Rămâi conectat

Actualitate

O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte

Cezar Lancrajan

Publicat

în

O bancă din România obligată să recalculeze zeci de mii de credite: 90.000 de clienți afectați de dobânzi incorecte

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a intrat într-un conflict cu ING Bank România, acuzând banca de nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență 50/2010 privind transparența costurilor contractelor de credit.

Citește și: O bancă din România oferă cadouri unor categorii de beneficiari: Bonusuri, chiar dacă nu au nici un ban în cont

În centrul disputei se află aplicarea unei duble marje de dobândă, care ar fi crescut costurile suportate de clienți. Deși ANPC a dispus eliminarea unei marje și returnarea sumelor percepute, ING a obținut suspendarea acestor măsuri, până la judecarea pe fond a litighiului, invocând dificultăți operaționale și financiare.

ANPC cere eliminarea marjei suplimentare

În urma unui control derulat între iulie și septembrie 2024, ANPC a constatat că ING a aplicat, începând cu 2010, o formulă de calcul a dobânzii care includea două marje – una inițială și una suplimentară – în combinație cu indicatorii EURIBOR sau ROBOR. Aceasta a condus la costuri suplimentare pentru clienți, măsura fiind considerată ilegală de către autoritate. ANPC a dispus eliminarea marjei suplimentare și restituirea sumelor încasate nejustificat către cei aproximativ 90.000 de clienți afectați, inclusiv actualizarea lor.

Banca a contestat însă decizia ANPC și a cerut Judecătoriei Sectorului 1 suspendarea măsurilor de remediere. Judecătorii au admis cererea ING, iar ANPC a atacat decizia la Tribunalul București, relatează profit.ro.

Argumentele ING: Costuri uriașe și impact operațional

ING a susținut că implementarea măsurilor impuse de ANPC ar necesita un efort logistic și financiar imens. Recalcularea dobânzilor pentru cele aproape 90.000 de contracte de credit, dintre care 3.750 sunt încă active, ar presupune aproximativ 291.000 de ore de lucru, un cost estimat de 22,4 milioane de lei și implicarea a 185 de angajați suplimentari. Mai mult, banca a argumentat că modificarea contractelor înainte de soluționarea litigiului ar fi ireversibilă, riscând pierderi financiare și de imagine.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea