OMS: „Programele de oferire a dozei booster ar putea să prelungească pandemia, mai degrabă decât să o oprească”
OMS: „Programele de oferire a dozei booster ar putea să prelungească pandemia, mai degrabă decât să o oprească”
Tedros Adhanom, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat faptul că este posibil ca vaccinarea anti-Covid cu cea de-a treia doză sau boosterul să prelungească pandemia în loc să îi pună capăt. Cauza este că se „deturnează” provizionarea cu vaccinuri către state care au deja o mare parte din populație imunizată, în dauna țărilor sărace.
„Programele de oferire a dozei booster ar putea să prelungească pandemia, mai degrabă decât să o oprească prin deturnarea aprovizionării (cu doze – n.r.) către țări care au deja un nivel ridicat de acoperire vaccinală, oferind virusului mai multe șanse de a se răspândi și de a suferi mutații”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unui briefing de presă.
În prezent, aproximativ 20% din dozele de vaccin administrate zilnic la nivel mondial sunt folosite ca booster, deși doar jumătate din statele membre OMS au reușit să vaccineze 40% din populația lor și aproape trei din patru angajați din domeniul sănătății din Africa sunt în continuare nevaccinați.
În acest context, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut statelor să sprijine acele țări care nu au atins încă ținta de vaccinare a 40% din populație.
Între timp, multe state occidentale își continuă campaniile de vaccinare cu doza booster, pe fondul răspândirii accelerate a tulpinii Omicron, care a dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri mai ales în Europa, Africa și America.
Potrivit celor mai recente date OMS, noua variantă a coronavirusului a fost detectată în cel puțin 106 țări.
„Dozele booster nu pot fi văzute ca un bilet prin care ne putem continua planurile de sărbători fără să avem nevoie de alte măsuri de precauție”, a mai avertizat directorul OMS.
„Pe măsură ce ne apropiem de un nou an, trebuie să învățăm cu toții lecțiile dureroase pe care ni le-a dat anul acesta. 2022 trebuie să fie sfârșitul pandemiei de COVID-19, dar trebuie să fie și începutul a altceva, a unei noi ere a solidarității. Trebuie să lăsăm 2021 în urmă cu tristețe și așteaptăm 2022 cu speranță”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice
Programul rabla autoturisme 2025: Cu cât crește valoarea ecotichetului pentru mașinile electrice În cadrul Programului Rabla, valoarea ecotichetului pentru maşinile electrice creşte în 2025 la 37.000 de lei, aproximativ 7.500 de euro. O altă noutate este bugetul record de 1,43 de miliarde de lei, cu aproape 50% mai mare decât bugetul anului trecut, pe care […]
Vouchere pentru alimente 2025: Ce modificări au intervenit la cardurile sociale În urma modificărilor în Programul „Sprijin pentru România”, în 2025 sunt cu totul alte condiții față de anii anteriori. Mai exact, dacă până acum se dădeau câte 250 de lei o dată la două luni, în 2025 vor fi oferite doar două tranșe. Citește […]
Dragoș Damian: O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea crește din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment
Dragoș Damian: O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea crește din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment O țară nu poate fi puternică și respectată dacă ea crește din inflație și consum de importuri, imobiliare și divertisment, afirmă Dragoș Damian, de la Terapia Cluj „În cei 15 ani de când […]