Odată cu sărbătorirea Înălţării Domnului, albaiulienii şi-au prezentat eroii la Memorialul Durerii de la Sighet
Motto: „Atunci când Justiţia nu reuşeşte să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiţie.” (Ana Blandiana)â
De când lucrez la ziarul „Unirea” nu am lipsit de la nicio ediţie a sărbătoririi Înălţării Domnului la Memorialul Durerii de la Aiud, ce are loc odată cu comemorarea eroilor martiri asasinaţi în temniţele comuniste, în lagărele de muncă şi în coloniile de deportare. Anul acesta, însă, am primit o generoasă invitaţie de a mă alătura delegaţiei albaiuliene ce s-a deplasat, în perioada 23-24 mai, la Memorialul Durerii de la Sighet. Delegaţia albaiuliană, a fost compusă din: Simion Drăgoi, fostul membru al Ligii Anticomuniste din municipiul nostru (care a făcut pentru aceasta 8 ani de puşcărie, plus un an de domiciliu forţat în Bărăgan), organizaţie anticomunistă ce a funcţionat aici, în anii ’50, un fost deportat în persoana lui Vasile Popa, un urmaş de deţinut politic, doamna Valeria Breaz, tânărul ţărănist albaiulian Mircea Trifu (ţărănist autentic, dintre aceia ce îl susţin cu consecvenţă pe Victor Ciorbea), profesorul Sorin Schiau de la Colegiul „H.C.C.” şi subsemnatul. Cei de mai sus am fost invitaţi de către doamna Ana Blandiana, preşedintele Fundaţiei Academia Civică, la Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, pentru a prezenta CD-ul editat de venerabilul Simion Drăgoi, intitulat „Noi nu am avut tinereţe”, precum şi ediţia a treia a volumului de memorii cu acelaşi titlu. De menţionat faptul că atât CD-ul, cât şi volumul, au fost editate cu finanţare din partea Consiliului Judeţean Alba, de către un grup de elevi de la Colegiul „H.C.C.”, coordonat de profesorul Schiau.
Aş avea multe să vă relatez de pe parcursul celor două zile, dar spaţiul nu-mi permite. Trec doar succint în revistă lucrurile care, pe mine însumi, m-au impresionat profund: toate fostele celule de la Sighet sunt amenajate ca săli de expoziţie tematice, de pildă despre rezistenţa anticomunistă din munţi (unde, la loc de cinste, se află eroul nostru de la Galtiu, Ion Gavrilă Ogoranu), despre deportările în Bărăgan, despre represiunea contra contra culturii (scriitorii din închisori), despre poezia concentraţionistă (o celulă cu pereţii tapetaţi de poeme create în închisoare, în care sunt recitate permanent poeme în alfabetul Morse, deci prin ciocănituri în perete, aşa cum erau ele transmise în puşcărie), o sală dedicată personalităţilor precum Iuliu Maniu şi Gheorghe Brătianu etc. La fel de impesionante sunt lucrările de artă din interiorul Memorialului, cortegiul statuar şi spaţiul de reculegere şi rugăciune (cu o Masă a Tăcerii în centru, pe care ard permanent lumânări pentru sufletele celor asasinaţi şi îngropaţi noaptea, pe ascuns, fără slujbe şi fără lumânare la căpătâi), precum şi cele 24.000 de nume de persoane ce şi-au dat viaţa în puşcăriile comuniste, în lagăre şi în deportare, nume gravate în andezit fumuriu pe tot zidul împrejmuitor (unde s-a păstrat şi un foişor de pază), pe pereţii spaţiului de reculegere, precum şi în Cimitirul Săracilor, unde se bănuieşte a fi fost îngropaţi noaptea, cei asasinaţi la Sighet.
După cum spuneam, delegaţia albaiuliană condusă de fostul luptător anticomunist şi deţinut politic Simion Drăgoi a prezentat CD-ul şi volumul „Noi nu am avut tinereţe”, odată cu alte numeroase volume pe tema rezistenţei anticomuniste, după ce, în prealabil, avându-i ca moderatori pe Ana Blandiana şi Romulus Rusan, cei doi minunaţi şi dârji recuperatori de memorie, au avut loc dezbateri în cadrul temei principale de anul acesta: „Copilăria, ca duşman de clasă”, în cadrul căreia au fost invitaţi să se exprime urmaşii unor foşti deţinuţi politici, la vremea aceea copii, dar percepuţi şi ei de către regimul comunist ca „duşmani de clasă” şi trataţi ca atare: ostracizaţi, discriminaţi, dispreţuiţi, batjocoriţi, exmatriculaţi din şcoli, adesea arestaţi şi torturaţi la rândul lor. Închei aici, recomandându-vă, în numele celor ce au adus demnitate ţării prin suferinţa şi moartea lor, să vizitaţi Memorialul de la Sighet. Aşa, veţi afla adevărul despre ceea ce a însemnat teroarea comunistă!
Ioan HĂNŢULESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Societate
21 ianuarie: Ziua Îmbrăţişărilor, în toată lumea: Aşadar, îmbrăţişaţi-vă, pentru a fi mai sănătoşi şi optimişti!
21 ianuarie: Ziua Îmbrăţişărilor, în toată lumea: Aşadar, îmbrăţişaţi-vă, pentru a fi mai sănătoşi şi optimişti! Pe 21 ianuarie, în toată lumea este sărbătorită Ziua Îmbrățișărilor. O îmbrăţişare aduce sănătate, spun psihologii, aşa că cineva s-a gândit să inventeze o sărbătoare într-o perioadă pe care alţii au considerat-o deprimantă. Sărbătoarea îmbrăţişărilor, instituită în anul 1986 […]