Noua lege pentru școlile de șoferi din România, intră în vigoare din 8 august 2024. Ce trebuie să sție șoferii
Noua lege pentru școlile de șoferi din România, intră în vigoare din 8 august 2024. Ce trebuie să sție șoferii
Pe 8 august 2024, se introduc reguli noi pentru școlile de șoferi. Prevederile legale îi vizează pe șoferii care dețin deja un permis de conducere pentru categoria B.
Ordinul 1.783/2024 modifică anexele nr. 1 și 3 ale Ordinului ministrului Transporturilor 733/2013, stabilind reguli pentru autorizarea școlilor de șoferi și a instructorilor auto, atestarea profesorilor de legislație rutieră și a instructorilor de conducere, precum și organizarea cursurilor teoretice și practice necesare pentru obținerea permisului auto.
Legea va permite deținătorilor de permise auto categoria B să conducă și motociclete cu transmisie automată, de maxim 125 cmc, 11 kW putere și un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, ce înainte puteau fi conduse doar de persoanele care aveau permis auto categoria A1.
Ce trebuie să facă șoferii, mai exact?
Pentru a putea conduce aceste motociclete, șoferii categoria B trebuie să aibă cel puțin 24 de ani, o experiență de conducere de cel puțin doi ani și să urmeze un curs de pregătire practică de minimum zece ore la o școală de șoferi. Școlile de șoferi nu trebuie să fi avut autorizația retrasă în ultimul an pentru a putea organiza aceste cursuri.
Cursurile pentru șoferii categoria B care vor să conducă motociclete de până la 125 cmc vor include cel puțin zece ore de pregătire practică, din care primele patru ore vor fi în poligon. Evaluarea teoretică va avea loc după finalizarea pregătirii teoretice. Evaluarea practică va avea loc după finalizarea pregătirii practice. Evaluarea teoretică trebuie susținută în cel mult 60 de zile de la evaluarea practică.
Cum se pot organiza astfel de cursuri?
Pentru a organiza aceste cursuri, școlile de șoferi trebuie să depună documentele motocicletelor care îndeplinesc condițiile, inclusiv certificatul de agreare emis de Registrul Auto Român (RAR), la Autoritatea Rutieră Română. (Certificatul de agreare emis de Registrul Auto Român (RAR) trebuie să confirme că motocicletele sunt dotate cu transmisie automată.)
Noile reguli sunt necesare deoarece, deși legislația rutieră a fost modificată pentru a permite șoferilor categoria B să conducă motociclete din categoria A1, modificările legislative nu puteau fi aplicate fără aceste reglementări.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda
ACCIDENT pe autostrada A10: Trei autoturisme s-au ciocnit pe sensul de mers Aiud-Turda Un accident rutier a avut loc duminică seara pe autostrada A10. Trei autoturisme s-au ciocnit în zona CIC Dumbrava. Citește și: FOTO | Accident GRAV pe DN14: Plan Roșu de intervenție după impactul dintre patru autoturisme. Două fetițe și doi adulți au […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun