Rămâi conectat

Actualitate

„O familie pentru care meseria înseamnă totul”, povestea unei familii de ingineri, transmisă de CNAIR. Pentru cei doi soți și fetița acestora, șantierul este a doua casă

Ziarul Unirea

Publicat

în

„O familie pentru care meseria înseamnă totul”, este o poveste pe care reprezentanții paginii de socializare a CNAIR doresc să o facă cunoscută. Pentru cei doi soți, împreună cu fetița acestora, șantierul este a doua casă.

Sărbătoarea Muzicii 2025

„Povestea unei familii de ingineri este o inspirație pentru o Românie întreagă. Ei urmează filosofia marelui Duiliu Marcu care trata șantierul ca pe propriul copil. Dragostea și respectul față de meserie, dorința de autodepășire, sunt câteva dintre valori acestei familii de ingineri,

Am găsit această familie la inaugurarea A10.

– Vă rog să vă prezentați!

– Numele meu este Georgiana-Larisa Roșca și sunt inginer CFDP. Am 31 ani, soțul meu Vasile-Daniel Roșca inginer construcții are aceeași vârstă și împreună avem o fetiță de 3 ani si 4 luni (născută pe 06.09.2017).
Am lucrat pe proiectul A10 din 2015 în cadrul biroului tehnic și spre final am ajuns responsabil al acestui birou. Am participat la toate fazele de proiectare DP-PT-DE, având o mică pauză odată cu concediul de maternitate după care am revenit în domeniul construcțiilor.
Am avut un program flexibil astfel încât să pot să mă ocup și de fetiță. Soțul a lucrat tot la Impresa Pizzarotti la proiectul de Cale ferată de aproape 7 ani.

– Ce e cel mai greu când lucrezi la un proiect de infrastructură?

– Sincer pentru mine nu a fost greu pentru că pur și simplu îmi iubesc meseria, dacă e totuși să numesc ceva ar fi faptul că tot timpul lucrezi contracronometru. Cel puțin pe biroul tehnic am lucrat așa încă dinaintea obținerii AC.

– Care e diferența dintre facultate și șantier?

– Foarte mare sincer. Din facultate ai un fel de guideline, ca și când ai primi o hartă și după facultate te trimite cineva cu harta în mână să te descurci. Noi am terminat la UT din Cluj Napoca, amândoi, acolo ne-am cunoscut.

Nici politehnica nu e ușoară, dar pe șantier e ”real life”, deciziile se iau rapid, vin de pe șantier cer lămuriri referitoare la proiect, ca și inginer la biroul tehnic trebuie să reușești să îi lămurești. Biroul tehnic mi se pare foarte complex fiindcă face așa o legătură între toate birourile, șantier și proiectanți de specialitate.

Poate ar trebui și în facultate mers pe mai mult practic. Pe ce se așteaptă o societate de la tine ca inginer. Nu știu sincer câți folosesc integralele triple zi de zi.

– Și ce îți dorești să faci mai departe?

– Îmi doresc să lucrez pe proiecte de infrastructură majoră , consider că mai am de învățat și după să trec poate de partea Beneficiarului, toate acestea într-un echilibru cât se poate de bun cu familia.
La primul job, la Diferit in Cluj Napoca, m-am angajat fix după ce am terminat facultatea. M-au pus prima dată să fac o copie la un proiect și nu am știut de unde să “apuc” copiatorul.

– Cum e să lucrezi pentru o societate a statului?

– Din exterior pare mai simplu decât la Antreprenor, începând cu programul. Am întâlnit și mulți angajați ai statului nepregătiți și doar aroganți, fără să își asume nimic de asta aș vrea să mai capăt experiența înainte să merg spre o carieră în mediul public.

– Ce așteptări aveți de la copilul vostru?

– Să fie sănătoasă, fericită și bună, iar noi să fim lângă ea cât mai mult timp. Sper să își găsească vocația și să își desfășoare cu plăcere activitatea. Sper să aibă parte de un sistem de învățământ mai bine structurat și actualizat, să nu învețe după cărțile după care am studiat eu. Societatea evoluează și noi, odată cu ea”, au transmis reprezentanții pagini de socializare a CNAIR.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recensământ, lansat de BNR:  Bogăția și  veniturile populației de pe teritoriul României, luate la „puricat”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Recensământ, lansat de BNR:  Bogăția și  veniturile populației de pe teritoriul României, luate la „puricat” Un proiect complex de cercetare statistică, demarat de Banca Națională a României are ca scop determinarea cu precizie cât de bogați sunt românii, care sunt sursele de finanțare și care este consumul gospodăriilor din țară. Această inițiativă aere un uget […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025 | Noi venituri de care se va ține cont în realcularea pensiilor. Care sunt acestea

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | Noi venituri de care se va ține cont în realcularea pensiilor. Care sunt acestea Ministrul Muncii, Florin Manole, a anunțat joi, 10 iulie 2025, într-o o emisiune TV, că recalcularea pensiilor românilor continuă, doar că în baza de calcul vor intra și venituri, de care nu s-a mai ținut cont până acum. […]

Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Ministrul Apărării, despre noile măsuri fiscale: Sunt „o gură de oxigen”. Ce spune despre armata obligatorie Ionuț Moșteanu, Ministrul Apărării, a declarat vineri, 11 iulie 2025, că măsurile fiscale anunțate recent de premierul Ilie Bolojan reprezintă un pas necesar în reducerea deficitului bugetar. De asemenea, acesta a reiterat că USR susține demersurile luate de premierul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea