Rămâi conectat

Ştirea zilei

O nouă tranșă de la FMI

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

A sosit iat şi ziua moţiunii. Astzi, în Parlamentul României, începând cu ora 11.00, va fi dezbtut moţiunea de cenzur depus de ctre principalele partide din cadrul Opoziţiei, respectiv PSD+PC şi PNL pentru cderea guvernului actual condus de premierul Emil Boc. Problema mare pentru forţele de opoziţie este c, deşi şi-au pregtit împreun cu sindicatele un sprijin de circa 80.000 de oameni care vor manifesta astzi în strad (unele voci din cadrul coaliţiei aflate la putere susţinând c o bun parte dintre aceştia ar fi membri de partid mobilizaţi de PSD), şansele de a trece moţiunea sunt destul de reduse. Asta deoarece, conform unei strategii puse la cale de ctre conducerile partidelor aflate la putere (PDL, UDMR, UNPR) parlamentarii coaliţiei de guvernare doar vor asista în Parlament la dezbaterea moţiunii de cenzur, îns nu vor vota. Ca urmare, numai dac se va produce vreo „defecţiune” serioas, ceea ce pare puţin probabil, moţiunea de cenzur va avea efectul scontat, respectiv cderea Guvernului Boc.

În paralel cu aceast acţiune politic ce ţine capul de afiş al ultimelor sptmâni, la Bucureşti se afl de mai multe zile misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), care face o nou evaluare a situaţiei economice a ţrii noastre în perspectiva eliberrii unei noi tranşe de împrumut. Delegaţia FMI a avut deja mai multe întâlniri cu reprezentanţii Guvernului, ai Bncii Naţionale, precum şi ai patronatelor şi sindicatelor. Deşi indicatorii macroeconomici pentru trimestrul al treilea „arat bine” şi ca atare evaluarea ar trebui s se încheie într-o not optimist, recenta decizie a Parlamentului privind reducerea la 5 la sut a TVA pentru alimentele de baz şi neimpozitarea pensiilor pân la 2000 de lei arunc înc o umbr de nelinişte asupra finalizrii negocierilor, chiar dac, aşa dup cum declara Jeffrey Franks, şeful misiunii, „preşedintele Traian Bsescu m-a asigurat c va lua msurile necesare în aceast privinţ în momentul când aceast lege îi va fi transmis spre promulgare”. Una peste alta, deşi în urm cu câteva zile se discuta de posibilitatea ca Guvernul s solicite FMI mrirea deficitului bugetar pentru anul viitor, pentru a putea reduce cota unic la 12 la sut şi contribuţiile sociale pe salarii la 41 la sut, se pare c aceast solicitare nu a fost agreat de reprezentanţii Fondului. Astfel, dup întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor care au prezentat şi ei aceste propuneri, şeful misiunii FMI în România a declarat c „ţinta de deficit bugetar pentru anul viitor, stabilit la 4,4 la sut din PIB, nu va fi modificat”. PIB-ul pentru anul viitor este estimat la 544,4 miliarde de lei (129,3 miliarde de euro), deficitul agreat fiind de 24 de miliarde de lei (5,7 miliarde de euro). Din analizele realizate pân în prezent rezult c indicatorii macroeconomici privind România pe care s-a bazat FMI în 2009 şi 2010 au cam fost depşiţi de realitate, existând semne de întrebare şi asupra indicatorilor prognozaţi pentru anul viitor. Fondul se aşteapt la o creştere economic de 1,5 la sut în 2011, îns oamenii de afaceri sunt sceptici în aceast privinţ.

Dup toate aceste evaluri şi negocieri, potrivit lui Jeffrey Franks, pân la sfârşitul anului, România ar putea primi o nou tranş de la FMI, bani care vor intra în rezerva BNR. Noua tranş are o valoare de 870 de milioane de euro. De altfel, dup discuţiile avute cu reprezentanţii BNR, şeful misiunii FMI a felicitat conducerea acesteia „pentru modul cum a reacţionat la provocrile actuale externe şi interne”, şi a declarat c „poziţia valutar a BNR este una puternic la ora actual”. Rezervele BNR se situau la 32,579 miliarde de euro la 30 septembrie a.c. Cât în ce priveşte un nou acord al României cu FMI, acesta se pare c se va încheia la începutul anului viitor îns va fi unul de tip preventiv, care va include o linie de credit la dispoziţia ţrii noastre doar în cazul unor „şocuri externe”.

Tinu MATEŞ

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba:”La mine în județ, primarul va primi pensie specială, în loc să i se desființeze primăria. Iar noi asistăm muți la acest joc de gleze cu iz de faliment”

Bera Larisa

Publicat

în

Cristian Păun, profesor universitar originar din Alba:”La mine în județ, primarul va primi pensie specială, în loc să i se desființeze primăria. Iar noi asistăm muți la acest joc de gleze cu iz de faliment” Profesorul universitar orginar din Alba, Cristian Păun, a abordat pe pagina sa de Facebook, subiectul pensiilor speciale acordate primarilor și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea