Rămâi conectat

Ştirea zilei

O femeie a murit la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină. Ce spun reprezentanții spitalului

Ziarul Unirea

Publicat

în

O femeie de 69 de ani a murit, sâmbătă, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobulină, substanță solicitată zilnic în ultimele șase săptămâni de reprezentanții spitalului, însă fără succes.

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a anunțat sâmbătă că o femeie de 69 de ani a decedat în această dimineață la spitalul din Alba Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline, precizând că ministerul știa despre cazul aceste femei.

Managerul Spitalului din Alba Iulia, ec. Nicoleta Coșarcă, a declarat că pacienta a fost externată de la un spital din Sibiu tot din caza lipsei de imunoglobulină, iar apoi s-a internat la Alba Iulia. De asemenea, ea a precizat că din 20 octombrie solicită zilnic imunoglobulină, însă fără rezultat.

”În 20 octombrie, Regia Autonomă ”Unifarm”, furnizorul de imunoglobulină ne notifică, ne anunță, că are la dispoziție imunoglobulină ca atare putem comanda. În 20 octombrie fac comanda, trece o săptămână, nu ni se livrează și sun, bineînțeles, la Unifarm, care ne spune că teoretic au la dispoziție dar de fapt producătorul nu le-a livrat-o. Am intrat într-un cerc vicios, și, de atunci, în fiecare zi am sunat la Regia Autonomă Unifarm. De aproape două luni avem comanda de imunoglobulină și nu reușim să facem rost de ea”, a spus Nicoleta Coșarcă.

Mesajul fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu:

”Doamna Maria M., 69 de ani, a decedat în această dimineață la spitalul din Alba-Iulia din cauza lipsei de imunoglobuline.

Astăzi, în România, țara cu a 3-a cea mai mare creștere economică de pe glob și cea mai mare din Europa.

Nu este singurul caz care era în stare gravă, iar Ministerul știa atât despre problemă în general cât și despre toate aceste cazuri, inclusiv al doamnei Maria M., în mod specific.

Femeia suferea de imunodeficiență primară. Nu mai primise imunoglobuline din iulie. Familia se pare că a căutat soluții în Germania, să le cumpere. Costau însă 1.200 de euro 5 flacoane (tratament lunar)…


DE CE AU DISPĂRUT IMUNOGLOBULINELE ȘI ALTE MEDICAMENTE DE PE PIAȚĂ?
Anul trecut, guvernul Dacian Cioloș a inclus imunoglobulinele, alături de alte medicamente citostatice ieftine printre care Vinblastin, Bleomycin, pe lista medicamentelor esențiale a Ministerului Sănătății (prin HG 800/2016 – la ART. 6, paragraful(5)).

(!!!!!!!)
Lista medicamentelor esențiale a fost eliminată (odată cu întreaga HG 800/2016) la începutul acestui an. Toate medicamentele de mai sus au dispărut de pe piață ca o consecință directă a acestei măsuri!


Din Ianuarie încoace am scris de zeci de ori despre eliminarea listei de medicamente esențiale!

Presa a relatat în repetate rânduri ce se întâmplă și a cerut explicații!

Pacienții și părinții copiilor cu imunodeficiențe primare au scris peste tot… au făcut chiar o petiție internațională strigând după ajutor!

Medicii au venit alături de pacienți în fața ministerului și au semnalat în presă!


În timp ce pacienții strigă oriunde pot că viața le este pusă în pericol și medicii încearcă să apeleze la soluții de ultimă instanță, transferând pacienți de la un spital la altul în încercarea de a le oferi tratament… Coaliția, Guvernul și Ministerul nu par să aibă absolut nicio problemă! Niciuna!

Nu, asta nu mai este doar PROSTIE CRASĂ. Este cu mult mai mult decât atât!”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Ministerul Sănătății a anunțat, în 9 noiembrie, printr-un comunicat de presă, că ministrul Florian Bodog a avut o nouă întâlnire cu producătorii de imunoglobulină, care l-au asigurat că vor aproviziona în luna noiembrie piaţa cu 900 de flacoane de imunoglobulină utilizată la tratarea imunodeficienţelor primare

Pe 1 noiembrie, Ministerul Sănătăţii transmitea că primele doze de imunoglobulină vor ajunge în luna noiembrie la pacienţi după ce lipsa acestei substanţe a dus la apariţia unei crize în România.

Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.

Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea