OMS: „Programele de oferire a dozei booster ar putea să prelungească pandemia, mai degrabă decât să o oprească”
OMS: „Programele de oferire a dozei booster ar putea să prelungească pandemia, mai degrabă decât să o oprească”
Tedros Adhanom, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat faptul că este posibil ca vaccinarea anti-Covid cu cea de-a treia doză sau boosterul să prelungească pandemia în loc să îi pună capăt. Cauza este că se „deturnează” provizionarea cu vaccinuri către state care au deja o mare parte din populație imunizată, în dauna țărilor sărace.
„Programele de oferire a dozei booster ar putea să prelungească pandemia, mai degrabă decât să o oprească prin deturnarea aprovizionării (cu doze – n.r.) către țări care au deja un nivel ridicat de acoperire vaccinală, oferind virusului mai multe șanse de a se răspândi și de a suferi mutații”, a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unui briefing de presă.
În prezent, aproximativ 20% din dozele de vaccin administrate zilnic la nivel mondial sunt folosite ca booster, deși doar jumătate din statele membre OMS au reușit să vaccineze 40% din populația lor și aproape trei din patru angajați din domeniul sănătății din Africa sunt în continuare nevaccinați.
În acest context, Tedros Adhanom Ghebreyesus a cerut statelor să sprijine acele țări care nu au atins încă ținta de vaccinare a 40% din populație.
Între timp, multe state occidentale își continuă campaniile de vaccinare cu doza booster, pe fondul răspândirii accelerate a tulpinii Omicron, care a dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri mai ales în Europa, Africa și America.
Potrivit celor mai recente date OMS, noua variantă a coronavirusului a fost detectată în cel puțin 106 țări.
„Dozele booster nu pot fi văzute ca un bilet prin care ne putem continua planurile de sărbători fără să avem nevoie de alte măsuri de precauție”, a mai avertizat directorul OMS.
„Pe măsură ce ne apropiem de un nou an, trebuie să învățăm cu toții lecțiile dureroase pe care ni le-a dat anul acesta. 2022 trebuie să fie sfârșitul pandemiei de COVID-19, dar trebuie să fie și începutul a altceva, a unei noi ere a solidarității. Trebuie să lăsăm 2021 în urmă cu tristețe și așteaptăm 2022 cu speranță”, a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Un oraș vecin cu Alba interzice fumatul în parcuri, stații de autobuz și baze sportive. Măsura se aplică din toamnă
Un oraș vecin cu Alba interzice fumatul în parcuri, stații de autobuz și baze sportive. Măsura se aplică din toamnă Cluj-Napoca este primul oraș din România care va interzice fumatu în locurile publice. Interdicția se referă inclusiv la folosirea dispozitivelor cu vapori și tutun încălzit și se va aplica din toamnă. Potrivit ultimelor date furnizate […]
Economistul Adrian Negrescu: ,,România are nevoie de oameni care să gândească ,,outside the box’’, cu experiență și expertiză. Majorarea TVA, a impozitului pe venit, a accizelor și taxelor pe proprietate, vor crește evaziunea fiscală”
Economistul Adrian Negrescu: ,,România are nevoie de oameni care să gândească ,,outside the box’’, cu experiență și expertiză. Majorarea TVA, a impozitului pe venit, a accizelor și taxelor pe proprietate, vor crește evaziunea fiscală” Economistul Adrian Negrescu susține că România are nevoie de oameni care să gândească ,,outside the box’’, cu experiență și expertiză, capabili […]
Rabla pentru tractoare 2025 se relansează: AFM explică motivele blocajului În urma analizei tehnice, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă rezultatele preliminare privind disfuncţionalităţile aplicaţiei informatice aferente Programului Rabla pentru Tractoare. Analiza preliminară a arătat că disfuncţionalităţile nu au fost cauzate de aplicaţia informatică în sine, ci de limitările infrastructurii de tip cloud utilizate, care […]