Olimpiada interdisciplinară tehnică de la Sebeș, continuarea unei tradiții vechi de sute de ani
- Etapa națională a olimpiadei ”Fabricarea produselor din lemn” are loc la Sebeș în perioada 5-10 aprilie.
În spatele tumultului cotidian și al aspirațiilor profesionale desprinse parcă din filmele de la Hollywood, sunt și tineri care se întorc cu o seriozitate pe care puțini o mai înțeleg către acele meserii cu tradiție pentru români. Acele meserii care poate nu par spectaculoase, dar care oferă multă satisfacție și împlinire atunci când sunt făcute cu responsabilitate și cu dedicare. Spre o astfel de carieră se îndreaptă și elevii de liceu care s-au înscris la Olimpiada interdisciplinară tehnică ce se desfășoară zilele acestea la Liceul Tehnologic Sebeș.
Elevi de liceu din 23 de județe ale țării se reunesc în perioada 6-10 aprilie la Sebeș, unde are loc competiția națională a viitorilor specialiști în fabricarea produselor din lemn. Sunt elevi pasionați de acest domeniu, care și-au confirmat cunoștințele prin premiile pe care le-au luat la olimpiadele județene și care își proiectează viitorul într-o industrie care are, încă, multe de oferit României – industria lemnului.
“Anul acesta așteptăm 43 de elevi, din clasele a XI-a și a XII-a. Este o mare bucurie de fiecare dată să vedem niște oameni atât de tineri, dar atât de serioși în această preocupare a lor. Sunt sigură că vor veni foarte pregătiți și vom vedea rezultate foarte bune la finalul competiției”, a declarat Dorina Budoiu, directorul Liceului Tehnologic Sebeș.
Dincolo de oportunitatea de a participa la un concurs de amploare și de a se întâlni cu alți tineri pasionați de același domeniu, câștigătorii vor pleca acasă cu premii importante oferite de Kronospan Sebeș, principalul pilon local în industria prelucrării lemnului: ceasuri, tablete, telefoane smart sau căști audio multifuncționale. “Am susținut și susținem excelența și de aceea ne bucurăm să putem fi alături de copiii care vor să cunoască acest domeniu. Sunt tineri minunați, care au nevoie de tot suportul nostru și pe care ne dorim să-i avem, în câțiva ani, printre colegii noștri”, a declarat Oana Bodea, director PR Kronospan Sebeș, companie care, de ani buni, participă activ și sprijină activitățile academice ale elevilor din întregul județ Alba.
Olimpiada de anul acesta este prima competiție națională de o asemenea anvergură, Liceul Tehnologic din Sebeș câștigând drepturile de organizare pe baza participării cu succes la olimpiadele anterioare, de unde elevii sebeșeni s-au întors cu premii și diplome importante. Începând din anul 1995 și până în 2014, reprezentanții Liceului Tehnologic din Sebeș au luat peste 20 de premii la concursurile naționale și județene din aria de expertiză tehnologică.
“Anul viitor dorim să găzduim și alte olimpiade naționale, deoarece avem copii bine pregătiți și în alte domenii tehnice, datorită personalului didactic bine specializat, care a îndrumat mii de elevi în ultimii 15 ani în această direcție. Este important să încurajăm acest tip de activitate academică și să le dăm copiilor un imbold pentru a investi timp și energie într-o pasiune care pe viitor se va transforma într-o carieră”, a adăugat Dorina Budoiu, directorul Liceului Tehnologic Sebeș.
Olimpiada de anul acesta continuă o tradiție locală veche de sute de ani, meseria prelucrării lemnului fiind înrădăcinată mai cu seamă după anul 1900, când a devenit îndeletnicire predată din tată în fiu. Prima fabrică de pal din zonă a fost ridicată în anul 1965, iar industria a cunoscut o evoluție importantă în ultimii 50 de ani. Nici astăzi nu sunt puțini tinerii care își doresc să lucreze în acest domeniu, iar Olimpiada care are loc în aceste zile la Sebeș este o dovadă clară în acest sens.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare
FOTO | Un gest mic pentru o bucurie mare, în Parcul Unirii din Alba Iulia: Vești bune pentru pasionații de șah și vârstnicii dornici de socializare În cursul zilei de vineri, 22 noiembrie 2024, mai mulți muncitori și-au pus la treabă iscusința, priceperea și îndemânarea cu scopul de a oferi pasionaților de șah din municipiul […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan