Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

Nunta la Sălciua, finalul proiectului Nunta în Transilvania”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Duminică, 21 octombrie, a fost zi de mare sărbătoare în comuna Sălciua, când toată comunitatea s-a strâns la căminul cultural pentru a participa la slujba de sfinţire oficiată de un sobor format din 5 preoţi din zonă, dar şi în calitate de „nuntaşi” în cadrul proiectului „Nunta la Sălciua”, acţiune care marchează finalul proiectului cultural “Nunta în Transilvania”, iniţiat de îndrăgita promotoare de folclor, Marinela Baba, care de altfel a şi prezentat întregul eveniment, cu vorba ei caldă, care a mers la sufletul participanţilor. Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, având ca parteneri Primăria Sălciua, Primăria comunei Groşii Ţibleşului, Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” şi Universitatea „1 Decembrie 1918”. După un eveniment similar care a avut loc pe meleagurile localităţii maramureşene Groşii Ţibleşului, acum a venit rândul sălciuanilor să găzduiască nunta tradiţională.

Alaiul de nuntă, cu stegar, miri şi naşi, socri mari şi mici, fete de mireasă şi ceteraşi, toţi îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale din Sălciua şi Cetatea de Baltă, din judeţul Alba şi Groşii Ţibleşului, din judeţul Maramureş, a plecat de la Primăria Sălciua, în frunte cu primarul Vasile Lombrea spre căminul cultural, într-unul din colţurile căruia fiind amenajată o expoziţie cu bucate tradiţionale: sărmăluţe cu „groşcior” (smântână), mălai (prăjitură tradiţională din făină de porumb), plăcinte cu varză şi clătite, cozonac, prăjituri, supă etc.
După momentul de pioşenie reprezentat de sfinţirea Căminului Cultural Sălciua, a urmat lansarea cărţii „Obiceuri de nuntă din Transilvania”, însoţită de CD (autoare Marinela Baba şi Petruţa Pop). Cartea a fost prezentată de scriitorul şi folcloristul Ioan Popa, lect. univ. dr. Geta Orian (Universitatea „1 Decembrie 1918”) şi bibl. Felicia Colda (Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba), care au felicitat-o pe Marinela Baba pentru munca ei, alături de Petruţa Pop, pentru culegerea, păstrarea şi promovarea tradiţiilor de nuntă îngemănate în această carte. Volumul cuprinde oraţii de nuntă, strigături, cântece rituale de nuntă, fotografii vechi, din perioada interbelică sau mai noi, ce reliefează costumul popular şi momente din ceremonialul de nuntă din localităţile Groşii Ţibleşului şi Sălciua, dar şi mulţumirile cuvenite celor care au contribuit la culegerea lor.  Cartea a fost distribuită gratuit.
Apoi, artiştii maramureşeni de la ansamblul „Ţibleşul” – băieţii purtând frumoase clopuri împănate şi fetele încălţate cu opinici – conduşi de viceprimarul Valer Miholca, au susţinut un fragment din nunta lor din zona Munţilor Lăpuşului, obicei asemănător cu cel din comuna din Ţara Moţilor. Nici gazdele nu s-au lăsat însă mai prejos. Membrii ansamblului „Cânt Sălciuan” au urcat pe scenă în aplauzele sutelor de spectatori, printre care s-au numărat apreciatul meşter popular sălciuan Olivia Tima şi cunoscutul om de afaceri din Baia de Arieş, Dorel Burlan, iar dintre oficialităţi, deputatul Corneliu Olar, consilierii judeţeni Ioan Oltean şi Vasile Tătar, ex-prefectul Ştefan Bardan, fostul primar din Baia de Arieş, Gheorghe Bora, dar şi primarul din comuna clujeană Valea Ierii, Alexandru Gabriel Duma.
Am asistat la principalele momente ale nunţii, de la gătitul miresei, ajutată de „fetele de mireasă”, oraţia de „colăcărie” (cererea miresei sau vornicia), alegerea miresei, negocierile dintre vornicul miresei şi cel al mirelui, lada de zestre, cu desagi, perne, ţol şi lepedee (pături de lână), feţe de pernă etc. la aducerea cămăşii mireului, dansul miresei şi al mirelui, ospăţul, cu joc şi cântec popular, sau cinstea (darul). După un scurt moment artistic prezentat de ansamblul „Dor de pe Târnavă” din Cetatea de Baltă, coordonat de Maria Cucui, Marinela Baba a premiat cele două „nunţi”, cu câte 1000 de lei, pentru comuna Sălciua premiul fiind decernat liderului ansamblului, Vasile Gog, prin intermediul primarului Vasile Lombrea, care a ţinut să mulţumească tuturor celor implicaţi în derularea evenimentului şi sponsorilor. Festivalul s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară susţinut de Mirela Mănescu Felea, Adrian Ţiboc, Nicolae Flaviu Cristea, Maria Dan Păucean, Andrei Buran şi Ansamblul folcloric al judeţului Alba, iar focul de artificii de la final a bucurat şi mai mult inimile participanţilor, care au avut parte de o zi deosebită. Felicitări, Marinela, felicitări organizatorilor!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mesaje, urări și felicitări de Crăciun fericit 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Mesaje de Crăciun pentru prietenii din străinătate în limba italiană Dacă aveți prieteni care cunosc limba italiană vă propunem să le trimiteți, în preajma sărbătorilor, unul dintre mesajele de mai jos. Surpriza va fi pe măsură. Buon Natale / Buone […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea