Noul Cod fiscal: Guvernul le-a arătat PFA-urilor un tort, iar apoi le-a aruncat o mămăligă fierbinte!
Noul Cod fiscal: Guvernul le-a arătat PFA-urilor un tort, iar apoi le-a aruncat o mămăligă fierbinte!
Consultantul fiscal Adrian Bența a explicat, într-un interviu, efectele modificărilor de Cod fiscal care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2018, prin Ordonanța de urgență 79/2017, publicată în Monitorul Oficial. Iată în continuare ce spune despre impozitarea pe viitor a Persoanelor Fizice Autorizate (PFA).
”A fost păcăleală: Guvernul a arătat PFA-urilor un tort, iar acum când s-a dat forma finală a ordonanței vedem că le-a aruncat o mămăligă, și aia cam fierbinte. În anul 2017, venitul unei PFA în sistem real se impozitează opțional la nivel întreg, adică dacă vrei toată pensia, cu punctaj maxim, cu contribuții de 10,5% plus 15,8%. Foarte puține PFA sunt în zona asta și atunci toată lumea a plătit doar cota angajatului, de 10,5% contribuție la pensii, plus 5,5% la sănătate și 16% impozit pe venit. Aceste contribuții au obligația să fie cel puțin la salariul minim, dar nu mai mult de 5 ori salariul mediu pe economie. Deci, această plafonare superioară avantajează acele PFA-uri cu venituri foarte mari. Deci, dacă plătim 10,5% plus 5,5% sănătate, suntem undeva la 16% contribuții, dacă ne mulțumim cu punctaj la pensii mai mic.
Protestul PFA-urilor a fost același dintotdeauna: «dacă eu plătesc contribuții la pensii ca salariat, nu este normal să-mi ceri și contribuție la pensii și pentru veniturile din PFA». Înainte de 2015 se plătea doar contribuția la sănătate, plus impozitul pe venit și, opțional, putea să-și facă un contract de asigurare dacă voia să-și crească pensia. Oricum, această plată în două rânduri de contribuții la pensii și la sănătate a fost protestul PFA-urilor. Pentru că unele PFA câștigă mai bine ca salariații și atunci cota de contribuție aplicată la o bază mai mare aduce mai mulți bani la buget decât s-ar fi strâns banii pentru un salariu minim de 700 de lei, cât a fost la un moment dat.
A venit proiectul de ordonanță de urgență din 2017 care a fost prezentat ca un tort frumos: «Dragi PFA, dacă sunteți și salariați nu mai plătiți contribuții la pensii pentru veniturile ca PFA și nu mai plătiți contribuție la sănătate. Dacă sunteți doar PFA, fără să fiți salariați, atunci plătiți și veți plăti la venitul ales de PFA, dar nu mai puțin de salariul minim pe economie». La o primă vedere pare avantajos. Nu este avantajos, pentru că avem foarte multe PFA care fie nu au realizat venituri, fie au declarat venituri cu mult mai mici decât salariul minim pe economie. Și atunci Guvernul renunța să taxeze un pic la PFA-urile care câștigau mai mult, dar creștea numărul de contribuabili PFA care plăteau la nivelul salariului minim.
În final, în OUG publicată în Monitorul Oficial s-a eliminat această facilitate din proiect, pentru 2018. Dacă ești salariat și ai venituri și ca PFA, vei plăti contribuția la pensii și sănătate și pentru veniturile din PFA. Nu a mai dat un tort, ci o mămăligă și mămăliga poate fi mâncată: s-a păstrat, totuși, situația în care contribuția la pensii și sănătate nu se calculează la tot venitul net al PFA, ci doar la salariul minim pe economie. Părerea mea este că este un fals avantaj, pentru că și pentru PFA crește cota de contribuții.
Dacă azi am obligatoriu la plată 16%, de la 1 ianuarie 2018 avem 35%. Prin urmare, crește și salariul minim pe economie la 1.900 de lei și se dublează cota de asigurări sociale. Acele PFA care câștigă mai bine, adică peste 12 salarii minime pe economie, nu plătesc contribuții la toate veniturile, dar pe ansamblu taxarea crește. Dar din 2018 vom vorbi de alt salariu minim, de 1.900 de lei, la care se va raporta acest 12X. 35% contribuții din 1.900 de lei înseamnă 665 de lei pe lună – atât ar trebui să aibă un PFA bani strânși pentru asigurările sociale. Într-un an, 7.980 de lei.
Dacă sunt 300.000 de PFA active în România, Guvernul obține 2,4 miliarde de lei numai din asigurările sociale de la PFA într-un an. Ar trebui să-i trateze cu mai mult respect Guvernul pe acești oameni. Ei în acest moment sunt persoanele care cer cel mai puțin de la buget. O PFA nu are șomaj, dacă nu-i merge contractul e pe cont propriu, dacă nu plătește separat cota de concediu și indemnizații, nu-i plătește nimeni concediu medical și nici concediu de odihnă. Prin urmare, sunt oamenii care cer cel mai puțin de la buget și bugetul strânge o căruță de bani de la aceste persoane”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]