Rămâi conectat

Ştirea zilei

O companie canadiană realizează prospecțiuni geologice pentru metale rare în Munții Apuseni. În Alba, activitățile de exploatare au loc pe teritoriul comunei Avram Iancu

Ziarul Unirea

Publicat

în

O companie canadiană realizează prospecțiuni geologice pentru metale rare în Munții Apuseni. În Alba, activitățile de exploatare au loc pe teritoriul comunei Avram Iancu

O companie cu sediul în Canada vizează exploatarea de metale rare din perimetrul minier istoric din Munții Apuseni, în zona județelor Bihor, Alba și Arad. Societatea LEM Resources SRL București, subsidiară a companiei Leading Edge Materials Corp. a solicitat și primit, în 2024, un aviz pentru executarea a 52 de foraje de cercetare și explorare geologică în perimetrul Valea Leucii, zonă situată la limita celor trei județe. În Alba, explorările se realizează pe teritoriul comunei Avram Iancu, unde, în trecut, au funcționat galerii miniere din care s-a exploatat uraniu.

„În perimetrul de explorare cât şi zona periferică a acestuia au existat zăcăminte importante de diferite tipuri de substanţe minerale solide, exploatate sau parţial explorate, cu activitatea sistată şi cu lucrările miniere închise.

Obiectivul activităţilor de explorare geologică îl constituie un mix de minereuri de tipul mineralizațiilor cu cobalt, nichel și sulfuri polimetalice, care nu au făcut parte în trecut din tematica activităţilor de explorare/exploatare, decât tangențial, care, însă, chiar dacă au fost evidențiate sau cunoscute la data respectivă, nu au intrat la momentul respectiv în sfera de interes economic pentru valorificare”, au susținut canadienii în memoriul de prezentare al proiectului, depus la APM Bihor.

Explorările se desfășoară pe o perioadă de trei ani și vor costa 6,4 milioane de euro. Categoriile de substanţe minerale care fac obiectul lucrărilor de explorare geologică complexă sunt minereuri pentametalice [(U+Co+Ni+Bi+As(+/-Au)] și minereuri polimetalice: cupru, plumb și zinc.

Compania canadiană a obținut în 2022, pentru o perioadă de 5 ani, o licență de explorare în galerii miniere din zona Bihor Sud. În principal, proiectul vizează exploatarea zăcămintelor de nichel și cobalt, dar în cursul explorărilor geologice de până acum s-au identificat și concentrații de aur, zinc și plumb. Leading Edge Materials mai deține două concesiuni în Suedia, respectiv mina Woxna, din centrul țării, una dintre cele mai mari mine de grafit din lume, și proiectul Norra Karr, unde se preconizează, de asemenea, exploatarea de metale rare. Compania este listată pe burse din Canada și Suedia.

Explorări în galerii unde s-a exploatat uraniu

„În 2018, Leading Edge Materials a lansat un joint venture cu un partener local din România pentru a explora mineralizații de nichel și cobalt de înaltă calitate într-o zonă minieră istorică. Proprietatea noastră inițială asupra proiectului este de 51%, dar poate ajunge la 90% la depunerea unui raport tehnic pozitiv privind studiul de fezabilitate al proiectului. În 2022 a fost acordată o licență exclusivă de explorare care acoperă o suprafață de 25 de kilometri pătrați în nordul Munților Apuseni din Transilvania.

Este o zonă minieră istorică cu zeci de kilometri de galerii subterane, sau tuneluri. Între anii 1960-1990, divizia responsabilă a statului român a vizat doar ceea ce se numea atunci «metale strategice», în principal uraniu, și nu a explorat pentru nimic altceva. Obiectivul companiei la Bihor Sud este de a defini o resursă minerală la scară largă, exploatabilă. Proiectul are un potențial excelent de a permite o aprovizionare mai sigură și mai durabilă cu aceste materii prime esențiale pentru baterii în cadrul Uniunii Europene”, susțin reprezentanții companiei miniere.

În noiembrie 2024, LEM Resources SRL a semnat un contract de antrepriză generală de lucrări cu Radioactiv Mineral Măgurele, societate de stat din portofoliul Ministerului Energiei, pentru continuarea activităților de explorare subterană în timpul sezonului de iarnă. Anterior, compania canadiană a anunțat „rezultate pozitive” ale activităților de explorare pentru metalele cobalt (concentrație 6,7%), nichel (13%) și aur (7,5 g/t), în galeria G7, până la o lungime de 700 de metri. De asemenea, s-a anunțat identificarea unei mineralizări extinse de zinc, plumb, argint și cupru în galeriile G2 și G7.

Pentru 2025, canadienii și-au propus să continue activitățile de foraj și să cartografieze zonele mineralizate cu cobalt-nichel și zinc-plumb-argint detectate în galeria G2. De asemenea, se intenționează deschiderea altor galerii la nord de aceasta.

„Dincolo de zona intrării sale restaurate, G2 este foarte bine conservată și oferă acces în siguranță la axa principală a galeriei, cu o lungime de aproximativ 3.200 de metri în linie dreaptă, din care emană transversale extinse spre nord, pentru un total de peste 8000 de metri de galerii”, se precizează în document.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Tânăr din Ocna Mureș campion mondial la un concurs de design seismic: Competiția s-a desfășurat în Statele Unite ale Americii

Lucian Daramus

Publicat

în

Tânăr din Ocna Mureș campion mondial la un concurs de design seismic: Competiția s-a desfășurat în Statele Unite ale Americii Echipa SDC UTCN 2025, formată din studenți ai Facultăților de Arhitectură și Inginerie Civilă din cadrul UTCN Cluj-Napoca, între care și un tânăr din Ocna Mureș, Horațiu Arion, a câștigat locul întâi la Seismic Design […]

Citește mai mult

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 7 APRILIE 2025: 533 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș

Ziarul Unirea

Publicat

în

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 7 APRILIE 2025: 533 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea