O parte din farmaciile din Alba sunt alături de bolnavi şi eliberează reţete
La sfârşitul lunii iulie, farmaciile de la noi din judeţ au început să aibă probleme, în sensul că nu au mai putut elibera reţete gratuite şi compensate din cauza lipsei fondurilor. Această situaţie se regăseşte de altfel la nivelul întregii ţări şi bineînţeles primii care au fost afectaţi de această situaţie nu sunt alţii decât bolnavii, cei care îşi alină suferinţa doar dacă iau pumnul de medicamente… Casa de Asigurări de Sănătate Alba (CAS) a primit în acest an pentru medicamentele compensate şi gratuite suma de 50.035.000 lei (500 de miliarde de lei vechi), bani care au fost topiţi repede, respectiv în prima jumătate a anului. Acum CAS Alba aşteaptă rectificarea bugetară în urma căreia cu siguranţă vor intra bani şi în visteria instituţiei. Pentru a ne lămuri cum stă situaţia şi pentru a vedea de ce s-a ajuns în această stare am apelat la bunăvoinţa celui aflat la conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Alba, preşedinte – director general ec. Gheorghe Ştef. Domnia sa ne-a explicat că disputa de la nivel naţional dintre preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi ministrul Sănătăţii privind prescrierea şi eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite se resimte în prezent, în situaţia creată. „CNAS, prin prima variantă de contract, a susţinut vehement şi în repetate rânduri reintroducerea unor bugete la medicii prescriptori, în funcţie de numărul pacienţilor înscrişi pe liste şi reintroducerea unor contracte cu valoare la farmacii, valoare stabilită în baza unor criterii precum mărimea farmaciilor. Rezistenţă la propunerea Casei a venit din partea medicilor de familie care nu doresc să ţină o evidenţă a consumului de medicamente, să gestioneze prescrierea practic, ci exercitarea profesiei cu un buget nelimitat. La rândul lor, farmaciştii îşi urmăresc rulajul, cifra de afaceri şi vor să aibă un contract nelimitat. Aceştia au primit înţelegere la Ministerul Sănătăţii care nu s-a opus nici medicilor de familie şi nici farmaciştilor şi a remodelat normele. Prin acest mod de lucru, fără plafoane, nu se poate gestiona corect consumul de medicamente, existând de multe ori cazuri de prescrieri abuzive, astfel încât în faza actuală banii s-au epuizat şi bolnavii, cei în drept, nu pot să fie serviţi aşa cum ar fi normal”, a specificat ec. Gheorghe Ştef.
Casa de Asigurări de Sănătate monitorizează consumul de medicamente pe medici, farmacii şi acolo unde constată nereguli impută banii. Nu mai departe de la începutul anului şi până în prezent a fost imputată suma de 182.521 lei (18 miliarde de lei vechi) unui număr de 60 de unităţi farmaceutice de la noi din judeţ. Practic aceşti bani nu au fost decontaţi acestor farmacii şi au rămas în visteria CAS Alba pentru a fi restituiţi celor care într-adevăr i-au cheltuit „ca la carte”. În prezent, în judeţ există farmacii care eliberează medicamente gratuite şi compensate, riscând, dar asigurând în acest fel continuitatea şi tratamentul pacienţilor. Aceste farmacii îşi vor recupera banii după ce CAS Alba va primi fonduri. „În urma rectificării bugetare şi CAS Alba va primi cotă parte pentru a asigura eliberarea de medicamente compensate şi gratuite, aceste sume urmând să fie afişate pe pagina de web www.casaalba.ro. Fiecare farmacist trebuie să raporteze zilnic consumul de medicamente astfel încât să ştim consumul real. Neraportarea poate duce la pierderi pentru farmacii, în sensul că nu pot fi preluate de Casă decât reţetele eliberate în limita bugetului”, ne-a declarat preşedintele-director general al CAS Alba. Întrebat cum ar putea fi evitată apariţia unor astfel de situaţii neplăcute pentru bolnavi, în special pentru cei care suferă de boli grave, ec. Gheorghe Ştef a menţionat că „rezolvarea ar putea fi introducerea cardului electronic prin care se vor elimina neregulile din sistem (servicii induse, prescripţii care nu sunt reale etc.) şi poate aşa se va ajunge şi la definitivarea pachetului de servicii pe acest card, astfel încât pacientul să ştie de ce poate beneficia în urma asigurării pe care o plăteşte. În acest fel asiguratul nu o să mai ajungă în situaţia de a se prezenta la medic şi să plătească pentru ceva ce trebuie să primească gratuit”.
Am spus-o nu o dată că în sistemul sanitar de la noi din ţară există atâtea „bube”, sunt tot felul de interese în Sănătate, licitaţii făcute să câştige cine trebuie, medicamente prescrise să ia comisionul cine trebuie etc. Foamea de bani e mare, însă cei de sus ar trebui să înţeleagă că sănătatea românilor nu e ceva cu care să te joci, nu e o miză… (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecătă în stare de libertate, după ce au fost cercetați pentru infracțiuni de corupție
Fostul șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud, trimiși în judecătă în stare de libertate, după ce au fost cercetați pentru infracțiuni de corupție Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de liberate a fostului șef al Poliției Rurale Câmpeni și pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Abrud care […]