Noi reguli pentru șoferii pensionari din România, pentru a putea circula în siguranță pe drumurile publice
Noi reguli pentru șoferii pensionari din România, pentru a putea circula în siguranță pe drumurile publice
O nouă lege pentru șoferii pensionari din România! Un proiect legislativ aflat în dezbatere prevede reducerea valabilității permiselor de conducere, dar și un examen medical mai strict pentru conducătorii auto pensionari. Iată ce altă restricție se impune pentru șoferii în vârstă.
O nouă lege pentru șoferii pensionari din România!
O lege recentă aflată în dezbatere îi vizează pe șoferii pensionari. Pentru a putea circula în siguranță cu mașina pe drumurile publice, fără a-i pune în pericol și pe ceilalți participanți la trafic, șoferii în vârstă vor avea de respectat noi reguli clare. Conform propunerii autorităților, permisele de conducere ar urma să aibă o valabilitate mai scurtă după împlinirea unei anumite vârste, iar examinările medicale vor deveni mult mai stricte, notează capital.ro.
Șoferii cu vârste cuprinse între 70 și 79 de ani vor trebui să-și reînnoiască permisul o dată la cinci ani, iar cei care au trecut de 80 de ani vor fi obligați să facă acest lucru la fiecare doi ani. Scopul noii legi este să verifice eficient starea de sănătate a conducătorilor auto. Până când noua lege va intra în vigoare, se aplică actuala lege, adică valabilitatea permisului de conducere este de 10 ani, indiferent de vârstă sau categorie.
Citește și: Cod rutier 2025: Se mărește valoarea punctului de amendă de la 1 ianuarie. Ce sancțiuni vor plăti șoferii
Reguli stricte la volan pentru persoanele în vârstă
Conducătorii auto cu vârsta între 70 și 79 de ani vor fi obligate să efectueze o evaluare medicală detaliată pentru a-și reînnoi permisul auto. Aceasta va cuprinde consultații de medicină internă, ortopedie, neurologie, psihiatrie, ORL și oftalmologie. În plus, șoferii profesioniști, care dețin permise din categoriile C, D și E, vor trebui să obțină și avizul unui medic pneumolog.
Totodată, se intenționează să fie obligatoriu un certificat medical de la medicul de familie, care să ateste eventualele boli cronice. Important de precizat este faptul că unele afecțiuni, precum tulburările neurologice degenerative, tulburările psihice severe, deficiențele grave de auz sau vedere, epilepsia sau diabetul necontrolat, ar putea duce la respingerea cererii de reînnoire a permisului auto.
La fel de important este ca șoferii să știe vârsta până la care au voie să conducă. În România, nu există un prag de vârstă până la care o persoană are dreptul să conducă, iar asta înseamnă că orice șofer, indiferent de vârstă, poate circula pe drumurile publice. Cu toate acestea, șoferii în vârstă pot conduce o mașină doar dacă sunt apți din punct de vedere medical. Cu toate acestea, la nivel european se discută adoptarea unor legi stricte pentru șoferii trecuți de 70 de ani. Comisia Europeană a propus modificarea legislației rutiere din țările membre UE și cere ca șoferii în vârstă să efectueze controale cât mai dese. Șoferii care au trecut de 70 de ani vor avea obligația să-și reînnoiască permisul auto la fiecare cinci ani.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar”
Zeci de mii de posturi din primării vor fi desființate. Ministru: „Poate nu trebuie să avem consilier la fiecare viceprimar” Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat joi, 17 iulie, că în perioada următoare se va realiza o amplă restructurare a aparatului administrativ la nivel local, ce va implica eliminarea a zeci de mii de posturi din […]
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi
România în fruntea clasamentului UE la numărul de cetățeni ce trăiesc în alte țări comunitare. Dublu față de polonezi Românii ce trăiesc în alte țări comunitare sunt de două ori mai mulți decât polonezii și numărul lor reprezintă cel mai mare procent din populația unui stat UE care a ales să trăiască în altă țară […]
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați”
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va fi restructurată. Directorii vor pierde privilegiile cu care au fost „răsfățați” Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, întreprinderea de stat cu peste 14.000 de angajați și 99 de directori, va fi restructurată din temelii. Vor fi tăiate privilegiile directorilor și numărul de direcții silvice va fi redus, anunță […]