentru 24 de ore, în data de 26 mai 2011. Curtea de Apel Alba Iulia a dispus însă cercetarea ei în stare de libertate. Avocata mai este judecată într-un dosar de corupţie care se află în prezent pe rolul Curţii de Apel Târgu-Mureş.
Ioana PITICARIU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii

Bera Larisa

Publicat

în

UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia. Intervin pompierii Un incendiu a izbucnit, joi, 4 iulie, în jurul orei 18.00 la deșeuri menajere în Șanțurile Cetății din Alba Iulia Citește și: UPDATE FOTO | INCENDIU izbucnit la un lan de grâu în Coșlariu Nou. Intervin pompierii Detașamentul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea