Rămâi conectat

Politică Administrație

Noul Cod etic, în atenţia Ministerului Educaţiei: Care vor fi obligaţiile profesorilor faţă de elevi

Dragoş Suciu

Publicat

în

URS Construct

Profesorii vor fi obligaţi să supravegheze permanent elevii – atât pe parcursul activităţilor desfăşurate în şcoala, cât şi la cele organizate de unitatea de învăţământ în afara sa, potrivit proiectului Codului de etică.

Proiectul iniţiat de Ministerul Educaţiei prevede ca persoanele responsabile cu instruirea şi educaţia elevilor, în mod particular cadrele didactice, au obligaţia de a cunoaşte, respecta şi aplica un set de norme de conduită.

Una dintre normele de conduită se refera la ocrotirea sănătăţii fizice, psihice si morale a elevilor, care implica supraveghere permanenta, pe tot parcursul activităţilor desfăşurate în şcoala, dar şi in cadrul acţiunilor organizate de unitatea de învăţământ în afara acesteia, pentru a fi asigurata pe deplin securitatea copiilor.

De asemenea, profesorilor le sunt interzise agresiunile fizice şi tratamentele umilitoare, sub orice forma.

Proiectul mai prevede ca profesorii au obligaţia să asigure protecţie fiecărui elev şi să denunţe orice forma de violenta fizica, de discriminare, abuz, neglijenta sau de exploatare a elevilor. Totodată, dascălii trebuie sa combată orice forma de abuz sexual, emoţional sau spiritual. Cadrele didactice nu au voie sa-si hărţuiască sexual elevii si nici sa aiba relatii sexuale cu acestia, inclusiv consensuale. Totodata, proiectul Codului de etica interzice profesorului sa aibă un limbaj cu caracter obscen, vulgar sau aluziv, indiferent de intenţia serioasa sau ludica a acestuia.

Acelaşi proiect prevede ca profesorii trebuie sa pregătescă elevii astfel incat acestia sa atinga standarde de performanta prevazute de documentele scolare.

Elaborarea unui astfel de cod a inceput in urma cu câţiva ani, insa s-a oprit la stadiul de proiect, pentru ca prioritate a avut Strategia anticorupţie în educaţie, aprobata printr-un ordin al Ministerului Educatiei in 2013. Strategia face referire la Codul etic pentru invatamantul preuniversitar, Codul de referinta al eticii si deontologiei universitare, precum si la monitorizarea activităţii Consiliului National de Etica pentru învăţământul Preuniversitar si a Consiliului de etica si management universitar.

Sursa Protv


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO | Primăria Aiud reorganizează spațiul exterior al SPAP: Ce planuri are cu banii proveniți din valorificarea fierului

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Primăria Aiud reorganizează spațiul exterior al SPAP: Ce planuri are cu banii proveniți din valorificarea fierului Primăria Aiud a început procesul de reorganizare a spațiului exterior al Serviciului Public Administrarea Patrimoniului Local și dorește valorificarea obiectelor din metal feros care nu mai pot fi utilizate. Citește și: Mobilitatea urbană în cartierele din Aiud: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea