O nouă sesiune de examene de limba franceză cu recunoaștere internațională la Colegiul Naţional ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba-Iulia
Institutul Francez din România, Direcția Regională Cluj-Napoca, centru oficial de examen DELF-DALF (examene de limba franceză cu recunoaștere internațională), a decis organizarea începând cu anul 2016 a unei sesiuni anuale delocalizate de examene la Alba-Iulia, în parteneriat cu Colegiul Naţional “Horea, Cloșca și Crișan” din Alba-Iulia.
În anii 2016 și 2017, 59 de candidați elevi și 1 candidat adult au susținut și promovat acest examen în orașul nostru, iar pentru sesiunea care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni s-au înscris 37 de candidați (4 elevi de gimnaziu și 33 de liceeni din orașele Alba Iulia, Blaj și Sebeș).
Examenul DELF Elevi, se va desfăşura la Colegiul Naţional “Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, după cum urmează:
– sâmbată, 24 noiembrie 2018 – examenele DELF A1, DELF B1
– duminica, 25 noiembrie 2018 – examenele DELF A2, DELF B2
Elevilor de gimnaziu care promovează examenul DELF, nivel A2 sau superior, li se echivalează cu nota 10 proba de verificare a cunoștințelor de limba franceză pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare, iar liceenii care obțin diploma DELF, nivel B1 sau nivel B2, respectiv DALF, nivel C1 sau C2, pot solicita recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal din cadrul examenului de bacalaureat.
Programarea candidaților va fi afișată în data de 22 noiembrie, ora 15.00, pe site-ul oficial al instituției organizatoare (www.hcc.ro).
Ce sunt diplomele DELF/DALF?
Este vorba despre diplome oficiale ale Ministerului Educaţiei din Franţa.
DELF: 4 diplome diferite, fiecare validând un nivel de competenţă corespunzând Cadrului Comun de Referinţă pentru Limbile Străine al Consiliului Europei: DELF A1, DELF A2, DELF B1 şi DELF B2
DELF A1 pune în valoare cunoştinţele dobândite de începători şi validează competenţele care se înscriu în nivelul de „descoperire”a limbii franceze.
DELF A2 validează competenţa lingvistică a unui utilizator elementar la un nivel de supravieţuire, cel al raporturilor sociale, al petrecerii timpului liber, al călătoriilor.
DELF B1 validează un nivel de competenţă care corespunde deja unui utilizator aproape independent al limbii franceze. Este vorba de nivelul prag.
DELF B2 se concentrează asupra eficacităţii argumentării, uşurinţei comunicării în context social şi asupra unui grad ridicat de conştientizare a funcţionării limbii. Este nivelul utilizatorului independent, cel care este cerut de cea mai mare parte a universităţilor franceze.
DALF: 2 diplome diferite (DALF C1, DALF C2)
DALF C1 este nivelul autonomiei şi al experienţei care validează uşurinţa şi spontaneitatea în comunicare atât în context social cât şi profesional.
DALF C2 presupune stăpânirea limbii franceze la un nivel foarte înalt, precizie şi uşurinţă în comunicare precum şi adecvarea discursului în funcţie de context şi de interlocutor.
Care este avantajul obţinerii unei astfel de diplome?
In conformitate cu Ordinul MENCS nr. 5077/2016 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2017—2018 elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examenul DELF, nivel A2 sau superior, primesc nota 10 la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulaţie internaţională.
Elevii care promovează pe parcursul învăţământului preuniversitar examenul DELF, nivel B1 sau nivel B2, respectiv DALF, nivel C1 sau C2, pot solicita recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal din cadrul examenului de bacalaureat.
Examenele DELF (JUNIOR şi SCOLAIRE) (A1, A2, B1 şi B2) şi DALF (C1 şi C2) fac parte din categoria examenelor cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limba franceză.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea
Până la ce vârstă pot să lucreze profesorii pensionabili și să rămână titulari. Data limită până la care pot depune cererea Profesorii pensionabili pot cere să rămână titulari chiar până la vârsta de 70 de ani! Potrivit calendarului mișcării personalului didactic, anexă a Metodologiei-cadru privind mobilitatea personalului didactic în anul școlar 2025-2026 aprobată prin Ordinul […]