Noua lege a turismului: Proprietarii care lasă hotelurile în paragină vor fi amendați
Proprietarii unităţilor hoteliere lăsate în paragină vor fi amendaţi, potrivit proiectului legii turismului, care va fi lansat luni în dezbatere publică, a anunţat Mihai Tudose, ministrul Econonomiei, Comerţului şi Turismului.
Reprezentanti ai patronatelor din turism s-au intalnit, sambata seara, la un complex hotelier de la Navodari, cu ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, fiind dezbatute aspecte legate de impozitul specific, dar si o serie de probleme, ridicate de patronate, care vizeaza activitatea pe care acestia o desfasoara.
Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, a declarat în cadrul întânirii ca proiectul noii legi a turismului prevede sanctionarea, de catre administratia locala, a proprietarilor de hoteluri care isi lasa unitatile in paragina.
„Acel abuz de drept de proprietate, cu cladiri lasate vraiste, cu obiective care au fost la un moment dat in circuitul turistic si au fost abandonate, cu privatizari esuate si pot sa ma refer aici la Neptun-Olimp, Complexul Panoramic, care a fost luat, privatizat si lasat in paragina, lucrurile nu pot continua asa la nesfarsit pentru ca ele strica practic ceea ce este imprejur„, a aratat Tudose.
Ministrul a spus ca proiectul noii legi a turismului prevede ca autoritatile locale au dreptul si obligativitatea de a sanctiona proprietarii hotelurilor lasate in paragina, iar daca administratiile locale nu se implica, atunci vor fi ele sanctionate de catre agentiile statului.
„Propunem, la aceste obiective supuse unui proces de privatizare, clauzele post-privatizare activate, vazute toate contractele si reluat procesul de privatizare. Dreptul si obligativitatea autoritatilor locale de a sanctiona pe cei care strica imaginea zonelor turistice prin lasarea in paragina a proprietatilor, iar daca autoritatile locale nu se implica, sanctionarea lor de catre agentiile statului. (…) Daca un primar nu amendeaza pe cel care lasa in paragina, atunci il amendam noi pe el, (…) personal, fiindca nu trebuie sa luam banii tot de la cetateni, prin impozite. (…) Aceste masuri sunt aplicabile pe noua lege a turismului pe care incercam sa o promovam chiar foarte repede, poate o luna, o luna si jumatate”, a declarat Mihai Tudose.
Referitor la masurile luate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) fata de operatorii din turism, ministrul a spus ca acestea vor fi drastice acolo unde sunt nereguli.
„In ce priveste componenta pe Ministerul Economiei cu ANPC, partea de turism, politica noastra este sa facem preventie, indrumare si, evident, acolo unde lucrurile nu se vor desfasura asa cum trebuie, masuri drastice, sanctiuni, dar tintit, nu cu un mesaj gen „pe litoral s-a intamplat nu stiu ce”. Nu. S-a intamplat la cutare operator care a facut ce a facut, evitati hotelul ala ca se intampla chestia asta, cu masuri care merg pana la inchiderea temporara a activitatii”, a afirmat Tudose.
Conform acestuia, proiectul legii turismului va fi postat, luni, pe site-ul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, intrand in dezbatere publica.
sursa:hotnews
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Peste 9,7 milioane de apeluri la 112, în anul 2024: Mai bine de jumătate au fost urgențe. Ambulanța a avut cel mai mare procent de apeluri transferate
Peste 9,7 milioane de apeluri la 112, în anul 2024: Mai bine de jumătate au fost urgențe. Ambulanța a avut cel mai mare procent de apeluri transferate În anul 2024, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion, comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgență 112 au preluat 9.763.443 de […]