O cruce furată a fost găsită după 5 ani. Confecţionată în secolul al XIII –lea, ar fi fost adusă de către primii sași stabiliţi în Transilvania
O cruce furată a fost găsită după 5 ani. Confecţionată în secolul al XIII –lea, ar fi fost adusă de către primii sași stabiliţi în Transilvania
O cruce de procesiune furată din Biserica Evanghelică Cisnădie a fost găsită după 5 ani. Crucea are o valoarea deosebită, deoarece ar fi fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.
Potrivit Poliției, plângerea privind furtul crucii de procesiune, obiect de cult folosit ocazional și în cadrul ceremoniilor religioase, din Muzeul Bisericii Evanghelice din Cisnădie, a fost depusă în vara anului 2016.
A început atunci ancheta, iar crucea a fost pusă în urmărire la nivel naţional şi internaţional. A fost implementată şi în baza de date a Interpol privind bunurile culturale sustrase.
Polițiștii au anunțat marți că acum s-a reușit identificarea suspectului, un bărbat în vârstă de 50 de ani, din Cisnădie, precum și recuperarea crucii. Crucea de procesiune a fost restituită reprezentanţilor Bisericii Evanghelice din Cisnădie.
Crucea procesională recuperată se afla în inventarul Bisericii Evanghelice din Cisnădie din anul 1911, dată la care a fost descoperită în osuarul lăcaşului de cult (aflat în subsolul unei vechi capele din imediata apropiere a bisericii).
Această piesă a fost confecţionată în secolul al XIII –lea într-un atelier din vestul Europei şi are o valoare artistică excepțională prin compoziția sa iconografică și decorativă, caracteristice stilului gotic timpuriu.
Conform legendei, crucea de procesiune a fost adusă de către primii reprezentanţi ai comunităţii săseşti stabiliţi în Transilvania, fiind considerat cel mai vechi obiect de cult al acesteia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi”
Cristian Păun, profesor ASE originar din Alba. Despre aur, moneda Bitcoin și NFT-uri: „Prost ești dacă te chinui să mai produci cartofi” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, revine în atenția publicului cu un nou avertisment, de această dată cu privire la reforma sistemului monetar actual […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan